ERZURUM (İHA) - Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Edebiyat Fakültesi’nin organizasyonuyla “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” adlı konferans düzenlendi.
ETÜ Konferans salonunda gerçekleşen programa Rektör Prof. Dr. Muammer Yaylalı, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’nın milli marş olarak kabul edilmesinin tarihçesinin sine-vizyon gösteriminin ardından Yazar Mehmet Doğan, konferans verdi.
İstiklal Marşı’nın kabul edildiği 1921'den sonra değiştirilmek istendiğini dönemin gazete ve belgeleriyle açıklayan Doğan, Mustafa Kemal'in Mehmet Akif'i bizzat Ankara'ya çağırarak milli mücadele de aktif görev almasını istediğini vurguladı. Doğan, “Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nı yazdıktan sonra hakkında bir yığın spekülasyonlar çıkardılar. ‘Mehmet Akif bu parayı ne yaptı’, ‘Bu adam şöyleydi, bu adam böyleydi’ gibi söylentiler çıkardılar. Ama Mehmet Akif tüm bu iddiaları başlangıçta bitirmiştir. Ödül olarak verilen parayı şehit ailelerine ait bir kuruma devretmiştir. Kaldı ki kendisi yarışmaya katılmadan bu marşı yazmıştır. Dönemin Meclis’inde batı yanlıları az değil, buna rağmen tüm bu farklı görüştekiler dahi o sırada biliyorlar ki, bu Milli Mücadele’yi bu milletin mücadelesini bundan daha güçlü hiçbir metin anlatamaz diye düşündüler. Ama 1924 yılından sonra ‘ne bu medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar’ falan diyerek itiraz etmeye başlıyorlar. İstiklal Marşı çok kritik bir dönemde kimin yazdığı da düşünülerek yazdırılmış bir metindir. Ama 1924 yılında yeni bir Milli Mar yarışması Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıldı ama sonuç alınamadı. Sonraki yıllarda da hiçbir sonuç alamadılar hatta bir dönem Necip Fazıl’ı da bu işe karıştırdılar. Büyük Doğu Marşı’nı yazdı. Kısacası Mehmet Akif’in marşına kerhen oy verenler sonradan bunu tashih etmeye çok çalıştılar fakat iyi ki de muvaffak olamadılar” diye konuştu.