ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyüttü
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyüttü
Gazze'de can kaybı 41 bin 802’ye yükseldi
Gazze'de can kaybı 41 bin 802’ye yükseldi
Eğitim Öğretim İstatistikleri açıklandı
Eğitim Öğretim İstatistikleri açıklandı
TÜİK, 2023 yılı Devlet Hesapları verisini paylaştı
TÜİK, 2023 yılı Devlet Hesapları verisini paylaştı
Emine Erdoğan'dan anne adaylarına çağrı
Emine Erdoğan'dan anne adaylarına çağrı
HABERLER>GUNCEL
26 Haziran 2009 Cuma - 05:32

Doğu Mutfağı ‘marka’ sürecinde

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Müdürü Prof. Dr. Oktay Belli, sempozyumda sunulan bildirilerin önümüzdeki günlerde bir kitap haline getirilerek bastırılacağını belirterek, "Bu sempozyum bir denemeydi. Bir ilkti. Bazı eksikliklerimiz olabilir. Ancak sempozyumların sürekli olabilmesi için çok sağlam temellere oturtulması gerekiyor. Biz bu sempozyumun ikincisi Erzurum'da yapmayı isteriz. “dedi.

Doğu Mutfağı ‘marka’ sürecinde

 Bitlis'te düzenlenen 1. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu" sona erdi.Sempozyumun son oturumunda konuşan Musa Dağdeviren 'Halk Mutfak Kültürü Üzerine Gözlemler' konusunda bilgiler verdi.
YEMEK KÜLTÜRÜNDE KAYIPLAR
Dağdeviren, yemek kültüründe kayıpların olduğunu vurgulayarak, "Bu sempozyumda Bitlis'in seçilmesi bir tesadüf değildir. Mutfak kültürü en zengin iller arasında bulunan Bitlis bu sempozyum için en uygun yer olarak görüyorum. Bitlis'in 'Perde Pilavı' dünya mutfak kültüründe 28'nci yerini aldı. Yılda bin çeşit yemek çıkarıyoruz. Bunlardan birçoğunu ancak bir-iki kişi yapabiliyor. Günümüzde birçok yemek kültürümüz kayıp olmuş durumdadır. 1940'lı yıllardan beri yapılan sempozyumlar sadece sözde kalıyor. Bu sempozyumunda sözde kalmaması için kitap haline getirilmesi çok önemlidir" dedi.
DOĞU MUTFAĞI ENSTİTÜSÜ ÖNERİSİ
Dağdeviren, sempozyumda söz alan akademisyenlerin Bitlis yöresi evlerden örnekler verdiğini de ifade ederek, "Bakınız Safranbolu'da tarihi evler var. Bunlar restore ediliyor. Ancak içinde kimseler yaşamıyor. Bitlis'te de bu örnek vardır. Evler eski ve yaşanabilir hale getirilmeye çalışılıyor. Ancak içinde insan yaşamadığı ve bu kültürü yansıtmadığı müddetçe bu yapılar sadece bir maddeden öteye gitmez. Yemek kültürü de buna bağlı bir örnektir. Sempozyumlar düzenlenerek, bunların enstitü haline getirilmesi sağlanmalı. Yemek kültüründe enstitü olmazsa kaybolmaya mahkumdur" şeklinde konuştu.
BELLİ’DEN TEŞEKKÜR
Sempozyumun sonunda bir değerlendirme konuşması yapan İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Müdürü Prof. Dr. Oktay Belli ise, Bitlis'te bu sempozyumu düzenlemekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Belli, "En samimi ve içten duyguları Bitlis'te yaşadık. Bir sofrada aynı ekmeği bölüp aynı suyu paylaştık. En kutsal değerleri Bitlis'te yaşadık. Başta Bitlis Valisi olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
2. SEMPOZYUMUN ERZURUM’DA YAPILMASI ÖNERİSİ
Belli, sempozyumda sunulan bildirilerin önümüzdeki günlerde bir kitap haline getirilerek bastırılacağını da sözlerine ekleyerek, "Bu sempozyum bir denemeydi. Bir ilkti. Bazı eksikliklerimiz olabilir. Ancak sempozyumların sürekli olabilmesi için çok sağlam temellere oturtulması gerekiyor. Biz bu sempozyumun ikincisi Erzurum'da yapmayı isteriz. Bitlis Eren Üniversitesi'ne de değinmeden geçemeyeceğim. Daha 2 yıl önce kurulan bu üniversitemiz sanki 40 yıl önce kurulmuş gibi bütün konulara vakıf olmuştur. Bitlis bölgedeki hiçbir ile benzemiyor. Bitlis'ten daha güzel bir müze kent yoktur. Çok farklı bir yemek kültürü ve damak tadı var. Sempozyuma emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
SEMPOZYUM VERİMLİ GEÇTİ
2 gün süren sempozyuma çeşitli üniversitelerden ve sivil toplum kuruluşlarından akademisyenler bildiri sundular. Sunulan bu bildiriler önümüzdeki günlerde hazırlanacak bir kitapta bir araya gelecek.Sempozyuma Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Bitlis Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Yemek ve Kültür Dergisi ve ÇERKÜL Vakfı destek verdi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Krizi solladık…!
Erzurum’da 2005 yılının nisan ayında 52 bin 293 olan motorlu kara taşıtı ...
Bulut’tan 2011 denetlemesi
Sırbistan’da düzenlenecek olan FISU Yönetim Kurulu toplantısında 2011 ...
Su’da son halka....
GHA/Erzurum’da tüketilen içme suyunun, “kirli” olduğu yönünde bazı yayın ...
 
Şenkaya'da Akyel sevinci
Erzurum'un Şenkaya ilçesinde doğan Tokat Valisi Recai Akyel Sayıştay 1. ...
Başarılı öğrencilere Muhtar’dan ödül
Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Mehdi Efendi Mahallesi’nde, sınıfını ...
“Hizmeti, halk sevgisiyle yapıyoruz”
Erzurum’da 2001 ile 2005 yılları arasında Vali Yardımcılığı görevini ...
 
Yiğitsoy gitti, Bahadır geldi
Devlet Su İşleri (DSİ) Erzurum Bölge Müdürlüğü’nde nöbet değişimi yapıldı. ...
Gözyaşlarıyla uğurlandılar
Erzurum'da 7 saat arayla geçirdikleri kazalar sonucu hayatlarını kaybeden ...
Ölüm bile ayıramadı
Erzurum'da iki kardeş, 7 saat arayla geçirdikleri kaza sonucu hayatını kaybetti.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Tarihte Birlik ve Kardeşlik: 3 Ekim 2009
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Erzurum'dan Semerkant'a Uzanan Yol
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yabancı dil öğrenirken işgüzarlık yapanlar
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva