Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanan Borçka Barajı, Muratlı ve Deriner Barajları ile beraber üçüncü altın gerdanlıktan biri olma özelliği taşıyor. Milli ekonomiye de dev katkı sağlayan Borçka Barajı ve HES’ten 8 yılda 7 milyar kilowatt saat enerji üretildi.
ÇORUH NEHRİ’NDE 5 ALTIN GERDANLIK
Borçka Barajı, Türkiye’nin kuzeydoğu bölgesinde Çoruh Nehri üzerinde, Aşağı Çoruh Havzası’nda bulunuyor. Çoruh Nehri Projeleri kapsamında yer alan Borçka Barajı ile beraber Artvin ili Çoruh Nehri ana kolu üzerinde; Muratlı, Deriner, Artvin, Yusufeli Baraj ve HES projeleri de bulunuyor.
Açılışı 2007 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen ve 2 üniteden oluşan Borçka Barajı’nın 1. ünitesinde Nisan 2007 itibariyle elektrik enerjisi üretilmeye başlandı. Böylece, Çoruh’un 5 altın gerdanlığı bölgeye hayat vermeye ve yöre halkını kalkındırmaya devam ediyor.
MİLLİ EKONOMİYE 1 MİLYAR 800 MİLYON TL KATKI
Borçka Barajı’nın planlaması yapılırken milli ekonomiye yılda 90 milyon dolar katkı sağlayacağı öngörülmüştü. Bugün ise öngörülerin çok üstünde bir verim elde edilerek Borçka Barajı ve HES’ten 8 yılda 7 milyar kilowatt saat enerji üretimi gerçekleştirildi. Böylece milli ekonomiye 1 milyar 800 milyon TL katkı sağlandı.