Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında, doğal kaynaklar ve çevrenin korunarak kırsal alanda gelir düzeyi yükseltilerek, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmeler desteklemek gibi temel amaçlar ile yapılan hibe desteklerinin son başvuru tarihi 29 Mayıs. Konuyla ilgili bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Proje hazırlamak isteyenlere Tarım İl Müdürlüğü tarafından yardım edileceğini belirtti.
AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ
Tarım alanında sürekli destekler yapıldığın ı ve sonucunda büyük başarılar elde edildiğine dikkat çeken Akar, “Sürekli hızlı bir değişme ve büyüme içerisinde olan Tarım sektörü artık tüm dünya ülkelerinin ana stratejisini oluşturmakta ve mücadelelerin birçoğu bu amaç doğrultusunda yapılmaktadır. Bu nedenle sürekli olarak üreticilerimizin gelir ve refah seviyelerini yükseltmek, birim alandan daha fazla verim almak ve Üretilen ürünlere katma değer kazandırmak adına Bakanlığımızca sürekli çalışmalar yapılmakta, projeler uygulanmaktadır. Bunun sonucu olarak ta bu gün ülkemiz dünyanın 7. Avrupa’nın 1. Tarımsal hâsılasına sahip ülkedir. İlimiz 360 Bin hektar işlemeli tarım arazisi 1,5 milyon mera alanı 670 bin Büyükbaş, 800 bin civarında Küçükbaş hayvan ve yaklaşık 110 bin arılı kovan varlığı ile önemli bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin mutlaka değerlendirilmesi ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer katacak şekilde kazandırılması gerekmektedir.” dedi.
11 MİLYON ÖDEME YAPILDI
Desteklemelerin amacına değinen Akar, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında, doğal kaynaklar ve çevrenin korunarak kırsal alanda gelir düzeyi yükseltilerek, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmeler desteklenmiş olup, tarımsal pazarlama altyapısı geliştirilmiş, güvenilir gıda üretimi sağlanmış, kırsal alanda alternatif gelir kaynakları oluşturma hedeflenmiştir. Bakanlığımızca 2006 yılında uygulamaya konan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, İlimizde bu güne kadar 59 adet ekonomik yatırım projesi uygulanmış olup, 11 Milyon 371 Bin TL hibe ödemesi yapılarak, ilave 431 kişiye iş istihdamı sağlanmıştır.” diye konuştu.
SON TARİH 29 MAYIS
Yüzde 50 hibe desteği verileceğini belirten Akar, “Tebliğ kapsamında uygun görülecek proje başvurularına hibeye esas proje tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecektir. Tebliğ kapsamında başvurular 29 Mayıs 2015 tarihine kadar elektronik ağ üzerinden yapılabilecektir.” dedi.
SULAMA EKİPMANLARINADA YÜZDE 50 HİBE
Akar, “Bir diğer destekleme konumuz ise Bireysel Sulama Makine Ekipman Alımlarının Desteklenmesidir. Bilindiği üzere tarımsal verimlilik için basınçlı sulama yöntemlerinin mutlaka yaygınlaştırılması gerekmektedir. Tarım sektörü Erzurum için hayati öneme sahiptir. Yapılan sulamaların büyük çoğunluğu salma sulamadır. Ülkemizde kullanılan suyun yüzde 70’i tarım sektöründedir. Bu sebepledir ki tarımsal sulamada, suyun etkin ve verimli kullanılması, verim ve kaliteyi artıracak basınçlı sulama sistemlerinin kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır. Öte yandan su kaynaklarının verimli kullanılması için de tarımda kullanılan suyun azaltılması önem arz ediyor. Basınçlı sulama sistemlerinde sulama randımanı salma sulamaya göre en az iki kat daha fazladır. İlimizde basınçlı sulama henüz çok düşük düzeylerdedir. Bizimde artık modern sulama sistemlerini kullanarak tarımdaki verim artışını sağlamamız gerekiyor. Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 7 yatırım konusuna yüzde 50 hibe desteği verilecek. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için 100 Bin TL, tüzel kişiler için 200 Bin TL'dir. Mal alım bedellerinin, bu miktarları aşması durumunda aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanır. İlimizde bugüne kadar 2013–2014 yıllarında toplam 13 proje hibe desteği almaya hak kazanmıştır. Proje uygulayan 13 yatırımcıya toplam 114 Bin 491 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Son başvuru tarihi 1Temmuz 2015 Çarşamba günü mesai saati bitimidir.” dedi.
BİLİNÇLİ TARIM İÇİN EĞİTİMLERE DEVAM
Erzurum tarım potansiyelinin canlandırılması için eğitimlere devam edileceğini vurgulayan Akar, “Çiftçilerimizi bu önemli desteklerden azami düzeyde yararlanmalarını temenni ediyorum. Tabi ki her konuda olduğu gibi tarımın bilinçli yapılması gerekmektedir. Biz de kurum olarak büyük bir tarımsal potansiyele sahip olan ilimizde bu potansiyelin değerlendirilmesi ve katma değer yaratılması açısından tarımın daha bilinçli yapılması konusunda eğitimlerimiz her zaman her ortamda devam edecektir.” şeklinde konuştu.
HANGİ ALANA NE KADAR HİBE VERİLECEK?
Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından verilen hibe destekleri şöyle; Bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlardan tohum işleme, paketleme ve depolama yatırımları için 3 Milyon TL, bunun dışında kalan yatırımlar için 1 Milyon TL, Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara 2 Milyon TL, Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlara 3 Milyon TL, Soğuk hava deposu yapımına yönelik yeni yatırımlara 1 Milyon TL, Çelik silo yapımına yönelik yeni yatırımlara 1 Milyon TL, Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış tesislerde kullanılmak üzere; alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımına yönelik yatırımlara 3 Milyon TL şeklindedir.