Konuya ilişkin özel değerlendirmelerde bulunan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği İl Temsilcisi Av. Erdem Demirceylan, önceki dönemde mültecilerin yasal süreçten haberdar olmadıklarını dolayısıyla Birleşmiş Milletlere başvuranların devlet korumasından, devlete başvuranların ise Birleşmiş Milletlerin korumasından uzak kaldıklarını kaydetti. Yaşanan bu mağduriyetin önüne geçmek adına Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği arasında yapılan protokol ile tek kayıt sitemine geçildiğini dile getiren Demirceylan, “Bundan sonra mültecilerin Göç İdaresine veya Birleşmiş Milletler adına uygulama ortağı olan bize müracaat etmesi halinde hem devletin korumasında, hem de Birleşmiş Milletlerin uluslararası korumasından yaralanarak tek bir kayıt ile mültecilik hayatlarına devam edebilecekler” diye konuştu.
MÜLTECİ VE SIĞINMACILARA BÜYÜK KOLAYLIK
Mültecinin ilk müracaatı yapması durumunda tek yerde ve tek merkezden kayıt verileceğini belirten Demirceylan, “Farklı projelerimizle çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bunlar arasında en önemli olarak gördüğümüz projelerden biri de artık ortak kayıt sistemine geçmiş olmamızdır. Yani, Göç İdaresi Müdürlüğü ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği artık tek kayıt sistemine geçerek, mültecinin başvurması halinde ilk başvuruda tek yerde, tek merkezden kayıt verilecek. Bu sayede hem Türkiye Cumhuriyeti uluslararası korunmasına, hem de Birleşmiş Milletler Uluslararası korunmasın başvurmuş olacaklar. Dolayısıyla zaman kaybetmeksizin ve kurumlar arası koordinasyonsuzluğun önüne geçmek için artı tek çatı altında kayıt sistemi yürütülerek mülteci ve sığınmacılarımıza bir kolaylık sağlanmış olacak” dedi.
BÜTÜN KAYIT SİTEMİ ANKARA’DAN ALINACAK
Mültecilerin tek kayıt sistemi ile hem devlet, hem de BM korumasından yararlanacağını ve bu işlemin sadece Ankara’da gerçekleştiğine dikkat çeken Demirceylan, “Önceki süreçte sığınmacılar ve mülteciler yasal süreçten çok haberdar olmadıkları için ya Birleşmiş Milletlere başvurup devletin korumasından uzak durabiliyorlardı, ya da sadece devlete başvurup Birleşmiş Milletlerin korumasından uzakta kalabiliyorlardı. Dolayısıyla bu mağduriyetin önüne geçebilmek adına Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği arasında yapılan bir protokol ile artık kayıt sitemine geçildi. Bundan sonra mülteciler Göç İdaresine veya Birleşmiş Milletler adına uygulama ortağı olan bize müracaat etmesi halinde hem devletin korumasında hem de Birleşmiş Milletlerin uluslararası korumasından yaralanarak tek bir kayıt ile mültecilik hayatlarına devam edebilecekler. Yine bu süreçte Birleşmiş Milletlere kayıt oldukları için 3’üncü ülkeye yerleştirme prosedürü bu kayıtla birlikte başlamış olup, yine sonuna kadar bu süreçle birlikte devam etmiş olacak. Şunu da ayrıca belirtmek gerekirse bütün kayıt sitemi Ankara’dan alınmaktadır, sadece Ankara’da gerçekleşmektedir” şeklinde ifadelere yer verdi.