ERZURUM(GHA) – Erzurum’un Palandöken ilçesine bağlı Toparlak Köyü’nde bulunan ve adeta harabeye dönen tarihi İpekyolu (Nebi) Geçidi’ne Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü el uzattı. Bölge Müdürü Şenol Altıok, köprünün onarıma alınması için Anıtlar Kurulu’ndan izin istediklerini ve Kurul’un da, beklenen onayı bugün verdiğini bildirdi. Altıok, halk arasında Nebi Köprüsü olarak adlandırılan İpekyolu Geçidi’nin, yatırım programına alındığını açıklayarak, ihale sürecini başlattıklarını söyledi.
HARABE KÖPRÜ ONARILACAK
Palandöken ilçesine bağlı Toparlak Köyü’nde bulunan ve adeta harabeye dönen tarihi İpekyolu Geçidi ile ilgili haberlerin medyada geniş yer bulması, ilgili kurum ve kuruluşları harekete geçirdi. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü, Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan İpekyolu Geçidii’nin restore edilmesi için seferber olurken, Anıtlar Kurulu’ndan beklenen onay da çıktı. Kurul, köprünün restorasyonunun yapılması için Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü’ne olumlu yönde görüş belirtirken, Bölge Müdürü Şenol Altıok ise, ihale sürecini başlattıklarını kaydetti. Bölge Müdürü Altıok, “Restorasyon projesi kapsamında köprünün tarihi niteliğe sahip hiçbir parçasına dokunulmayacak, dokusu bozulmayacak. Aydınlatılması da dahil olmak üzere, köprünün onarım gerektiren bölümleri yine tarihi dokuya uygun bir biçimde gözden geçirilecek.” diye konuştu.
Söz konusu köprünün, Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında bulunduğunu dile getiren Bölge Müdürü Altıok, “Köprü 1500’lü yıllarda Sultan Selim tarafından yaptırılmış. 1700’lü yıllarda da, onarım görmüş. Tarihi kayıtlara göre, köprünün gördüğü ilk ve son onarım da bu olmuş. Tarihi mirasın ikinci kez restorasyonunu ise, biz yapmış olacağız.” şeklinde konuştu.
ALTIOK: NEBİ KÖPRÜSÜNÜN BU HALE GELMESİNDEN DEFİNE AVCILARI SORUMLU
Toparlak Köyü’ndeki Nebi Köprüsü’nün, restore edildikten sonra turizmin hizmetine sunulacağını kaydeden Bölge Müdürü Şenol Altıok, köprünün bu hale gelmesinde en büyük faktörün define avcıları olduğunun altını çizdi.
Karayolları 12. Bölge Müdürü Şenol Altıok, “Halkımızda yanlış bir algı var. Tarihi köprülerin kemer ve ayakaltlarına hazine gömüldüğü şeklinde bir düşünce var. Bu yüzden Erzurum’daki diğer tarihi köprüler gibi, Nebi Köprüsü de, tarumar edilmiş, hasara uğratılmış.” şeklinde konuştu.
Bu yanlış algının kolay kolay silinmeyeceğine işaret eden Bölge Müdürü Altıok, “Köprüyü restore edip yeni bir çehreye kavuşturduktan sonra en büyük sorumluluk Toparlak köyü sakinlerine düşecek. Çünkü merkezde olmadığı için bu köprünün define avcılarının gazabına uğrayacağından eminiz. Bu nedenle köylü vatandaşlarımız, bu ecdat yadigarına sahip çıkmalı ve define avcılarından korumalıdırlar.”