Erzurum’da ilk kez bir köyün tarihi ile ilgili olarak kitap yayınlandı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu ve Doç. Dr. İbrahim Atnur’un ortak çalışması olan “Bir Köy Tarihi: Cinis” adlı eser, Erzurum Kitaplığı’na kazandırılan 20’inci kitap oldu. Üzerinde 10 yıl çalışıldıktan sonra okurlarla buluşturulan kitapta, Aşkale ilçesine bağlı Cinis (Ortabahçe) Köyü, tarihi, sosyal ve iktisadi yapısıyla ayrıntılı biçimde ele alınıyor.
//BİR KÖY TARİHİ:CİNİS
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, bir zamanlar öğrencisi ve şimdi de meslektaşı olan Doç. Dr. İbrahim Atnur’la birlikte hazırladıkları kitapla ilgili olarak bilgiler verdi. 7 bölüm ve 264 sayfadan oluşan “Bir Köy Tarihi: Cinis” adlı eserin, Erzurum’da bir köyün tarihini anlatan ilk kitap olduğunu vurgulayan Konukçu, tarihi geçmişi yıllar öncesine dayanan Cinis Köyü’nü, hem Osmanlı, hem de Cumhuriyet dönemine kayıtlarına başvurmak suretiyle ele aldıklarını kaydetti. Yeni adıyla Ortabahçe olarak anılan Cinis Köyü’nün, gün yüzüne çıkartılan bulgular sayesinde tarihi bir yerleşim merkezi olduğunun bilindiğini anlatan Konukçu, “Cinis Köyü aynı zamanda, Ermeni vahşetinin izlerini gözler önüne seren geçmişiyle de büyük önem taşımaktadır. Ermeniler tarafından sergilenen vahşetin belki de en acımasızı, bu köyde gerçekleştirilmiştir.” diye konuştu.
//ESER ON YILDA HAZIRLANDI
“Bir Köy Tarihi: Cinis” adlı kitapta, Cinis Köyü’nün sadece tarihi geçmişine değil, tarihi kayıtlara dayanarak, sosyal ve iktisadi yapısını da ele aldıklarını dile getiren Konukçu, “Bu kitabın yayına hazırlanması süreci yaklaşık 10 yıl sürdü. Meslektaşım Doç. Dr. İbrahim Atnur’la birlikte detaylı ve çok kapsamlı bilgilere ulaşarak, Erzurum Kitaplığı’na yeni bir eser kazandırmış olduk. Erzurum Kitaplığı’na dahil edilen 20’inci kitap olan bu çalışma, Ermeni mezalimi denilince akıllara gelen ilk köy olan Cinis’in, farklı yönleriyle de ele alındığı bir çalışma oldu.” dedi. Dergah Yayınları’ndan çıkan “Bir Köy Tarihi: Cinis” adlı kitabın sayfa tasarımının Ayten Balaç, kapak tasarımı ise, Sermin Yavuz’a ait. 264 sayfalık kitapta, Cinis Köyü’ne ait resimlere de yer veriliyor.