İnternet ortamında Erzurum’la ilgili bilgi kirliliğine değinen Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanvekili Yusuf Kocabeyoğlu, 2011 universiade ile dünya çapında bir tanıtım fırsatı yakalayan Erzurum’un internetteki yanlış aktarımlarla imaj kaybı yaşabileceğine dikkat çekti.
ÜNİVERSİTEYE ÇAĞRI
İnternette Google başta olmak üzere muhtelif arama seçeneklerinin her birinde Erzurum’la ilgili arama yapıldığında, yanlış, k ulaktan dolma, dayanaksız bilgilere rastlandığını, bu durumun il vizyonuna zarar verebileceğini kaydeden Kocabeyoğlu, Atatürk Üniversitesi rektörlüğüne çağrıda bulunarak, internetteki bilgi kirliliğini giderici şekilde veri yüklemesi yapılmasını istedi.
ERZURUM BU KADAR KÜÇÜK MÜ?
Arama motorlarında Erzurum kelimesi yazıldığında bilgi ve fotoğraf olarak tek düze verilere ulaşıldığını, aktarılan Erzurum’un gerçek Erzurum’la bağdaşmadığını belirten Kocabeyoğlu, “ Biz Atatürk Üniversitesi kanalıyla bir ‘Erzurum Veri Bankası’ oluşturulmasını, bunun internet ortamına aktarılarak, Erzurum tanıtımına bilimsel katkı sağlanmasını talep ediyoruz.” dedi.
ÜNİVERSİTE MÜDAHİL OLMALI
Bilimsel performans bakımından Atatürk üniversitesinin Türkiye’nin sekizinci yüksek öğretim kuruluşu olduğunu, Erzurum’la ilgili her türlü bilgi ve dokümanın en sağlıklı biçimde üniversite tarafından sağlanabileceğini vurgulayan Kocabeyoğlu,”Erzurum bir yandan dünyaya açılırken, diğer taraftan bilgi kirliliğiyle önü kesiliyor. Erzurum internet ortamında yoğunluklu olarak yanlış tanıtılıyor. Üniversite bu sürece müdahil olmalı ve internet üzerinden Erzurum’un bilimsel tanıtımını ‘Erzurum adı üzerinden’ yapmalıdır.” diye konuştu.
HERKESİN AYRI BİR ERZURUM’U VAR..
İnternet ortamına Erzurum’la ilgili bilgi aktaran her kesin kendi başı açısına göre öznel bir Erzurum sunduğunu, bu tür aktarımlarla gerçek Erzurum’un renk, motif ve imajının kaybedildiğini söyleyen Kocabeyoğlu, “Erzurum kulaktan dolma, asılsız bilgilerle tarif edilemeyecek azamette bir şehir. Ekonomisinden coğrafyasına, tarihinden beşeri sermayesi kadar gerçek değerleriyle internet ortamında ifade bulmak durumunda. Bunu üniversitemizin gerçekleştireceğine inanıyoruz.” diye konuştu.
ERZURUM ANSİKLOPEDİSİ
Atatürk Üniversitesi bünyesinde bir Erzurum araştırma Enstitüsü kurulması, Erzurum’la ilgili yayımlanmış tüm eserlerin yer alacağı bir Erzurum Kütüphanesi açılması yolunda daha önceden yaptıkları çağrıyı hatırlatan Kocabeyoğlu, “Erzurum’un bilimsel dayanaklı bir tanıtma ihtiyacı var. Üniversitemiz ve ilin sivil toplum örgütleri işbirliğiyle ciddi bir ihtiyaç haline gelen ‘Erzurum Ansiklopedisi’ artık çıkarılmalıdır. Böyle bir ansiklopedinin hazırlanmasıyla Erzurum dünya çapında bir tanıtım fırsatı yakalayacaktır.” dedi.
AMATÖR TANITIMA HAYIR…
Erzurum sevdası kaynaklı olmasına rağmen, ilin özellikle tarihi dokusunun tanıtımında amatörce çalışmaların internet ortamında yoğunluk kaydettiğini, bilgi çağında bu tür eğilimlerin değil profesyonel yaklaşımların önemli olduğunu belirten Kocabeyoğlu, “Erzurum’u tanıtımı bir hobi olmamalı, bilimsel yaklaşımla gerçekleştirilmeli” vurgusunu yaptı.