ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
3 Haziran 2011 Cuma - 08:14

Uzundere inanç turizmine yoğunlaştı

Erzurum’un merkezi gibi, ilçeleri de inanç turizmine kaynaklık ediyor. Erzurum’un Uzundere ilçesindeki Öşvank Kilisesi, yılın en hareketli günlerini, Mayıs ve Temmuz ayları arasında geçirirken, tarihi kiliseye, özellikle Gürcistan’dan gelen Hıristiyanlar akın ediyor.

Uzundere inanç turizmine yoğunlaştı

ERZURUM(GHA) – Erzurum’un merkezi gibi, ilçeleri de inanç turizmine kaynaklık ediyor. Erzurum’un Uzundere ilçesindeki Öşvank Kilisesi, yılın en hareketli günlerini, Mayıs ve Temmuz ayları arasında geçirirken, tarihi kiliseye, özellikle Gürcistan’dan gelen Hıristiyanlar akın ediyor. Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç Köyü’ndeki tarihi kilise, Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı (Haho) beldesindeki Meryem Ana Kilisesi ile de, paralellik arzediyor. Her iki kilisenin de, mistik açıdan büyük bir öneme sahip olduğuna inanan Gürcü Hıristiyanlar, Mayıs ve Temmuz ayları arasında kafileler halinde söz konusu bölgelere gelirken, gerçekleştirdikleri bu ziyaretlerle, hacı olduklarına da inanıyorlar. İçlerinde din adamlarının da bulunduğu gruplar, Öşvank’ta yaptıkları dini ayinin, kendilerini günahlarından arındırdığı görüşünü savunuyorlar.
Uzundere ilçesini ziyaret eden yabancı turistlerin büyük bir bölümünü oluşturan Gürcü Hıristiyanlar, Erzurum’un inanç turizmi amacına önemli katkılar sunarken, konaklamak için de, yaylalardaki köy evlerini tercih ediyorlar.
Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy, ilçenin en önemli turistik değerleri arasındaki Öşvank Manastırı’nın, özellikle Gürcistan’da yaşayan Hıristiyanlar için büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, tarihi kilisenin, her yıl ortalama 2 ile 3 bin Gürcü turist tarafından ziyaret edildiğini bildirdi. Uzundere Belediye Başkanı Özsoy, koruma altında bulunan Öşvank Kilisesi’nin, geçmişte yapılan çeşitli kazılar yüzünden tahrip olduğuna dikkati çekerek, hiyeroglif özellik taşıyan bazı taşların da, yerlerinden söküldüğünü kaydetti. Uzundere Belediyesi olarak, söz konusu tarihi bundan sonraki süreçte korunması ve inanç turizmine kazandırılması yönünde ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
İLÇENİN TARİHİ ESER VİZYONU
Erzurum’un Uzundere ilçesi Çamlıyamaç Köyü’ndeki Öşvank Kilisesi’nin, Bagratlı Hanedanlığı zamanında III. Adenese tarafından 961 yılında başlandığı öğrenilirken, kitabesindeki bilgilere göre, kilise, Magistras Bagrat tarafından 966 yılında tamamlanmış. Kilisenin mimarı Öşklü Grigor Usta isimli bir Hıristiyan olduğunun bildirildiği kitabede, bu kilisenin ayrıca, “İşhanın Nakışı” “Vank’ın Bakışı ve “Haho’nun Oturağı” gibi isimlerle de tanımlandığı belirtiliyor.
İki renkli taş bezemeleri ve kabartma figürleri ile ünlü olan Öşvank Kilisesi, dıştan transetli olmasına karşılık, içeride apsidlerin oluşturduğu üç dilimli bir bölüm ve onun devamı olan uzun bir kol kilisenin planını tamamlıyor. Hac planlı kilisenin kısa ucunda apsidi ile iki yandaki neflerden oluşurken, bu bölümleri 4 büyük konsol ve sütunlar taşıyor. Sütunların kaidelerinin bitkisel, arabesk ve çam kozağı motifleri ile bezendiği Öşvank Kilisesi’nin, üstü ise payeler üzerine oturan merkezi bir kubbeyle örtülmüş vaziyette bulunuyor. Pencerelerin dış yüzleri kabartma silmelerle sınırlanırken, sivri kemerli ve ince uzun olan bu pencereler, Gotik üslubunu yansıtıyor. Bu pencerelerin iç yüzlerinde Azizlerin renkli fresklerinin bulunduğu gözlenirken, kilisenin harap durumda olduğu ise, dikkatlerden kaçmıyor.
Günümüzde haç planının uzun kolunun üstü bütünüyle açıktır. Haçın uzun kollarının yüzlerinde düzgün kesme taşlardan örülmüş yuvarlak kemerli nişler bulunmaktadır. Bunların üzerindeki ikinci katta da, yine yuvarlak kemerli birer pencere açılmıştır. Kilisenin müştemilatından hamam, yatakhane, vaftizhane, rahip evleri ve mutfak gibi bölümler, bugün harabe durumdadır. Kilisenin üst örtüsü, 11. Yüzyıl’ın başlarında Bizanslılar döneminde onarılmıştır.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pasinler’de ‘Bir Bahar Akşamı’
Erzurum’un Pasinler İlçesi Nevin Muhammet Özdemir İlköğretim Okulunca ...
Bakü’den Erzurum’a Tiyatro Köprüsü
Valilik ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde başlatılan 3. ...
Tarihi Medrese’de Yıl Sonu Sergisi
Erzurum Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile Akşam Sanat Okulu'nun birlikte ...
 
‘Üç Aylar Huzur iklimi’
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Rahmet, mağfiret ve bereket ...
Oltu MYO’dan Takı Sergisi
Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek yüksek Okulu Araştırma Görevlisi Önder ...
Mevlana rahmetle anıldı
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri tarafından düzenlenen ...
 
Tiyatro Şenliği başladı
Erzurum'da düzenlenecek olan 3. Ortaöğretim Kurumları arası Gençlik Tiyatroları ...
Karmete hayranlarıyla buluştu
Karadeniz müziğinin ünlü yorumcularından Karmete, Erzurum da özel olarak ...
Reis Bey ilgiyle izlendi
Sivas Belediye Tiyatrosu oyuncuları, Bülent Olgun'nun yönetmenliğini yaptığı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva