Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sultan Murat Aydın, evler sayesinde çocuklarda aile kavramının geliştiğini, birlikte kaldıkları arkadaşlarından ‘kardeşim’ diye bahsettiklerini belirtti. Aydın, evlerde kalmadan önce yaşadıkları kuruluşları çeşitli nedenlerle ziyaret eden çocukların, yurt yada yuvaya geri dönme korkusu yaşadıklarını söyledi.
Yetiştirme yurdu ve yuvalarda korunma ve bakım altında bulunan çocukların devlete ve topluma yararlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamak, sosyal çevreyi ev ortamında tanıyarak hayatı öğrenmelerini sağlamak amacıyla açılan çocuk evleri, amacına ulaştı. Çocuğun sağlıklı gelişiminin aile yanında mümkün olabileceği ilkesinden hareketle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü’nce birkaç yıl önce uygulamaya geçirilen 7 çocuk evi sayesinde çocuklar, bakıcı anne ve bakıcı erkekler gözetiminde sıcak ev ortamında yaşamlarını sürdürüyorlar.
6- 8 kişilik evlerde kalan çocuklarda olumlu davranış değişiklikleri olduğunu ifade eden Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sultan Murat Aydın, toplu yaşamaya alıştıkları kurum bakımından sonra evlere yerleştirilen çocukların ilk zamanlar uyum sorunu yaşadıklarını ama zamanla bunu atlattıklarını dile getirdi. Ev ortamına gelen çocukların önce çok şaşırdığını ve ailelerini görememe korkusu yaşadıkları anımsatan Aydın, yuva ve yurtlarda sıklıkla yaşanan izinsiz ayrılmaların çocuk evlerinde yaşanmadığını, çocuklarda önceden gözlenen kendilerine acındırarak çevrelerinden bir şeyler talep etme alışkanlıkların da yok denecek seviyeye gerilediğini kaydetti.
Evlerde bakıcı anne ve bakıcı erkeklerle birlikte aile ortamında yaşamaya bulunan çocuklarda paylaşımın artmaya başladığını aktaran Aydın, şöyle devam etti:
“Bu da beraberinde kardeşlik duygusunu artırıyor. Okulda arkadaşlarıyla oyunlar oynayan çocuklar, birlikte kaldığı kişileri kardeşi olarak nitelendiriyor. Öz güvenleri ve öz bakım becerileri gelişen çocuklar kişisel temizliklerine daha fazla özen gösteriyor, yaşı küçük olanlar kıyafetlerini kendisi giyebiliyor. Yataklarını ve dolaplarını toplayan çocuklar, yemek masasının hazırlanmasına, toplanmasına yardımcı oluyor, mutfak malzemelerinin isimlerini öğreniyor, artık sofrada yemek kapma yarışına girmiyor. Komşularla diyalog kuran çocuklar okul içerisinde uyum sorunu yaşamıyor, arkadaş ilişkilerinde agresif davranışlardan uzak duruyor. Koşma, yüksek sesle konuşma gibi hareketli davranışları azalan çocukların sorumluluk duygusu verilen görevlerle gelişmeye başladı. Evlerde çalışan personeli ebeveyni gibi gören çocuklar, öz güvenleri geliştiği için ev içinde arkadaşlarıyla daha rahat iletişim kuruyorlar. Böylece çocuklarda aile olma kavramı artmaya başladı.