SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum’un Uzundere ilçesi için hazırlanan “Turizm Master Planı: Vizyon 2023” ürkütücü bir gerçeği de gözler önüne serdi. Çok ciddi bir erozyon riskiyle karşı karşıya olduğu belirlenen Tortum Gölü, herhangi bir tedbir alınmaması halinde gelecek yüzyılı göremeyecek.
EROZYON TEHDİTİ
Erzurum’un doğa harikaları arasında kabul edilen ve son yıllarda su sporları için yüksek bir potansiyel olarak değerlendirilen Tortum Gölü’nün, erozyon kurbanı olacağı uyarısında bulunuldu. Yılda ortalama 2,5 milyon ton alüvyonun geldiği Tortum Gölü’nün, her yıl 15 ile 20 metrelik bir bölümünün karaya dönüştüğü ifade edildi.
Tortum Gölü’nün karşı karşıya bulunduğu risk, “Uzundere Turizm Master Planı: Vizyon 2023”te ‘Çevre Sorunları’ başlığı altında anlatıldı.
Uzundere’nin, ekolojik olarak Tortum Gölü havzasının içerisinde yer aldığına işaret edilen Turizm Master Planı’nda, hem doğal, hem de antropojen nedenlerle erozyon tehdidi altında olduğu belirtildi. Erozyon yaratan doğal faktörlerin, turizme kaynak değer oluşturan jeolojik formasyonların oluşumunu ve görsel kaynak değeri olarak algılanmasını milyonlarca yıldır desteklediği bilgisinin verildiği planda, ormanların kesim ve otlatma ile tahribi, kaçak ve bilinçsiz orman kesimleri ve uygun olmayan eğimlerde yürütülen tarımsal faaliyetler yüzünden meydana gelen erozyonun, Tortum çayı boyunca ve Tortum Gölü’nde çok belirgin bir şekilde gözlenebildiği kaydedildi.
TORTUM GÖLÜ’NÜN HER YIL 15 İLE 20 METRELİK BÖLÜMÜ KARAYA DÖNÜŞÜYOR…
Turizm Master Planı’nda; Tortum Gölüne yılda ortalama 2,5 milyon ton alüvyon geldiği ve her yıl gölün 15 ile 20 metrelik bir bölümünün kara haline dönüştüğü bildirilirken, Tortum Gölü’nün akıbeti ile ilgili olarak ürküten bir değerlendirmede bulunuldu. Planın “Çevre Sorunları” bölümünde, Tortum Gölü ile ilgili olarak; “Herhangi bir önlem alınmadığı takdirde Tortum Gölünün gelecek yüzyıla ulaşmadan dolma riskinin bulunduğu ve bugün su sporları potansiyelinden bahsedilen bölgenin bu niteliğini kaybetme riski ile karşı karşıya bulunduğu değerlendirilmektedir.” deniliyor.
TORTUM ŞELALESİ, REKREASYONAL HİZMETLERDEN YETERİNCE FAYDALANAMIYOR
Öte yandan Uzundere Turizm Master Planı’nda, Tortum Gölü’nün karşı karşıya bulunduğu ciddi riske dikkat çekilirken, Tortum Şelalesi ile ilgili olarak da, bazı tespitlerde bulunuldu. Tortum Şelalesi’nin ülkenin en yüksek şelalesi olduğuna vurgu yapılan planda, şu bilgiler aktarılıyor: “Tortum Şelalesinin yakın çevresinde ve özellikle karşıdan panoramik olarak algılandığı bölümlerde sürekli heyelan riski ile karşı karşıya bulunması rekreasyonel hizmetlere yönelik planlama ve yatırımlardan yeterince yararlanamamasına neden olmaktadır. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından gerçekleştirilen heyelan önleme çalışmaları da bugüne kadar şelaleyi izlemek için kullanılan yolun ve seyir noktalarının güvenli bir biçimde kullanımına yeterli bir çözüm oluşturmamıştır.”