DAİB’İN 'ÜLKE EKONOMİSİNİN GELECEĞİ' KONULU SEMİNERİ YAPILDI.ESKİ DEVLET BAKANI YILMAZ:
EKONOMİDE OLUMLU SEYİR İHRAACATI TETİKLİYOR
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) ile Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi'nce gerçekleştirilen 'Ülkemizin ekonomisinin geleceğine ihracatın katkısı' konulu seminerde konuşan eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz, enflasyonun tek haneye indirilerek fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik politikalar çerçevesinde unutulan üretici, sanayici ve ihracatçının zor durumda kaldığını söyledi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFİ
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya işadamları ve öğrenciler katıldı. Seminere konuşmacı olarak katılan, 1996-1997 yıllarında Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı'nı yürüten Ayfer Yılmaz, Türkiye ekonomisinin 1980'den sonra uluslararası rekabete açıldığını, bundan geri dönüşün mümkün olmadığını belirtti. Ekonomideki makro göstergelerin şu an için olumlu göründüğünü kaydeden Yılmaz, 2002-2006 yılları arasındaki yüzde 7.4'lük büyümeye karşın yatırım,işsizlik, cari açık ve rekabet gücünün yitirilmesi gibi öncelikli konularda çözüm bulunamadığını söyledi. Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi için enflasyonun kontrol edilmesinin önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, enflasyonun yüzde 4'ler seviyesine indirilmesinin amaç değil araç olması gerektiğinin altını çizdi.
EKONOMİDE OLUMLU GELİŞME İHRACAATI ARTIRIYOR
Ekonomideki olumlu gelişmenin ihracatı da etkilediğini hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Dünya ekonomisi mal, hizmet ve sermaye hareketlerinin giderek serbestleştiği bir dönüşüm süreci geçiriyor. Küresel sermaye, büyüme potansiyeli olan Asya ülkelerine kaymaktadır. Bu gelişmeler Türkiye ekonomisinde sanayiinin ve dış ticaretin yapısında önemli değişikliklere yol açmaktadır. Türk lirasının aşırı değer kazanması ithalatı ucuzlatmış, faiz oranlarındaki düşüş borçlanmayı kolaylaştırmış, artan iç talep ithal ürünlere yönelmiştir. Ucuz dövizle ülkeye giren mallar, giderek gıda, tekstil, otomotivgibi sektörlerin dahi ihracat rekabetini azaltmıştır. Enflasyonun düşmesinde uygulanan IMF politikalarının yanı sıra Merkez Bankası'nda uygulanan yüksek faiz düşük kur politikası ile içeriye giren sıcak para döviz kurunun baskı altına alınmasında etkili olmuştur. Enflasyonun tek haneye indirilerek fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik politikalar çerçevesinde unutulan üretici, sanayici ve ihracatçı zor durumda kalmıştır. Sanayici mal üretemez duruma getirilmiştir. Temmuz ayı itibariyle de bu düşüş devam etmektedir. Bunun için istihdam sağlamada önemli bir yeri olan ihracatçı ve sanayiciyi düştüğü bu zor durumdan kurtarmak gerekmektedir."