ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
4 kişiye umut oldu
4 kişiye umut oldu
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
 Oltu hayvan pazarı yeniden açıldı
 Oltu hayvan pazarı yeniden açıldı
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - Ümraniyespor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - Ümraniyespor: 1
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
9 Şubat 2015 Pazartesi - 18:10

Doğu Tanıtımında Kış Şöleni açılımı

Çıldır Altın At Uluslararası III.. Kış Şöleni muhteşem gösterilere sahne oldu.

Doğu Tanıtımında Kış Şöleni açılımı

Çıldır Altın At Uluslararası III.. Kış Şöleni muhteşem gösterilere sahne oldu. “Çıldır Altın At Uluslararası III. Kış Şöleni” Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi, Ardahan Üniversitesi, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (TGSDF), Çıldır Kaymakamlığı ve Çıldır Belediyesi’nin işbirliği ile Çıldır Gölü’nde gerçekleştirildi. Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Çıldır Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Tesisleri mevkiinde düzenlenen şölende yine birbirinden renkli anlar yaşandı. TGSDF Ardahan İl Temsilcisi ve ARÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suat Vural’ın koordinatörlüğünü yaptığı şölene Gürcistan, Azerbaycan, İran gibi ülkeler ile yurt içinden Kayseri, Sivas, Kars, Ardahan ve çevre illerden katılan sporcular, sergiledikleri gösteri müsabakalarıyla katılımcılara büyük keyif yaşattı.
Yüzeyi tamamen buzla kaplı olan Çıldır Gölü üzerinde yapılan etkinliğe Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (TGSDF) Başkanı ve ARÜ İBEF Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, TGSDF Yönetim Kurulu Üyeleri, Ardahan Vali Yardımcıları Deniz Pişkin ve Muharrem Coşgun, Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, Çıldır Kaymakamı Tamer Kılıç, Çıldır Belediye Başkanı K. Yakup Azizoğlu ile çok sayıda ARÜ’lü akademisyen, öğrenciler, sporseverler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.
KORKMAZ’IN SUNUMU
120 kilometrekareye yakın yüzölçümü alanıyla Doğu Anadolu'nun en büyük ikinci gölü olan ve kışın yüzeyinin tamamı donan Çıldır Gölü üzerindeki etkinlikler saat 10.00'da açılış konuşmaları ile başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açış konuşmasını Ardahan Üniversitesi Rektörü ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Ramazan Korkmaz yaptı. Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Ardahan’da geleneksel sporları yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla böyle bir programı organize ettiklerini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Bugün tarihi günlerden bir gün yaşıyoruz. Ardahan coğrafyası ve temiz havasıyla dünyaya iyi bir alternatif oluşturuyor. 3.’sü gerçekleştirilen Çıldır Altın At Kış Şöleni’nin düzenlenmesinde emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
 KÖKSOY’DAN TEŞEKKÜR
Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy şölende yaptığı konuşmada, “Çıldır gölü yazı ayrı, kışı ayrı, baharı ayrı, güneşin doğuşu ve batışı ayrı, onlarca değişik manzaranın yaşandığı tarihi Akçakale adasının, Kısır Dağı’nın Aktaş Gölü’nün ortasında… Bu gölde böyle bir şölenin düzenlenmesi ve bunun geleneksel hale getirilmesinde sayın valimize, sayın rektör hocamıza, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’na, Çıldır Kaymakamı ve belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum ve hayırlı olsun diliyorum.” diyerek organizasyonda emeği olanlara teşekkür ettiğini belirtti.
 Programda söz alan Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, “Belli ki bu maya bu gölde tuttu. Çünkü bu bölgede Çıldır Gölü gibi donan başka bir göl yok. İnşallah bu mayayı büyüteceğiz, bu mayanın hamurunu yoğuracağız ve sonra emeklerimizin karşılığını alacağız. Ben şölenimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.
KÖKBÖRÜ GÖSTERİSİ
 Bu yılki etkinlikler kapsamında, şölende ilk kez sergilenen Kökbörü oyununun yanısıra atlı kızak yarışları, dört nal at yarışları, rahvan at yarışları, atlı okçuluk, kar üstünde güreş, cirit oyunları ile buz pateni gösterileri gerçekleştirildi. Şölende özellikle Van'ın Erciş İlçesinin Ulupamir Köyü’nden gelen Kırgız sporcularının Kökbörü oyunu büyük beğeni topladı.
DONAN GÖLDE AT YARIŞLARI VE CİRİT MÜSABAKALARI YAPILDI
 Bu sene yüzeyi 35 santimetreye varan buzla kaplı Çıldır Gölü’nde gerçekleştirilen şölende atlı kızak ve rahvan at yarışları gerçekleştirildi. Programda ayrıca İran’dan gelen Atlı Okçuluk Spor Kulübü ile Kayseri Atlı Okçuluk Spor Kulübü arasında karlı zeminde okçuluk müsabakası yapıldı. Ayrıca buzlu zemin üzerinde Hasbey Atlı Cirit Kulübü ile Kars Selim Çıplaklı Köyü Atlı Cirit Kulüpleri arasında oynanan cirit maçı ise şölenin unutulmaz anları arasında yer aldı.
SPORCULAR BUZ ÜSTÜNDE GÜREŞTİLER
 Ardahan İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü Güreş Takımı tarafından güreş gösterisi gerçekleştirildi. Genç güreşçilerin kar üzerindeki mücadelesi şölene gelenler tarafından büyük alkış aldı.
ÇILDIR GÖLÜ’NDE HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ
Yarışların ve müsabakaların ardından Ardahan Halk Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Kafkas Halk Oyunları ekibi, buz üzerinde Kafkas dansları gösterisi sergiledi. Program sonunda Vali Ahmet Deniz, Milletvekili Orhan Atalay, Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve diğer protokol üyeleri daha önceden Çıldırlı balıkçılar tarafından gölün buzu kırılarak attıkları balık ağını çekerek balık tuttu. Atlı kızağa binen Vali Ahmet Deniz, “Değişik güzellik yaşamak isteyenleri Ardahan'a bekliyoruz. Ardahan'ı herkesin görmesini istiyorum. Buz üzerinde yapılan bu şölenin eşi benzeri yok.” diye konuştu.
 TGSDF Başkanı ve ARÜ İBEF Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ise, “Şölen organizasyonundaki amacımız geçmişin ihtişamını geleceğe taşımaktır.” diye konuştu.
 KORKMAZ: “ÖNÜMÜZDEKİ 20 YILDA DÜNYANIN EN YAŞANILABİLİR YERİ ARDAHAN OLACAKTIR”
Şölen sırasında Rektör Prof. Dr. Korkmaz, yerel ve ulusal basın-yayın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Tarihi, kültürü, kaynakları ve kimliğiyle Türkiye'de yeni bir diriliş hareketi var. Bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.” diyerek, ülkemizin öz kaynaklarıyla kendini yeniden keşfettiğini ifade etti. Öte yandan Ardahan’ın doğal, kültürel, turistik ve köklü değerleriyle birlikte gelecekte dünyanın en önemli yaşam alanlarından biri olacağını belirten Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Yabancı bilim insanlarına göre 20 yıl sonra dünyanın yaşanabilir en önemli yerlerinden biri olarak Ardahan kabul edilmektedir. O bakımdan Ardahan'ımızı biz yeniden keşfetmeliyiz. Bu coğrafyayı tanıtarak bir barış iklimine çevirmeliyiz. Bunun için yeteri kadar kaynaklarımız var. Bu konuda üniversite olarak ilimizin diğer kurumlarıyla birlikte üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz.” sözleriyle, Ardahan’da yapılacak faaliyetler ve projelerin önemine vurgu yaptı.
ATALAY’IN KONUŞMASI
Ardahan AK Parti Milletvekili Prof. Dr Orhan Atalay da, yapılan şölenin Çıldır Gölü'nün tanıtımı ve turizme yakınlaşması açısından önemli olduğunu söyledi.
 Atalay; "Şimdi esasında işe şu noktadan bakmakta fayda var. Öyle düşünüyorum ki, Cenab-ı Allah bütün kâinatı, kâinatın içerisinde de Dünya’yı ve dünyanın da her tarafında ayrı bir güzellikte ve özellikte yaratmış çünkü yaratılmışların her birinin Allah’ın ilim ve kudretinin bir boyutunu yansıttığına inanıyoruz. Biz Müslümanlar olarak insan olarak görüyoruz bunu. Önemli olan insanların bu düzeni bu kudreti kudretin tecellisini keşfetmemiz...
 Ben geçen Ardahan kongremize de gelirken Gençlik Spor Bakanımıza söyledim. Zamanında altyapısıyla projesiyle planıyla memleketi iyi düşünülebilinseydi faraza yazın ak denizde ege de turist yoğunluğunu biz memleketin 12 ayında her tarafında tutma imkânını elde edebilirdik.
 Yani yazın Antalya hangi insan popülasyonunu taşıyorsa hangi imkâna sahip ise, Ardahan da kışın aynı imkânı taşıyabilir. Aynı popülasyonu buraya getirebilir aynı cazibeye sahip olabilir. Çünkü Memleketin doğusu ayrı güzel, batısı ayrı güzel, kışı ayrı güzel, yazı ayrı güzel. Önemli olan bu güzellikleri keşfedip tanıtımını yapmak dünyanın ilgisine sunabilmek bütün mesele o.
Bu potansiyelimiz ve imkânımız var. Bunu böyle bir iki aya sığdırmamak lazım altı ay önceden çok ciddi bir hazırlık yaparak özellikle tanıtımına ağırlık vererek mesela burada çok farklı görüntüler çok farklı fotoğraflar çok farklı etkinliklerle biz burayı tanıtabilirsek, inanın Ardahan içinde çok farklı, daha doğrusu Doğu Anadolu bölgesi içinde çok farklı bir etkinlik olacak. Bu konuda esasında alt yapı manasında ciddi hazırlıklarımız devam ediyor, yani ben sık sık söyledim bunu. Ardahan çıkmaz sokağın son evriğidir özellikle Sovyet ihtilalinden sonra, 17 ihtilalinden sonra, sınırlar kapatılınca Osmanlı yıkılınca Kafkasya’nın merkezi olmasına rağmen Kafkasya’nın son durağı olarak kaldık. Hemen arkamızdaki duvarlar çekildi. Burada doğan çocukları bile burada tutamadık ama hamt olsun Sovyetlerin yıkılışından sonra Ardahan Çıldır kendi eski tarihi imkânını yakaladı o potansiyel var. Coğrafyanın ve iklimin potansiyel de avantaj yakaladı. Aktaş hudut kapısı da önümüzdeki bir iki ay içerisinde açılmasıyla birlikte burası Kafkasya’nın merkezi Orta Asya’nın en büyük kapısı olacak. Aktif olarak bu işlevini gerçekleştirmiş olacak. O zaman bu etkinlik dünyanın ilgisini çok kolay çekebilecek ve dünyayı buraya toparlayabilecek. Bu konuda herkese düşen bir iş var başta Ardahanlılar Çıldırlılar olmak üzere… Bakın ben geçen iki hafta önce okullar tatile girdiğinde, benim çocuk baba beni memlekete götür dedi. Buranın tadını tattığı için burayı da bırakmak istemiyor. Biz kış sporlarını özellikle 15 tatillerde tasarladık Ardahan’ımızı doğu Anadolu’muzu bu manada bu saklı keşfini rahatlıkla kullanabiliriz.
  Çıldır Gölü’müzün çok özelliği var, bu şölenin bu donmuş göl üzerinde yapılmasının çok anlamı var. her yıl en az 4 ay donan göl üzerinde çeşitli faaliyetlerin yapıldığı bir göl 12.000 km kare alana sahip bir tarafında 3.200 metre kare 3.200 rakımlı Kısır Dağı, bir tarafında Akbaba Dağı, Göy Dağı sınır kapısı ve içinde Akçakale Adası var ki, hem tarihi sit, hem arkeolojik sit, hem sulak alan ve çok panoramik manzaralara sahip bir ada. Bu kadar geniş bir havzadaki dağlardaki bitki örtüsüyle tarihi eserlerle bu gelenek çeşitliliğiyle kültür ve folklor çeşitliliğiyle; çıldır, Hanak’ın, Damalın, Posof un, Arpaçay’ın hepsinin de ayrı güzel ve folklorik özellikleri var. Bu gün burada hem rahvan at yarışı var, hem atlı kızak yarışı, atlı ok yarışı var. Hem de geleneksel Kırgız Folklor ve atlı oyunu olan gök örü oyunu yapıldı. Kafkas oyunları, kar üzerinde güreş sergilendi. Buz pateni gösterileri var.
 özellikle gözümüzü doyuracak müthiş manzaralara fotoğrafçılarımız imza atacağına inanıyorum ebetteki kışın bu kadar uzun süren bu kadar zengin bir potansiyele sahip bir bölgenin de böyle bir şölenle şenlenmesi Türkiye ve Türkiye dışına tanıtılması bizim için önemliydi bu çerçevede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
” dedi.
Etkinliğin sonunda buz tutmuş Çıldır Gölü üzerinde halay çekildi. Ardından ise katılımcılara ARÜ Çıldır Turizm ve Otel İşletmeciliği Tesisleri’nde balık ikram edildi.
 

 
Curlingte heyecan fırtınası esti
 
Karagöl aday adaylığını açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sansa Deresi’nde kaçak av tepkisi
Kaçak avcıların Pülümür Vadisi ve Erzincan-Erzurum karayolu üzerinde bulunan ...
Zehirli ayakkabı soruşturması sonuçlandı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, “Erzurum’da zehirli ayakkabı iddiası” başlığı ...
KUDAKA destekledi, Su Ürünleri başardı
M.COŞKUN-Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’nın desteklediği ve ...
 
Erzurumlu teknisyenden güncel buluş
Erzurum’da bir elektrik teknisyeni, elektrik kayıplarına çözüm bulduğunu ...
İskilipli Atıf Hoca rahmetle anıldı
İskilipli Atıf Hoca için ölümünün 89. yıldönümünde Atıf-Der tarafından anma programı düzenlendi.
Katarlı Prof. Safer Hüseyin Han’a bilimsel ağırlama
Katar Üniversitesi Matematik-İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Safeer ...
 
Yıldıran, Koçluk Semineri verdi
Dershanelerin kapatılma kararının alınmasının ardından koçluğa olan ilgilin ...
Ataman’dan 2014 değerlendirmesi
M.COŞKUN-Erzurum Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Ali Ataman, “2014 yılı ...
Erzurum erkek nüfusunda 29’uncu sırada
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, yurtta ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva