ERZURUM(GHA) – Doğalgazla tanışıldıktan sonra tesisatçılar için eşsiz bir pazar ortamına dönüşen Erzurum’da, sektör, durgunluğa teslim oldu. Kullanım oranı yüzde 80’lere ulaşan doğalgaz, gecekondu bölgelerinde kullanıma sunulamazken, doğalgaz tesisatçıları ise, iş yapabilecekleri konut ve mesken arayışına girdi.
DURGUNLUK
Erzurum Sıhhi Su Kalorifer ve Doğalgaz Tesisatçıları Odası Başkanı Fatih Kantar, şehirde doğalgaz kullanım oranı arttıkça, tesisatçılık sektörüne bağlı iş kollarında durgunluk yaşanmaya başlandığını söyledi. Başkan Kantar, “Doğalgaz tesisatı çekmek için randevulu çalıştığımız dönemlerden konut-konut gezerek iş aradığımız dönemlere geldik.” dedi. Erzurum’un doğalgazla tanıştığı ilk yıllarda piyasanın bakirliği nedeniyle iş potansiyelinin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Kantar, doğalgazın kullanım oranı arttıkça, tesisatçıların işlerinde de azalma başladığını ifade etti.
Kantar, “Doğalgaza geçiş aşamalı oldu. İlk başlarda pek rağbet görmeyen doğalgaz kullanımı, sonraları ili odağı oldu. O dönemler doğalgaza geçiş yapmak isteyen konut, işyeri ve her türlü meskenler bizim için yeni iş alanıydı. Hepsi yapıldı ve bitti. Şu anda iş alanı olarak bizlere henüz doğalgaza geçiş yapmamış olan bölgeler kaldı. İş kolunda faaliyet gösteren meslektaşlarımızın sayısı hayli fazla olduğundan pasta da küçülmeye başladı.” diye konuştu. Kullanımını mümkün hale getiren fiziki altyapıya sahip olunduğu halde halen daha doğalgaza geçiş yapmamış olan konut yöneticilerine çağrıda bulunan Fatih Kantar, doğalgaz kullanımının artık çok ekonomik bir boyut kazandığını belirterek, “Bir yıl boyunca tüp gaz için yapılan masraf, bir dairenin doğalgaza geçiş ücretine tekabül ediyor.” hatırlatmasında bulundu.
KORSAN TESİSATÇI UYARISI
Öte yandan Başkan Fatih Kantar, doğalgaza geçmeyi düşünen bina, konut, site ve işyeri sahiplerine “korsan” uyarısında da bulundu.
Erzurum'da sıhhi tesisat ve kalorifercilerin sadece yaz sezonunda çalışabildiklerini belirten Fatih Kantar, “Erzurum'da inşaat sektörü kar yağıncaya kadar devam edecek. Vatandaş bu konuda mutlaka dikkatli olmalıdır. Bu işte can güvenliği söz konusudur, emniyet söz konusudur. Doğalgazı yeni kullanmaya başlamış bir şehir olarak Erzurum’da 60’a yakın korsan tesisatçı bulunuyor. Bu uyarılarımızı sık sık tekrarlıyoruz. Su tesisatçılığından ya da korsan satıcılıktan bahsetmiyoruz; biz, saatli bir bombadan bahsediyoruz. Bu yüzden korsan doğalgaz tesisatçıları tespit edilmeli ve bir an önce piyasadan uzaklaştırılmalıdırlar. Doğalgaz dönüşümü yaptırmak isteyenler de, firmalardan mutlaka yetki belgesi istemelidirler.” şeklinde konuştu.