ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum ilaç hammaddesi üretim merkezi olacak
Erzurum ilaç hammaddesi üretim merkezi olacak
ATAUNİV’den sürdürülebilir tarım yaklaşımı
ATAUNİV’den sürdürülebilir tarım yaklaşımı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Kocaelispor:
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Kocaelispor:
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 3 - Adanaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 3 - Adanaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 3 - Yeni Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 3 - Yeni Malatyaspor: 0
HABERLER>GUNCEL
5 Nisan 2011 Salı - 06:40

Danıştay’dan tarihi karar

Dünyanın üçüncü büyük doğal şelalesi olma vasfını taşıyan ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından su kaynağının kesilmesi sonucu mahkemelik olan Tortum Şelalesi’ne, Danıştay kararıyla yeniden su verilecek.

Danıştay’dan tarihi karar

ERZURUM gazetesi
Dünyanın üçüncü büyük doğal şelalesi olma vasfını taşıyan ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından su kaynağının kesilmesi sonucu mahkemelik olan Tortum Şelalesi’ne, Danıştay kararıyla yeniden su verilecek. Erzurum Birinci İdare Mahkemesi’nin ‘Su bırakılmadığı takdirde şelalenin jeomorfolojik dengesi bozulur’ kararını onayan Danıştay 6’ncı Dairesi, emsal teşkil edecek bir karara da imza attı.
ÇAĞLAYAN KÖYÜ MAHKEMEYE BAŞVURDU
Erzurum- Artvin karayolunun 110’uncu kilometresinde Uzundere ilçesinde bulunan ve suyu 48 metre yükseklikten düşen Tortum Şelalesi’nin suyu, 1960’ta kurulan hidroelektrik santrali nedeniyle sadece İlkbahar mevsiminde akıtılıyordu. Uzundere’nin Çağlayan Köyü Muhtarı Osman Baykal, Asya ve Avrupa’nın en yükseği olan şelalenin elektrik üretimi nedeniyle kesilen suyunun 4 mevsim akması için mahkemeye başvurdu.
JEOMORFOLOJİK DENGE BOZULMASI
Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Boncukcuoğlu, Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Vahdettin Tosunoğlu ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Dr. Hamit Çakıcı’dan oluşan bilirkişi heyetinin raporunu dikkate alan Erzurum 1’inci İdare Mahkemesi, “Şelaleye su bırakılmadığı takdirde şelalelin jeomorfolojik dengesi bozulur” kararına hükmederek, şu görüşlere yer vermişti:
Erzurum Birinci İdare Mahkemesi’nin 21 Ocak 2010 tarihli kararında , ”Dünyanın üçüncü büyük doğal şelalesi olma vasfını taşıyan Tortum Şelalesi’nin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 05.05.2000 tarih ve 1010 sayılı kararı ile 1’inci derece doğal sit alanı olarak tecil edildiği, dolayısıyla yukarıda anılan mevzuat ve ilke kararı uyarınca 1’inci derece doğal sit alanı kapsamında bulunan şelalenin, kamu yararı açısından mutlaka korunması gerektiği ve şelalenin korunmasına ilişkin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca alınan tüm kararlara, resmi ve özel kurum ve kuruluşlarca uyulmasının bir zorunluluk teşkil ettiği anlaşılmaktadır. Bu durumda, dosyadaki mevcut bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinden, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kararı ile 1’inci derece doğal sit alanı olarak tescil edildiği tartışmasız olan Tortum Şelalesine, hidroelektrik santral tarafından yeterli su bırakılmadığı takdirde şelalenin jeomorfolojik yapısının ve şelalenin devamı niteliğindeki Tortum Çayı'nın ekolojik dengesinin olumsuz etkileneceği anlaşıldığından, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı üzerine, saniyede 3 metreküp suyun 12 ay boyunca verilmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.”
DANIŞTAY’DAN ONAY
Erzurum Birinci İdare Mahkemesi’nin 21 Ocak 2010’da suyun 12 ay akmasına karar vererek gönderdiği dosyayı inceleyen Danıştay 6’ncı Dairesi, Tortum Şelalesi’nin suyunun sürekli olarak akıtılması kararını onadı. Danıştay 6’ncı Dairesi kararında, “
“Birinci derece doğal sit alanı olarak tescil edildiği tartışmasız olan Tortum Şelalesi’ne, davalı kurulunca işletmekte olan hidroelektrik santral tarafından yeterli su bırakılmadığı takdirde şelalenin jeomorfolojik dengesini yapısının şelale ile birlikte şelalenin devamı niteliğinde olan Tortum Çayı’nın ekolojik dengesinin olumsuz etkileneceği anlaşıldığından, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı üzerine, suyun sürekli akıtılması için gerekli tedbirlerin alınması istemiyle Uzundere Kaymakamlığı’nca yapılan başvurunun reddi yolundaki dava konusu işlemde mevzuata ve üstün kamu yararına uyarlık bulunmamaktadır. Erzurum Birinci İdare Mahkemesinin 21 Ocak 2010 günü 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49’uncu Maddesinin 1’inci Fıkrasında say olan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, bozma istemi yerinde görülmeyerek anılan mahkeme kararının oy birliği ile onamasına karar verilmiştir” denildi.
UZUNDERE BELEDİYE BAŞKANI ÖZSOY: ”KARAR SEVİNDİRİCİ”
Kararın bölge halkı ve turizm hizmeti açısından sevindirici olduğunu belirten
Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, “Bölgede turizm potansiyeline ve alabalık işletmeciliği açısından çok büyük öneme sahip Dünya’nın üçüncü büyük şelalesi, 2000 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kararı ile 1’inci derecede doğal sit alanı olarak tescil edilmişti. Bilirkişi ve mahkemenin yaptığı keşif sonucunda adil bir karar verildi. Tortum Şelalesi’ni gezmek için yurt dışından yoğun bir şekilde konaklama rezervasyonu alıyoruz. Bu da bölgenin kalkınmasına ve ekonomiye önemli derece de büyük katkı sağlamaktadır” diye konuştu.
TORTUM ŞELALESİ
Afrika'da Zambezi Nehri üzerinde 120 metreden düşen Vietorio ve ABD’ndeki Erie Gölü ile Ontario Gölü üzerinde 51 metreden düşen Niagara Şelalesi’nden sonra 48 metre yükseklikten düşerek dünyanın üçüncü yüksek şelalesi olan Tortum Şelalesi, Asya ve Avrupa’nın en yüksek şelalesi ünvanına sahip. Şelaleler Özel Koleksiyonu’nda üçüncü sırada yer alan, manzarasıyla insanın düş gücünü zorlayan Tortum Gölü ve şelalesi, eşsiz tabii güzelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir. Tortum Gölü, 1700'lü yılların ortalarında bu günkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın, heyelan sonucu Tortum çayının önünü kapatmasıyla oluşmuş bir göldür. Tortum Şelalesi, Tortum Göl’ün Tev Vadisi ile gölün kuzey ucu arasındaki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmaktadır. Tortum Gölü'nün döküldüğü akar yatağa yakın dirençli kireçtaşı katmanları üzerinden geçmekte ve 22 metrelik genişlikten, 48 metre yükseklikten düşmektedir. Düşen sular, üstte gökkuşağı, altta koca bir dev kazanı meydana getirmektedir.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
lütfullah ateş 5 Nisan 2011 Salı 15:49

karara bende sevindim, şelalenin sağı solu güzel bir elden geçirilmeli, saldım çayıra mevlam kayıra modunda işler yürürse doğa harikası bu güzellik erzuruma hiç bir katkısı olmaz, sümela manastırından nesi eksik, manavgattan veya adamlar pazarlamasını bilmişler, bizim yerli insanımız bile bu güzelliğin farkında değil, şapkamızı önümüze koyup düşünmenin vakti çoktan geldide geçiyor bile...

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ürkütücü gerçek
Erzurum’un Uzundere ilçesi için hazırlanan “Turizm Master Planı: Vizyon ...
Doğu, Gözlemevi’ne kavuşuyor
Atatürk Üniversitesi’nin kurmayı planladığı “Doğu Anadolu Gözlemevi” projesiyle ...
Hac kurazedelerine müjde
İl Müftüsü Arslan, Hac ibadetini yerine getirmek isteyen, ancak kura çelişinden ...
 
Kömür işçileri eylem yaptı
Oltu Linyit Kömür İşletmeleri'nde çalışan 250 işçi, maaşlarını alamadıkları ...
Öğrencilerden yaşlılara jest
Yaşlılara Saygı Haftası dolayısıyla Atatürk Üniversitesi Balıkçılık Kulübü ...
Semt Garajı’nda temizlik tepkisi
Erzurum’da Mahallebaşında semtinde bulunan ve ilçelerden gelen minibüslere ...
 
Yakutiye Parkı Haziran’da açılacak
Erzurum’daki önemli tarihi eserler arasında yer alan Yakutiye Medresesi ...
Nisan kar’ı sürprizi
Yurdun büyük bir bölümünde yağmur etkili olurken Erzurum'un yüksek kesimlerin ...
Cuma tartışmalarına bilimsel yaklaşım
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, kadınların da Cuma namazına gelmelerini ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva