İKRAM TEKMANLI(İHA) - Doğu Anadolu’da 5 bin çiftçiyi organik tarımla tanıştıran Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı, şimdi de Sudanlı çiftçilere organik tarımı tanıtacak.
Erzurum’da 1990’lı yılların başında organik tarım yapmaya başlayan Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı, 2003’de hazırladığı ‘Daphan Ovası Sözleşmeli Organik Tarım Projesi’ ile Erzurum’da biraraya getirdiği 663 çiftçiyle Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği’ni (DATÜB) kurdu.
DATÜB’DEN ORGANİK ADIM
Şu an Erzurum, Erzincan, Ağrı, Ardahan, Kars ve Bingöl’de aktif olarak faaliyet gösteren ve 5 bin üyesi bulunan birliğin kurucusu ve halk arasında ‘Organik Nazmi’ olarak bilinen Ilıcalı, 2005’te ABD’de bulunan ASHOKA Vakfı tarafından ‘sosyal girişimci’ seçildi. Organik tarımın yanı sıra organik süt ve hayvancılık konusunda da önemli çalışmalar yapan Nazmi Ilıcalı,
Türkiye’de ilk kez uygulanan organik süt projesi, organik tarım bölgesi projesi, organik süt toplama merkezleri, organik un bakliyat işleme ambalajlama ünitesi ve organik yem ünitesi, organik keten tohumlu ve ısırganlı otlu peynir üretim projeleriyle bölgeyi çiftçisinin umudu oldu.
Yıllardır emek verdiği organik tarımı bölge insanına kabullendiren Ilıcalı, geçtiğimiz günlerde Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın organizasyonunda, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği ve Türk Hava Yolları ile işbirliğiyle gerçekleştirilen Anadolu’nun Zirvesinde Uluslararası Tanıtım ve İşbirliği Buluşması-2’de (AZUTİB-2), Sudanlılar’la organik tarımı öğretmek için anlaşma yaptı. Sudan Tarım Bakan Yardımcısı ve WestDarfor Gum Arabic Şirketi Genel Müdürü Abdalhamid Adam Mukhtar’la yaptıkları protokol kapsamında Ilıcalı, Daphan Organik Tarım Ürünleri Geliştirme A.Ş. olarak Sudan’da organik tarımın temelini atacak.
15 KİŞİLİK HEYET SUDAN’A GİDECEK
Yapılan anlaşmayla 15 kişiden oluşan bir bilim heyetinin Sudan’da inceleme yapacağını belirten Nazmi Ilıcalı, danışmanlık, çiftçi eğitimi, üretim planlaması ve yurt dışı pazarlama konusunda çalışma yapacaklarını söyledi. Ülkenin ihtiyaç duyduğu her türlü tarımsal girdinin Türkiye’den karşılanacağını kaydeden Ilıcalı, “Doğu Anadolu’da yıllarca organik tarım yaparak, çiftçiye yeni ufuklar açtık. Birçok alanda başarı getiren bu zorlu mücadaleyi şimdi Sudanlılar’la birlikte yürütecek, gerekirse Türk çiftçisini bu ülkeye götüreceğiz. Gerekli incelemeler sonrası zaman kaybetmeden eğitim ve üretim çalışmalarına yönelerek organik tarımın gelişmesini hızlandıracağız. Şu an için düşüncemiz, özellikle kadınlar tarafından çokça tüketilen kozmetiğin organik hammaddesini üretmek. Eğer toprak yapısı da buna uygun olursa organik tarım Sudan’da kısa zamanda para kazandırmaya başlar” diye konuştu.