ERZURUM(GHA) – Artvin’in Yusufeli ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Rafting Yarışları, Erzurum’un Uzundere ve İspir ilçelerini de hareketlendirdi. Önümüzdeki günlerde başlayacak olan yarışlar için özellikle Almanya, Fransa, İngiltere ve Gürcistan’dan gelen yabancı turistlerin akın ettiği Çoruh Vadisi, yılın en hareketli günlerini yaşamaya başladı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle yürütülen Doğu Anadolu Turizmini Geliştirme Projesi sayesinde ayrı bir önem kazanan Çoruh Vadisi ve Çoruh Nehri, çeşitli doğa sporlarına da ev sahipliği yapmaya başladı. Rafting ve kano yarışlarına katılmak için Erzurum’a gelen doğa tutkunu sporcular, Çoruh Vadisi boyunca kendilerine adeta adrenalin ziyafeti çekiyorlar. Yanlarında getirdikleri bot ve kanolarla zorlu maraton için hazırlık yapan raftingciler, Çoruh Nehri’nin geçtiği güzergah üzerindeki köyleri de hareketlendiriyorlar. Doğa tutkunu sporcuların bölgeye gösterdiği ilgi, Çoruh Vadisi’nin de çehresini değiştirmeye başladı. Vadi boyunca kurulan pansiyon evler, sporcu turistlere konaklamadan lokanta hizmetlerine varıncaya kadar çeşitli alanlarda hizmet verirken, Çoruh Nehri’nin de yıldızı giderek parlıyor.
ÇORUH, DÜNYANIN EN HIZLI VE EN DERİN NEHRİ OLARAK TANIMLANIYOR…
Çoruh Nehri, dünyanın en hızlı akan ve en derin nehirleri arasında yer alırken, bölgedeki birçok ilin çay ve akarsuları da, yine Çoruh’un kollarından oluşuyor. Kaynağını Mescid Dağı’nın batı yüzünden alan Çoruh Nehri, batı doğrultusunda akıp Bayburt ve İspir’den geçtikten sonra yay çizerek Artvin sınırlarına girer. Batum üzerinden Karadeniz’e dökülen Çoruh Nehri’nin toplam uzunluğunun 376 kilometre olduğu öğrenilirken, nehrin il sınırları içerisinde uzunluğu ise, 150 kilometreden oluşuyor. Çoruh Nehri’nin debisi, Mayıs ayında 589 metreküp saniye olarak kaydedilirken, en düşük debisinin ise, 53 metreküp saniye olduğu belirtiliyor. Sazan ve kefal gibi çeşitli balık türlerinin bulunduğu Çoruh Nehri’nde, su sporları için en zorlu ve en uygun parkurlar bulunuyor.
SU SPORLARI TUTKUNU OLAN TURİSTLER, ÇORUH VADİSİ’NE CANLILIK GETİRDİLER
Doğu Anadolu Turizmini Geliştirme Projesi (DATUR) kapsamında çeşitli çalışmaların yürütüldüğü Çoruh Vadisi’nde, tabii ve doğal güzellikler kullanılarak tüm bölgenin turizm çıtasının yükseltilmesi amaçlanırken, Birleşmiş Milletler ortaklığıyla yürütülen proje için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından büyük ödenekler aktarılıyor. Özellikle İspir ilçesine bağlı köylerde, Çoruh Vadisi’ne akın eden su sporları tutkunu turistlere yönelik çeşitli ticari faaliyetlerde bulunuluyor. Rafting ve kano yarışları için hayli engebeli parkurların bulunduğu Çoruh’ta heyecan yaşamak isteyen sporcular, bölge halkı için de geçim kaynağı oluşturuyorlar.