Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile TÜBİTAK alt kuruluşu olan Türkiye Sanayi Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliği kapsamında “DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Kurumsal Sistem Yapılandırma Projesi” için ilk adım atıldı.
8 Mayıs 2015 tarihinde, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir ve TÜSSİDE Müdürü Tezer Battal tarafından imzalanan protokol ile start alan işbirliğiyle ilk olarak, 14-21 Haziran tarihlerinde Başkanlık personeline yönelik eğitim ihtiyaç analizleri için Gebze’de eğitim düzenlenecek.
Diğer yandan, danışmanlık, eğitim, araştırma ve yayın konularında uzman bir kuruluş olan TÜSSİDE işbirliğiyle ayrıca, 14 ildeki DAP paydaşlarının beklenti ve önerileri alınacak. Bu amaçla, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın geleceğini şekillendirecek stratejik planlama çalışmalarına girdi teşkil etmesi amacıyla da Ortak Akıl Platformları® düzenlenecek. Ortak Akıl Platformları ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı faaliyetleriyle ilgili mevcut durum analizinin yapılması ve geleceğe yönelik önerilerin alınması amaçlanıyor.
MARKA OLUŞTURMA ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM
Yine işbirliği kapsamında önemli bir proje daha hayata geçirilecek. “DAP Bölgesi Yöresel Ürünlerinin Ticarileştirmesi Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi”yle bölgedeki ticarileştirilebilecek yöresel ürünlerin belirlenmesi ve bu ürünlerin ticarileştirme stratejilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.
Bu arada, Proje ekipleri ve iş planı oluşturularak, literatür taraması yapılarak DAP Bölgesi yöresel ürün potansiyeli belirlenecek ve bununla ilgili yöresel ürün envanterleri oluşturulacak. Seçilen ürünler için SWOT analizleri yapıldıktan sonra ticarileştirme stratejileri geliştirilecek.
Proje ile “Ticarileştirme Stratejileri Geliştirilecek Olan Ürünlerin Seçilmesi” aşamasında belirlenen, Bölge genelindeki iki adet yöresel ürünün mevcut durumu ve rekabet gücü, detaylı bir şekilde ortaya koyulacak ve “Ürün Değer Zincirleri” oluşturulacak. Marka oluşturma adına önemli bir adım olan bu uygulama ile iki yöresel ürünün bölgesel bir vizyon oluşturması hedefleniyor.
Bölgenin gelişimine katkı sağlamak ve büyük ölçekli dönüşüm projeleri yürütmek için bilimsel yöntemleri kullanmak üzere başlatılan ortak çalışmaların başka alanlarda sürdürüleceğine vurgu yapan Başkan Adnan Demir, projelerin DAP Bölgesine ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundu. DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve TÜBİTAK arasında imzalanan protokol ile başlayan projeler 11 ay sürecek.