DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen Ahlat Çini Seramik Üretim Atölyesi hizmete açıldı.
Kültür Merkezine dönüştürülen Hamdi Efendi Konağı’nda düzenlenen törene Ahlat Kaymakamı Fikret Dağ, Belediye Başkanı Av. Abdulalim Mümtaz Çoban, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, kurum amirleri ile vatandaşlar katıldı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmalarıyla devam etti. Törende, proje paydaşlarından Ahlat Kültürel Mirası Yaşatma Derneği (ADER) Başkanı Samet Adıyaman, Belediye Başkanı Mümtaz Çoban ve Ahlat Kaymakamı Fikret Dağ birer selamlama konuşması yaparak, projenin öneminden bahsettiler.
Selçuklu mirası olan ve özellikle “turkuaz” renkli çininin üretimi için proje hazırladıklarını ifade eden Ahlat Kaymakamı Fikret Dağ, bu projenin DAP İdaresi tarafından desteklendiğini ve yapımı tamamlanan seramik atölyesinde, ilk etapta 20 kadın kursiyerin eğitim alarak çini ve seramik yapmayı öğrendiğini söyledi.
Daha sonra konuşan, Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, kültürel mirasın yaşatılmasında DAP İdaresi’nin desteklerini her zaman yanlarında hissettiklerini belirterek, projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına teşekkür etti.
Ahlat’ta, çini ve seramik sanatını yaygınlaştırmak tanıtmak ve geliştirmek amacıyla projeyi, DAP BKİ’nin, muhtelif kültür projeleri kapsamında finanse ettiklerini belirten DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, özellikle kadın istihdamının artırılmasına yönelik proje ile üretilen çini ve seramiklerin el sanatlarının gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Başkan Demirdöğen, şunları söyledi:“Unutulmaya yüz tutmuş çini-seramik sanatını, Ahlat ilçemizin sahiplenmiş olması oldukça sevindirici. Milli kültürümüzün bir parçası olan bu sanat dalını yeniden cisimleşmiş haliyle yaşatmaya çalışan herkese buradan teşekkür ediyorum. Yıl içerisinde kadınlarımıza çini-seramik eğitimi vererek onların sayılarını artırmak ve bu kadınların girişimcilik desteklerinden faydalanmalarını sağlayarak kendi işyerlerini açmalarına vesile olacak bu projeyi çok önemli görüyorum. Söz konusu projeyle, çini ve seramikten hediyelik turistik eşya üretim ve pazarlanmasının sağlanmasıyla birlikte, kırsal alanda kadın istihdamının ve gelirlerinin arttırılarak kadınların hem üretim yapmalarına hem de istihdamına katkıda bulunmuş oluyoruz”
El sanatları üzerine yapılacak projeleri desteklemeye hazır olduklarını belirten Başkan Demirdöğen, DAP İdaresi’nin bu zamana kadar Ahlat’ta yürütülen 10 projeye 20 milyon lira destek sağladığını söyledi.
Konuşmaların ardından, öğrencilerin mehteran ve yöresel halk oyunları gösterileri sergilendi. Daha sonra, katılımcılar eşliğinde çini-seramik atölyesinin açılışı gerçekleştirilerek, atölyede yapılan çalışmalar incelendi.