Medresenin restorasyon işlemini yürütecek olan yüklenici firma, teknik izleme çalışmalarının ardından bakım ve onarım işlemlerine start verecek. Teknik takiple, tarihi eserin ne tür yıpranma tehditleriyle karşı karşıya kaldığının tespit edileceğini açıklayan firma yetkilileri, önümüzdeki yaz sezonuna kadar gözlem altında tutulacak olan medresenin onarımına, daha sonra başlanacağını bildirdiler.
Türkiye’nin önde gelen sanat tarihçilerinden oluşan uzman bilirkişiler tarafından bir değerlendirmeye tabi tutulacak olan gözlem sonuçları, tarihi eserin koruma altına alınması yönünde hangi tedbirlerin alınması gerektiğine de bu yöntemle karar vermiş olacaklar.
MEDRESE’NİN VAKIFLAR MÜZESİ HALİNE GETİRİLME İHTİMALİ VAR
Öte yandan Çifte Minareli Medrese’nin müze haline getirilmesi yönünde bir takım çalışmaların da bulunduğu öğrenildi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre, Vakıflar’ın sorumluluğu altındaki tarihi eserin müzeye dönüştürülmesi yönünde çeşitli girişimlerde bulunuldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden bu konuda onay beklendiği öğrenilirken, Çifte Minareli Medrese’nin müzeye dönüştürülmesi yönünde bir karar çıkması halinde hemen harekete geçileceği ifade edildi.
16 NOKTAYA TAKİP CİHAZI YERLEŞTİRİLDİ
Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “Çifte Minareli Medrese, 16 ayrı noktaya yerleştirilen gözlem cihazları sayesinde GPRS teknolojisiyle bilgi aktarımı sağlayacak. 6 ay boyunca izlenecek olan tarihi eser, daha sonra geniş kapsamlı onarıma alınacak. Girişimlerin sonuç vermesi halinde Çifte Minareli Medrese, Vakıflar Müzesi olarak hizmet vermeye devam edecek” diye konuştular.