Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü, tarihi Çifte Minareli Medrese için harekete geçiyor. Bölge Müdürü Kenan Ungan, “Çifte Minareli Medrese’nin restorasyonu için bu yıl çalışmalara başlanacak.” dedi.
//UNGAN AÇIKLAMA YAPTI
Çifte Minareli Medrese’de beklenen restorasyon, bu yıl gerçekleştirilecek. Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan, “oldu-bittiye getirilmeyecek” dediği restorasyon çalışmalarına, bu yıl başlayacaklarını bildirdi. Çifte Minareli Medrese’nin, çinilerle süslü minareleri başta olmak üzere, duvarları ve zemini de dahil, baştan aşağı bakım ve onarımdan geçirileceğini açıklayan Ungan, “Kesin olara bir tarih vermemiz söz konusu değil, ancak çalışmalara bu yıl içerisinde kesinlikle başlanacak. Burada yürütülecek olan restorasyon çalışması, kesinlikle oltu-bittiye getirilmeyecek. Kapsamlı, planlı ve programlı bir restorasyonla, Çifte Minareli Medrese’ye hak ettiği ihtişam yeniden kazandırılacak.” diye konuştu. Çifte Minareli Medrese için hazırlanan teknik izleme planının sonuçlandığına dikkati çeken Ungan, “Tarihi eser, uzun bir süreden beri özel teknik cihazlarla izleniyordu. Tarihi eserin muhtelif noktalarına yerleştirilen takip cihazlarından elde edilen izleme sonuçları bir rapor haline getirildi. Ancak sonuçlardan restorasyon sürecine katkı sunacak herhangi bir done çıkmadı.” dedi.
//RESTORASYON ÇALIŞMALARINA MİNARELERDEN BAŞLANACAK
Çifte Minareli Medrese’nin, Erzurum’la adeta özdeşleşmiş tarihi bir eser olduğuna işaret eden Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Ungan, “Tarihi eserin, çinilerle süslenmiş olan minarelerinde dökülmeler ve kırılmalar mevcut. Bir kere en başta minarelerden işe başlanacak. Minarelerdeki bakım ve onarım çalışmaları bitirildikten sonra duvarlardaki çökme ve çatlaklarla ilgili olarak çalışmalara başlanacak. Kesin bir tarih vermek şimdiden çok zor olsa da, şunu ifade etmek istiyorum ki, Çifte Minareli Medrese’nin bakım ve onarımı için kesinlikle bu yıl harekete geçilecek.” şeklinde konuştu.
//MEDREZENİN KİTABESİ NEREDE?
Erzurum'un simgelerinden Çifte Minareli Medrese'nin kitabesi olmadığından, gerçek adı ile ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Kuvvetli ihtimal Medrese’nin "1250'li yıllarda Çifte Minareli Medrese'nin Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad'ın kızı Hüdavent Hatun tarafından yaptırıldı" şeklindedir. Bu nedenle medrese Hatuniye Medresesi diye de adlandırılmaktadır.
Medrese Selçuk stilinde 13. asrın sonlarına doğru yapılan, önemli bir hadise ile yapımı yarım kalan ve "Fakülte Karşılığı" tedrisat yapan Çifte Minareli Medrese mimari yapısı taş oyma ve kabartma ve çini süslemeleri ile muhteşem bir şaheserdir. Sultan 4. Murat tarafından bir süre tophane olarak kullanılmış, daha sonra da kışla olarak kullanılmıştır. Tebriz kapı’daki medrese açık avlu medreselerinin Anadolu'daki en büyük örneğini teşkil etmektedir.