Gelecek nesilleri kötü alışkanlıklardan kurtarmak için tüm dünya da sporsal ve ya kültürel birçok alanda çalışmalar yapılıyor. EKTUD’da bunlardan birisi olarak Erzurum’da faaliyet gösteriyor. 2015-2016 yılı için kayıtları almaya başlayan EKTUD, 11 farklı alanda gençlere yöresel olarak müzik ve oyun eğitimleri veriyor. Ortalama her yıl 200 kursiyer eğittiklerini belirten EKTUD Başkanı Gökhan Kılınboz, yetiştirdikleri öğrencileri farklı bölgelerdeki yarışma ve programlara götürerek başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesini temsil ettiklerini söyledi.
AMAÇ; GENÇLERE ÖZ KÜLTÜRE BAĞLAYARAK TURİZME YARDIMCI OLMAK
Derneğin tarihçesine değinerek çalışmaları anlatan Kılınboz, “1974 yılında Erzurum Musiki ve Folklor Cemiyeti adı altında kurulan dernek, 1984 yılında Erzurum Kültür ve Turizm Derneği adını almıştır. Daha sonraki yıllarda Türkiye Halk Oyunları Federasyonu kurularak, çıkan yasaya göre artık dernek, kamu-kurum ve kuruluşlar arası Halk Oyunları yarışmalarının yapılmayacağı ve sadece kulüpler arası yarışma yapılacağından, 2006 yılında kulüpleşmiş ve yeni adı Erzurum Kültür Turizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olmuştur. Dernek faaliyetlerini 1986-2013 yılları arası Havuzbaşı mevkiinde bulunan Kültür Merkezinde yapmış, Kültür Merkezinin yıkılmasından sonra, 2013'de İl Özel İdaresi kampusunda bulunan eski kantin binasına taşınarak faaliyetlerini orada sürdürmektedir. Derneğin amacı; Ülkenin her tarafında başta mahalli folklorumuz olmak üzere Türk musikisini, Türk kültürünü, Türk Halk Oyunlarını ve Türk tiyatrosunu özünden koparmamak kaydı ile en iyi biçimde yaymak, geliştirmek, gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarıp öz kültürüne bağlamak ve turizme yardımcı olmaktır.” dedi.
HER YIL 200 KURSİYER
Derneğin faaliyetlerini anlatan Kılınboz, “Bu amaçlar doğrultusunda, Türk halk müziği, Türk sanat müziği, bağlama, mahalli tiyatro, Erzurum, Elazığ, Antep, Van, Artvin ve Kafkas Halk Oyunları çalışmaları ve spor faaliyetleri yaparak, dernek üye ve kursiyerlerini bu faaliyetler çerçevesinde yetiştirmektedir. Yetiştirdiği bu elemanların faaliyetlerini sergilemek maksadı ile çeşitli gösteriler düzenler. Yurt içinde ve yurt dışında yapılan Halk Oyunları ve Türk musikisi ile ilgili festival ve yarışmalara katılır. Özellikle tarihi ve milli günlerimizde derneğin her türlü faaliyetlerini seferber ederek kutlama ve merasimlere katılır. Yukarıda belirtilen faaliyetlerle ilgili dernekte her yıl ortalama 200 kursiyer çalışmalara katılmaktadır.” diye konuştu.