Atatürk Üniversitesi tarafından Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen İnsani Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, İçinde yaşanılan bu çağın, bütün insani hasletleri öğüten bir zaman dilimi haline getirildiğine değindi. Rektör Koçak “ Bugün içinde yaşadığımız çağın en temel açmazı da insani değerler yıkımıdır.”dedi.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Türkiye’de ilk olan ATAİDEM hakkında misafirlere bilgi veren Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu şöyle konuştu; “ATAİDEM faaliyet alanları, eğitim, araştırma, etkinlik düzenleme, materyal hazırlama, resmi ve sivil kurumlarla işbirliği içerisinde değerler eğitimine yönelik katkı sunma olarak belirlenmiştir. Eğitim faaliyetleri bağlamında değerler eğitimine yönelik bireysel ve kurumsal eğitimler, sertifika programları, sempozyum, konferans, çalıştay, seminer ve atölye çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Eğitim faaliyetlerimizde hedef grubumuz, örgün ve yaygın eğitim kapsamında yer alan tüm birimlerdir. Araştırma faaliyetleri olarak toplumsal ve kişisel sorunlara odaklanarak bilimsel çözümler üretme, kısa ve orta vadeli stratejik planlar oluşturma, kamu ve özel kurum ve kuruluşlar tarafından talep edilen ihtiyaçlar üzerine araştırmalar yapma ve destek olmayı planlıyoruz” dedi.
AMAÇ İNSANLIĞA KATMA DEĞER ÜRETEBİLMEKTİR
Atatürk Üniversitesi Prof. Dr. Hikmet Koçak, kuruluşundan beri tüm bir insanlığa katma değer üretmenin uğraşı içerisinde olan Atatürk Üniversitesi’nin, bugün de katkılarına devam etmek adına, yeni bir merkezin açılışını gerçekleştirmenin kıvancını yaşadıklarını belirterek, Atatürk Üniversitesi’nin, Cumhuriyet Türkiye’sinin en önemli kurumlarının başında geldiğini söyledi. Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin Bilim ve kültüre yapmış olduğu sayısız katkı ile birlikte, yetiştirmiş olduğu nitelikli kişilerle de hemen her alanda varlık gösteren, sadece yükseköğretimin gerekleri konusunda değil, aynı zamanda insani ve toplumsal sorunlar konularında da büyük görev ve sorumluluklar yüklenmiş bir kurum olduğunu belirtti.
Hayata, insana ve çevreye ilişkin her türlü sorunda inisiyatif alıp, önemli adımlar atmaktan geri durmayan Atatürk Üniversitesi’nin, bugün de İnsani Değerler Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile bu tarihi misyonunu bir anlamda taçlandırmış olduklarını ifade eden Koçak, bu merkezin Türk Üniversitelerinde kurulan ilk merkez olma özelliği taşıdığını ve İnsani Değerler Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezimiz, çağın sorunlarına karşı inisiyatif kullanma ve güçlü bir pozisyon alma ihtiyacının sonucu olarak oluşturulmuş ve değerlerin inşasına hizmet edecek bir birim olduğu vurguladı.
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ ÇAĞIN EN TEMEL AÇMAZI, İNSANİ DEĞERLER YIKIMIDIR
İçinde yaşanılan bu çağın, bütün insani hasletleri öğüten bir zaman dilimi haline getirildiğine değinen Rektör Koçak konuşmasına şöyle devam etti: “ Bugün içinde yaşadığımız çağın en temel açmazı da insani değerler yıkımıdır. Bugün, modernizmin insanlığa refah getireceği yönündeki vaatleri tümden iflas etmiştir. Bugün, albenisi güçlü bir takım kelime ve kavramlarla biçimlendirilen hayatlarımız, büyük bir kaosun içine sürüklenmiş durumdadır. Özgürlük diyerek insanlıktan çıkmış, bireysellik diyerek bencil olmayı tercih eder olmuşuz. Saygıyı ancak bir korku heyulası, sevgiyi ise sadece kimsesiz evlerimizde beslediğimiz evcil hayvanlara gösterir olmuşuz” .
İNSANİ DEĞERLERİN, MUTLAKA UYGULAMAYA KONMASI GEREKİR
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise insani değerlerin herkesin mutluluğu için vazgeçilmez değerler olduğunu belirterek, insani değerlerin olmadığı bir toplumun bütünüyle kitlesel bir savaş içerisinde olduğunu söyledi. Sekmen; “İnsani değerlerin temel dayanakları, insan hakları evrensel bildirgesinde ifade edilmektedir. Bütün insanlar özgür ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdanla donatılmışlardır. Birbirlerine kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar. Bugün dünyamıza baktığımızda insani değerlerden yoksun, ben odaklı toplumların dünyamızı nereye götürdüğünü hep görüyor ve izliyoruz. İnsan önce kendine, ben kimim? Varlık nedenim nedir? Niçin yaratıldım? Sorularını sormalıdır. Zerre kadar iyiliğin veya kötülüğün hesabının sorulacağına inanan bir toplum oluşturmalıyız. Eğer bunlardan yoksun olarak oluşturursak arzu ettiğimiz uzunca mutluluğu bulmamız veya oluşturmamız mümkün olmaz. Tabi bu değerlerin sadece bilinmesi de yeterli değil. Bu insani değerlerin mutlaka uygulamaya konması gerekmektedir. İnsani değerlerin küçük yaştan itibaren her ferde anlatılması, öğretilmesi ve yaşatılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
GEÇ KALINMIŞ EĞİTİM, BİR ANLAM İFADE ETMEZ
Zamanı geçtikten sonra değerler eğitimi verilmesinin bir anlam ifade etmeyeceğini söyleyen Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, bu eğitimin geç kalınmadan, hatta okul öncesinden itibaren verilmeye başlanması gerektiğini vurguladı. Liseye gelmiş bir çocuğu artık merhamet ve vicdan konusunda geliştirmek zordur diyen Dr. Altıparmak şöyle devam etti; “ Lise çağı veya üst yaşlara nazaran ilkokul ve ortaokul çocuğunu insani değerler anlamında eğitmek daha kolaydır. Kişilerin erken dönemde ve zamanında, doğru ellerde doğru bir şekilde yoğrularak topluma kazandırılması, büyük önem arz etmektedir. Dolayısıyla burada başlatılan merkezle beraber önemli bir adım atıldı. Erzurum geçmişte nasıl kültür ve eğitim merkeziyse, bugün de öyle bir merkez. Burada bu merkezin kurulması ve bütün Türkiye’ye ışık saçacak olması da ayrı bir anlam ifade ediyor. İnsani Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin hakikaten başarılı olacağına inanıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.