OKTAY FANİ (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, basında çıkan 'Çiğ köftede EHEC riski var' haberiyle ilgili açıklamada bulunarak, "Sadece Çiğ köfteden bahsetmedim. Çiğ köfteyi suçlu ilan etmeyelim hemen. Sebzeler, meyveler ya da pişirdiğimiz şeyleri iyi pişirmediğimiz zaman ağızdan bulaşan mikroplar için bir risk oluşur" dedi.
EHEC AÇIKLAMASI
12 Haziran seçimleri öncesi memleketi Erzurum'da seçim çalışmalarını sürdüren Sağlık Bakan Recep Akdağ, Çat'ta vatandaşlarla bir araya geldi. Burada gazetecilerin bir gazetede yer alan 'Çiğköftede EHEC riski var' haberiyle ilgili sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Almanya'da ortaya çıkan ve ölümlere neden olan EHEC bakterisinin yakın takibe alındığını ama Türkiye'ye de gelebileceğini söyledi.
SADECE ÇİĞ KÖFTEDEN BAHSETMEDİM
Akdağ, "Sadece çiğ köfteden bahsetmedim. Çiğköfteyi suçlu ilan etmeyelim hemen. Çiğ olarak yenen her türlü gıdanın, bu tip yurt dışında yayılan mikrop ve benzeri mikropların yayılması için bir risk oluşturduğunu biliyoruz. Sebzeler meyveler ya da pişirdiğimiz şeyler iyi pişirmediğimiz zaman ağızdan bulaşan mikroplar için bir risk oluşur. Özel olarak çiğ köfte bir risk değil. Ama çiğ köftede pişirilmeden yenen bir gıda olduğu için oda risk unsuru olabilecek gıdalardan biridir. Ben ifade ederken özellikle
Çiğ köfte diye ifade etmiyorum. Hep şunu söylüyoruz. Yaz mevsimlerinde ellerimizi iyi yıkamalıyız. Sadece Avrupa'dan gelebilecek bu mikrop için değil, diğer ağız yoluyla bulaşacak her mikrop için ellerimizi bol sabunla köpürtüp iyice yıkamalı, iyi bir şekilde duruladıktan sonra yemek yemeliyiz. Çocuklara yemeklerini yemeden önce ellerini yıkatmalıyız. Her türlü sebzeyi, meyveyi bol suyla iyice yıkayarak ondan sonra yemeliyiz. Pişirilerek yenilen gıdaları da iyice pişirmeliyiz. Dolayısıyla Çiğ köfte gibi gıdalar da pişirilmeden yendiği için risk oluşturabilir. Vatandaşlarımız bu konuda biraz dikkatli olsunlar" diye konuştu.