ERZURUM(GHA) – Hava sıcaklıklarının artmaya başlamasıyla birlikte çeşitli sağlık sorunları yaşanabileceği bildirildi. Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan Yaz mevsimi geçirmek isteyenlere özel bir beslenme programı açıkladı.
Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi Diyetisyeni Dr. Müzeyyen Elmas Kara, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte beslenme şekil ve alışkanlıklarının da değişebileceğini söyledi. Sorunsuz bir yaz geçirmek için düzenli ve dengeli beslenmenin şart olduğunu belirten Kara, “Özellikle artan sıcaklığa bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Bu durumda özellikle hamileler, çocuklar, yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları, şeker hastaları sıcaklardan en çok etkilenen gruptur. Yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenme son derece önemlidir.” dedi.
Yaz mevsiminde yeterli ve dengeli beslenme temel alınarak azar azar ve sık sık yemek yenmesi gerektiğini kaydeden Kara, “Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine fırında, haşlama veya ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı söz konusu olmaktadır. Vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Yaz aylarında lif içeren kurubaklagil (nohut, kuru fasulye, barbunya vb.) tüketmeye devam edilmelidir.” diye konuştu.
YAZ MEVSİMİNDE BESLENME
Yazın şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi, meyveli yoğurtlar ve dondurma gibi gıda ürünlerinin tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Kara, “Gün içerisinde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir. Bunun yanında gazlı içecekler yerine süt, ayran, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları, limonata tercih edilmelidir. Günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısı muhakkak yapılmalı atlanılmamalıdır. Sıcaklıkların artışına bağlı olarak yiyecekler çabuk bozulacağından ve buna bağlı zehirlenmelerin oluşabileceğinden dolayı yiyeceklerin hazırlanması, pişirilmesi, saklanması konusunda dikkatli olunmalıdır. Ayrıca günlük olarak fiziksel aktiviteleri yerine getirmek gerekmektedir. Bunun için haftada 5 kez 30 dakika tempolu yürüyüş yeterlidir. Tabi bu günün daha serin saatlerinde yapılmalıdır.” bilgisini verdi.