ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
5 Ekim 2011 Çarşamba - 02:59

Doğu Anadolu’da Camiler Haftası coşkusu

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen camiler ve din görevlileri haftası bu yılda yapılan törenle kutlandı. Erzurum Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programda çocuk, kadın ve cemaat konulu konferans düzenlendi.

Doğu Anadolu’da Camiler Haftası coşkusu

SONER İSTANBULLU(İHA) - Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen camiler ve din görevlileri haftası bu yılda yapılan törenle kutlandı. Erzurum Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programda çocuk, kadın ve cemaat konulu konferans düzenlendi.
Programa Vali Yardımcısı Alper Tanrısever, Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, İl Müftüsü Yakup Arslan ve çok sayıda davetli katıldı.
KADIN VE ÇOCUK YOĞUNLAŞMASI
Diyanet işleri başkanlığının kadın ve çocuk üzerinde yoğunlaşması salondaki katılımcıların kadın ve çocuk oranını gözle görülür bir şekilde etkilediği görüldü. Programa kuran tilaveti ile başlanırken okunan duaların ardından diyanet işleri başkanlığı tarafından hazırlanan tanıtım filmi katılımcılara izletildi.
İzlenen Tanıtım filminin ardından yıl içerisinde başarı gösteren din görevlilerine plaket verildi. Kuran-ı kerimi güzel okuma, hafızlık kuranı kerimi yüzüne okuma, ezanı güzel okuma dallarında başarı gösteren din görevlileri plaketlerini Vali Yardımcısı Alper Tanrısever’in elinden aldı.
Programın son bölümünde saadet açısından camide kadın ve camilerin cami süsü çocuk konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Erzurum İl Müftüsü Yakup Arslan, Dr. Zekiye Demir ve Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Sevda Düzgüner katıldı.
DEMİR’İN KONFERANSI
Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Dairesi Eğitim Uzmanı Dr. Zekiye Demir, "İlime, sevaba erkeğin nasıl ihtiyacı varsa, kadınlarımızın da ihtiyacı vardır" dedi.
 Eğitim uzmanı Dr. Demir, "Saadet Asrından Bugüne Camide Kadın" konulu konuşmasında, cami denilince akla ilk erkeklerin geldiğini belirterek, cami cemaatinde kadınlardan pek fazla söz edilmediğini dile getirdi.
 Bunun için de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl, "Camiler ve Din Görevlileri Haftası"nın konusunun, "Kadın ve Çocuk" olarak belirlendiğini anımsatan Demir, "Cami, Arapça bir kelimedir. Caminin kapsamı aslında çok geniştir. Ancak kısa adı toplanılan, ibadet edilen yer anlamına gelmektedir. Camiye gitmek, fazileti fazla olan bir davranıştır" diye konuştu.
Caminin, ibadet edilen, eğitim verilen, kültür alışverişinde bulunulan yerler olduğuna dikkati çeken Demir, camiye erkekler kadar kadınların da gitmesi gerektiğini vurguladı.
 CAMİLERİN İŞLEVİ
Eğitim ve ibadetin, caminin en önemli işlevleri arasında yer aldığının altını çizen Demir, şöyle konuştu:
 "İlime, sevaba erkeğin nasıl ihtiyacı varsa, kadınlarımızın da ihtiyacı vardır. Ben üniversitede okurken, başörtülü olan çok az öğrencilerden biriydim. Hocam bana, 'Zekiye gel, senin başını açalım, niye başını kapatıyorsun ki' dedi. Ben de farz olduğunu ifade ettim. Bana, 'Kadınlar bekarken günah işlerse babalarına, eğer evliyken günah işlerse kocalarına gider bu günah, sevapları ise kendilerine kalır' dedi. Ben de dini konularda ne kadar eksik olduğunu fark ettim. Bu tür sözler sizi yanıltmasın, kadının günahı da sevabı da kendinedir."
KADINLAR İÇİN ÖZEL KAPI
Camilerde kadınlar için özel bir kapının olması gerektiğine de değinen Demir, Hz. Muhammet döneminde camilerde kadınlar için özel bir kapının olduğunu, ancak günümüzde kadınlar için çok az camide kapı bulunduğunu belirtti.
CAMİLERİN SÜSÜ ÇOCUK
 "Camilerin Canlı Süsü: Çocuk" üzerine konuşma yapan Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Uzmanı Sevde Düzgüner de çocukları anlamak için dünyaya onların penceresinden bakılması gerektiğini söyledi.
İnsanın çocukluk anılarını çok iyi hatırlamasına rağmen bir hafta öncesini hatırlayamadığını anımsatan Düzgüner, "Çocuk deyip geçmeyin' sözü gerçekten çok önemlidir. İnsanın çocukluk, ergenlik ve yaşlılık gibi dönemleri vardır. Ancak Allah'a en yakın olduğu dönem 3-5 yaş aralığıdır. Özellikle de beş yaşında, somut kavramları da çok iyi bilmediğinden Allah'a somut olarak yakındır. Aralarında çok özel bir ilişki, bağlılık vardır" diye konuştu.
 
Anne babaların, çocuklarına gerekli din eğitimini vermesini öneren Düzgüner, şunları kaydetti:
 "(İmam hatip lisesine gönderdim, daha ne yapayım) sözünden uzak durun. Çünkü aile destekleyicidir, okul dini eğitimi için yeterli değildir. Okulun yanında ailenin de destekleyici eğitimler vermesi gerekiyor. Bir de çocuğunuzun potansiyeline göre eğitim verin. Bazı aileler çocuklarına, çocuğunun potansiyelinin çok altında eğitim verebiliyor. Kapasite çok önemli. Çocuğunuz toplumda iyi bir birey olarak yetişmesi için onlara kapasitesine göre eğitim verin."
 Konuşmaların ardından, düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren din görevlilerine sertifika ve çeşitli hediyeler verildi.
MALATYA'DA PANEL DÜZENLENDİ
Malatya'da, "Din Hizmetlerinde Gönüllülük, Yakın Tarihimizde İz Bırakan Din Görevlileri, Toplumsal Hayata Katkıları Bakımından Camiler ve Din Hizmetlerinde İhlas ve Samimiyet" konularında panel düzenlendi.
1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle Müftülük tarafından Belediye Konferans Salonu'nda organize edilen "Din Hizmetlerinde Gönüllülük, Yakın Tarihimizde İz Bırakan Din Görevlileri, Toplumsal Hayata Katkıları Bakımından Camiler ve Din Hizmetlerinde İhlas ve Samimiyet" paneline konuşmacı olarak, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, müftü yardımcıları Cengiz Yağcı ve Ünal Tan, il vaizi Emin Altın ile Tuba Nur Usanmaz katıldı.
İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, yaptığı konuşmada, din hizmetlerinin önemine temas ederek, "Hiçbir peygamber yaptıkları hizmet karşılığında ücret almamıştır. Ancak, bizler bu hizmeti yaparken ücret de alıyoruz. Bunun için Allah'a yüz binlerce şükür ediyoruz. Bu güzel din hizmetini Cenab-ı Allah'ın istediği ve peygamberimizin de tarif ettiği biçimde uygulamamızı ve anlatmamızı Allah nasip etsin" ifadelerini kullandı.
Müftü Gül, 1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle yapılacak etkinlikleri dile getirdi.
"CAMİLER BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİN SEMBOLÜDÜR"
Van'da, Camiler ve Din Görevliler Haftası dolayısı ile bir konferans düzenlendi.
Merkez Ulu Camii konferans salonunda düzenlenen ve İl Müftüsü Nimetullah Arvas, İl Müftü Yardımcısı M. Faysal Geylani, kurum personeli, cami görevlileri ile Kur'an kursu öğreticilerinin katıldığı konferans, Mehmet Tosun'un Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Konferans veren İl Müftüsü Nimetullah Arvas, birlik ve beraberliğin sembolü olan camilerin fonksiyonları, fert ve toplumsal hayatındaki yeri ve önemine değindi. Sorumluluk bilincini hiçbir zaman kaybetmeyen din görevlilerinin toplumda önemli bir yerinin olduğunu anlatan Arvas "Şehit olan din görevlilerini rahmetle yad ediyor, görevini layıkıyla yerine getiren tüm din görevlilerine teşekkür ediyoruz. Bu haftanın, ülkemiz, milletimiz, değerli meslektaşlarım için hayırlı ve başarılı hizmetlere vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum" dedi.
Konuşmanın ardından konferansa katılan tüm davetlilere ikramda bulunuldu, 29 personele teşekkür belgesi verildi. Ayrıca konferansa katılan tüm personele üzerine isimleri yazılı ajanda hediye eden İl Müftüsü Nimetullah Arvas, katılımcıları kapıda tek tek tokalaşarak uğurlandı.
KARAKELLE’DEN CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI MESAJI
AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla bir açıklama yaparak “Camiler omuz omuza saflarda bir araya gelinmesi ve Hak Tealaya ibadet edileceği mekanlar olarak yeryüzünün en şerefli yerleridir.” dedi.
Milletvekili Karakelle açıklamasında; “Bir ülkenin Müslüman ülkesi olduğunun, mührü, tapu senedi olan Camilerimizle ilgili değerli bir haftaya idrak ediyoruz.İslam toplumu kardeşlik, eşitlik, yardımlaşma ve karşılıklı fedakarlık üzerine kurulmuştur. Camiler ise bunun omuz omuza saflarda bir araya gelinmesi ve Hak Tealaya ibadet edileceği mekanlar olarak yeryüzünün en şerefli yerleridir. Biz Müslümanlar bu güzel mekanlara “ Allahın Evi demekteyiz.” Camiye ibadet için gelen Mümin Allahın ziyaretçisi, O’nun misafiri konumundadır. Bu nedenle Camilerde ibadet etmek 5 vakit namazı buralarda kılmak, Yüce Mevla tarafından büyük mükafatlarla müjdelenmiştir. Zira Peygamberimiz (sas) “ Cemaatle kılınan namazın , tek başına kılınan namazdan 27 derece daha fazla faziletli olduğunu buyurmuşlardır. Ekimin ilk haftasında kutladığımız Camiler Haftasında, bu mübarek mekanları cemaatsiz bırakmamak, onları yaşatmak, çevrelerini bir kültür merkezi haline getirmek, Atalarımızın yaptığı gibi onları en büyük sanat abidelerine dönüştürmek, öncelikli görevlerimiz olmalıdır. Camilerimizin , imar ve inşası konusunda her zaman büyük gayret gösteren Aziz Milletimiz bu özel haftada da Camilerimize gerekli özen ve hassasiyeti gösterecektir.” şeklinde konuştu.
KILIÇ’TAN CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI MESAJI
Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle açıklama yapan İl Müftü Vekili Abdullah Kılıç Camilerin ve Din Görevlilerinin bu önemli haftasını kutladı. İbadethanelerin insanlık tarihiyle var ola geldiğine dikkat çeken Kılıç, “Camiler birlik ve beraberliğimizi sağlamlaştırdığımız kutsal mekânlar, orada görev yapanlar ise gönüllüğü kendine esas edinen, cemaatinin derdiyle dertlenen önemli şahsiyetlerdir” diyerek camilerin ve din görevlilerinin önemine değindi.Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla İl Müftü Vekili Abdullah Kılıç bir basın açıklaması yaptı.
KILIÇ’IN VURGUSU
Kılıç açıklamasında; “İbadethaneler insanlık tarihiyle var olagelmişlerdir. Kur’an-ı Kerim ise ilk kurulan ibadethanenin Kâbe olduğunu bize şöyle bildirmektedir. “Şüphesiz, insanlar için kurulan ilk ibadet evi elbette Mekke’de, âlemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Kâbe’dir.” (Al-i İmran, 3/96) Günümüzde toplu ibadet mekânları ise camileri olarak adlandırılmaktadır.Camiler yaşam alanlarının temel unsurlarındandır. Şehirlerimizin, ilçelerimizin her mahallesinde, bütün köylerimizde camilerimizin bulunması bu hususun en önemli göstergesidir. Camilerde görev yapan görevlilerimiz ise sadece caminin görevlisi değil doğumdan ölüme kadar bütün insanların kendisiyle iletişim kurduğu en önemli şahsiyettir. Camiler birlik ve beraberliğimizi sağlamlaştırdığımız kutsal mekânlar, orada görev yapanlar ise gönüllüğü kendine esas edinen, cemaatinin derdiyle dertlenen önemli şahsiyetlerdir. Şu husus unutulmamalıdır ki, din görevliliği ancak gönüllükle icra edilebilir. Din Gönüllüsü görevlilerimiz Yüce Yaratanın şu fermanını kendilerine ilke edinmişlerdir. “Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır.” (Al-i İmran, 3/104) Camilerin ve Din Görevlilerin önemi farklı etkinliklerle 1986 yılından beri Ekim ayının ilk haftası Diyanet İşleri Başkanlığımızca “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlanmaya başladı. Günümüzde ise bu etkinlikler her yıl farklı bir konu başlığıyla halkımıza aktarılmaktadır. Başkanlığımız bu yılki ana temayı “Cami-Çocuk Buluşması” olarak belirledi. Çocuklarımız geleceğimizdir. Gelecek neslimizin en güzel ahlaki ilkelerle büyümesi ise hem kedileri, hem aileleri hem de tüm toplumumuz için çok önemlidir. İşte bu güzel ahlaki ilkelerin, milli ve manevi değerlerin aktarıldığı yegâne yerlerin başında camilerimiz gelmektedir. Bu vesile ile Erzincan İl Müftülüğü olarak Erzincan İlimizde çocuklarımızı başta Terzibaba camimiz olmak üzere bütün camilerimize bekliyoruz. Din görevlilerimiz kendilerine gereken hassasiyeti göstererek onlara camileriyle ilgili genel bilgiler yanında camilerde bulunan mihrap, minber, kürsü vb. yerler hakkında bilgiler verecektir. Bu vesileler ile Cami ve Din gönüllüsü olan cami görevlilerimizin Camiler ve Din Görevlileri Haftasını tebrik ediyorum. Bu hafta ile Efendimiz (s.a.s) devrinde en güzel örnekleri sunulan cami-çocuk buluşmasının günümüzde de gerçekleşmesini, böylelikle yarınlara daha sağlam ve mutlu adımlarla yürümeyi Rabbimden niyaz ediyorum.” şeklinde konuştu.
MALATYA MÜFTÜLÜĞÜ'NDEN TEKERLEKLİ SANDALYE HEDİYESİ
Malatya Müftülüğü Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle Malatya Kent Konseyi Engelliler Merkezindeki engellilere verilmek üzere akülü tekerlekli sandalyeler hediye etti.
Diyanet İşleri Başkanlığının Yurt dışında ki kuruluşlarından Belçika Din İşleri Müşavirliği nezdinde faaliyet gösteren Belçika Diyanet Vakfı 1-7 Ekim tarihleri arası Camiiler ve Din Görevlileri haftası münasebetiyle engellilere verilmek üzere akülü tekerlekli sandalye gönderdiğini belirten Malatya Müftüsü Hacı Yusuf Gül, "Her birimiz bir engelli adayıyız. Hiç ummadığımız bir anda engelli olabiliriz. Bunun bilinci içerisindeyiz. Bu engelli araçlarını gönderen Belçika Din Hizmetleri Müşavirliği nezdinde
Belçika Diyanet Vakfındaki kardeşlerimizin gönderdiği bu araçları hiçbir ücret almadan engelli arkadaşlarımıza veriyoruz. Emeği geçen ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz. Bu araçların engelli kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
Malatya Kent Konseyi Engelliler Merkezi Müdürü Seyit Soner Yılmaz'da, 3 ay önce 40 civarında akülü tekerlekli sandalye dağıtarak engellilerin sosyal hayata katılımlarına vesile olduklarını belirtti. Yılmaz, "Malatya Kent Konseyi Engelliler Merkezi olarak engellilerimizin sosyal hayata katılması için sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunuyoruz. Akülü tekerlekli sandalyeler yürüyemeyen arkadaşlarımıza ayak oluyor ve bu araçlar engellilerin sosyal hayata katılımında çok büyük bir işlev görmektedir. Sayın
Müftümüze engelliler için göstermiş olduğu hassasiyetten dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.
Malatya müftülüğünden alınan 2 adet akülü tekerlekli sandalye Metin Çevik ve Refika Han adlı engelliye teslim edildi. Yılmaz katkılarından dolayı İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül'e teşekkür plaketi takdim etti.

 
Akdağ’ın desteğiyle sağlığına kavuştu
 
Yaylada mahsur kalan 5 kişi kurtarıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mülteciler hayırseverlere minnettar
Erzurum'daki sığınmacılara, bir dernek tarafından ayakkabı yardımı yapıldı. Erzurum ...
Palandöken’den Şehitlere vefa
Palandöken Belediyesi, Şehit isimlerini yaşatma geleneğini sürdürdü. Palandöken ...
Palandöken’de Camiler Haftası coşkusu
Camiler ve Din Görevlileri Haftası, Erzurum’da çeşitli etkinliklerle kutlanırken, ...
 
‘Üşüyorum’ beyaz perdeye taşınıyor
Büyük Birlik Partisi (BBP) Lideri Merhum Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin ...
Aşık Turabi Osmaniyelileri coşturdu
Osmaniye Folklor Araştırma Derneği’nce (OFAD) 14. Çukurova Aşıklar Bayramı ...
Güneş Vakfi’ndan piknik etkinliği
Erzurum Güneş Vakfı üyeleri piknik organizasyonunda bir araya geldi.
 
‘Camiler Milli kültürümüzün kaynağı’
İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfullah Cebeci bazı şeyleri ...
Ve perde…
Erzurum Devlet Tiyatroları (DT) perdelerini "Kuvay-i Milliye" adlı Oyunla açtı.
Bayraktutan ilgi odağı
Televizyonlarda geçen yıl yayınlanan 'Anadolu Sigorta' reklamlarında Atatürk'ün ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva