ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>EKONOMİ
4 Haziran 2015 Perşembe - 01:51

Erzurum'un Mayıs ayı TÜFE'si açıklandı

MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Bölgesi, TÜFE’de 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı düşüklüğü bakımından 26 bölge içinde ilk sırada yer aldı.

Erzurum un Mayıs ayı TÜFE si açıklandı

MAYIS AYI VERİLERİ

TÜİK Mayıs 2015 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar nisan ayına göre yüzde 1,08 oranında artış gösterdi. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 6,54 olarak kaydedildiği Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2014 aralık ayına göre de yüzde 4,86 oranında artarken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 7,10 olarak bildirildi.

MAYIS 2015 DÖNEMİ TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

TÜFE Mayıs 2015 dönemi verileri bazında, Türkiye ortalamasına göre, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, aylık bazda yüzde 0.52 oranında yüksek çıktı. Yıllıkta yüzde 1,55, 2014 aralık ayına göre fiyat artışında yüzde 0.44, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 1.35 oranında düşük çıktı.

AĞRI BÖLGESİ MAYIS AYI TÜFE’Sİ

TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 0,42 oranında artış kaydetti.  Bu bölgede fiyatlar aralık 2014’e göre yüzde 4.11 oranında artarken, bölgenin yıllık enflasyon oranı yüzde 7.17 olarak açıklandı. Ağrı bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7,98 oldu.

MALATYA BÖLGESİ MAYIS AYI TÜFESİ

Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda nisan ayına göre yüzde 0,19 oranında arttı. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 6 aylık ölçekte yüzde 3,58, yıllık bazda ise yüzde 6,30 oranında fiyat artışı gözlendi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 8,05 olarak kaydedildi.

VAN BÖLGESİ MAYIS AYI TÜFESİ

Mayıs 2015 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,61 oranında yükseldi. Van bölgesinde altı aylık enflasyon yüzde 4,29, Yıllık enflasyon yüzde 7,15 ölçeğinde belirlendi. Van Bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 8.01 düzeyinde ölçüldü

MAYIS AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ

Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede Mayıs 2015 dönemi bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 1,08  ile Erzurum Bölgesi, 2014 yılı aralık ayına göre fiyat artışında yüzde 4,86 ile Erzurum bölgesi, Yıllıkta yüzde 7,17  ile Ağrı Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 8.05 ile Malatya bölgesi oldu.

TÜFE’NİN EN DÜŞÜK ÇIKTIĞI DOĞU BÖLGELERİ

Bölgedeki 4 istatistik alan içinde Mayıs bazlı aylık TÜFE’sinin en düşük olduğu Bölge yüzde 0,19  ile Malatya  Bölgesi, 6 aylık TÜFE’nin en düşük olduğu bölge yüzde 3,58 ile Malatya Bölgesi, yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu istatistik bölge yüzde 6,30 ile Malatya  Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en düşük olduğu bölge yüzde 7,10 ile Erzurum Bölgesi oldu

ERZURUM 6 AYLIK TÜFE AZLIĞIYLA 8’İNCİ

Erzurum Bölgesi 2014 yılı aralık ayına göre Mayıs  2015 döneminde fiyat artışının en düşük olduğu 8’inci bölge oldu. 6 aylık ölçekte fiyat artışının en düşük olduğu 8 bölge yüzde 3,58 ile Malatya Bölgesi, yüzde 4.11 ile Ağrı Bölgesi, yüzde 4.17 ile Kırıkkale Bölgesi, yüzde 4.28 ile Tekirdağ Bölgesi,  yüzde 4.29 ile Van Bölgesi, yüzde 4.39 ile Zonguldak Bölgesi, yüzde 4.77 ile Şanlıurfa Bölgesi ve yüzde 4.89 ile Erzurum Bölgesi olarak açıklandı.

YILLIKTA ERZURUM 3’ÜNCÜ SIRADA

Erzincan ve Bayburt illerinin de yer aldığı Erzurum Bölgesi 26 bölge içinde yıllık enflasyonun en düşük olduğu 3’üncü bölge olarak belirlendi. Yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu Bölgeler yüzde 6.30 ile Malatya Bölgesi, yüzde 6.54 ile Tekirdağ Bölgesi, yüzde 4.54 ile Erzurum Bölgesi, yüzde 6.60 ile Kırıkkale Bölgesi ve Trabzon Bölgesi olarak açıklandı.

ERZURUM 12 AYLIK ORTALAMALARDA DA FİYAT ARTIŞININ EN AZ OLDUĞU BÖLGE

Erzurum Bölgesi 26 istatistik alan içinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat artış oranı düşüklüğü ölçeğinde birinci sırada yer aldı. İlk sırayı yüzde 7.10 ile Erzurum Bölgesi alırken, bu bölgeyi yüzde 7.41 ile Trabzon  Bölgesi, yüzde 7.49 ile Konya Bölgesi, yüzde 7.50 ile Kırıkkale Bölgesi ve yüzde 7.54’lük fiyat artış oranıyla Adana Bölgesi takip etti.

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Tüketici fiyat endeksi aylık yüzde 0,56, yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,11 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi'ni (Yİ-ÜFE), açıkladı. Buna göre, TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,56, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,30, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,09 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,45 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Mayıs ayında endekste yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1,76, lokanta ve otellerde yüzde 1,20, eğlence ve kültürde yüzde 1,08 ve ev eşyasında yüzde 0,82 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Mayıs ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,16 ile haberleşme oldu.

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 12,81), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 9,79), eğlence ve kültür (yüzde 8,70), konut (yüzde 8,32) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 6,17 ile TR63 (Hatay, K.Maraş, Osmaniye) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 9,42 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,10 ile TR51 (Ankara) bölgesinde gerçekleşti.

Mayıs 2015’te endekste kapsanan 426 maddeden; 67 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 269 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 90 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,98 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,86 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,53 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2,73 azalış ve su sektöründe yüzde 1,06 artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğalgaz ürünleri (yüzde 10,75), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde 8,39), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (yüzde 2,63) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (yüzde -2,73) ile diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri (yüzde -1,29) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Mayıs ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında ve en yüksek yıllık artış da dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.

 
Güllüce’nin üstüne güneş doğmuyor
 
‘AK Parti hayalleri gerçeğe dönüştürdü’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken gondol ihalesi tamamlandı
Kamuoyunda yer alan ve sürekli gündeme gelen gondolun 28 Mayıs 2015 tarihinde ...
Erzurum adına sevindirici yaklaşım
ATA Teknokentin Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformuna (ÜSİMP) ...
Halkbank’tan Erzurum’a pozitif ayırımcılık
Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, memleketi Erzurum’da esnaf ...
 
Palandöken A.Ş. deneme üretimine başladı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştirak kuruluşu olan Palandöken A. Ş. üretime başladı.
Karataş Köprüsü yenileniyor
Oltu İlçesi’nde geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketinde yıkılan Karataş ...
Sekmen Büyükelçileri ağırladı
Erzurum Büyükşehir Belediyesinin daveti üzerine kente gelen Libya, Kuveyt, ...
 
Sultan Sekisi 22’inci kez toplandı
Erzurum Kalkınma Vakfı'nın (ER-VAK) geleneksel olarak düzenlediği Sultan ...
Arap Ülkelerinden Erzurum’a yatırım atağı
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen‘in daveti üzerine Arap ...
Konut Fiyat Endeksi Mart'ta yükseldi
En düşük yıllık değişimin gerçekleştiği düzeyler yüzde 2,34 ile TRB2 (Van, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva