TARIM ALETLERİNİN BAKIMI
Başta traktör, patos ve biçerdöver olmak üzere tarımsal yetiştiricilikte kullanılan makinelerin daha uzun ömürlü ve verimli olması için bakımın şart olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Tarım aletleri, iyice temizlenip, kapalı, tozdan arındırılmış, kuru ve havalandırması olan bir hangarda muhafaza edilir. Temizlikte düşük basınçlı su ve az deterjan tercih edilmelidir. Basınçlı su kullanırken alternatör ve marş motoru gibi yerler naylonla kaplanmalı ve öyle temizlenmelidir” dedi. Rutin bakımları sezon içinde yapılmış toprak işleme alet ve makinelerinin sezon dışı bakım ve muhafazası konusunda çiftçilerin çok hassas davranmaları gerektiğini dile getiren Bektaş Erdoğan, bakım işlemleri yapılırken iş güvenliğinin de ihmal edilmemesini tavsiye etti. İş kazalarının büyük bir bölümünün genellikle tamir, bakım ve onarım çalışmaları esnasında yaşandığına dikkati çeken Erdoğan, söz konusu süreçte mutlaka teknik yardım alınmasını istedi.
ERDOĞAN, BESİCİLERE SESLENDİ
Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, hayvancılıkla uğraşan çiftçiler için de kış mevsimi uyarılarında bulundu. Büyük ve küçükbaş hayvanların bakımının kış mevsiminde farklılık taşıyacağını anlatan Erdoğan, Aralık, Ocak ve Şubat aylarına özgü bakım yöntemlerini ise şöyle sıraladı: “Mevsim ve işletme koşullarına göre, yem değişikliğine-hayvan alıştırılarak geçilir. Kış boyunca hayvanların tüketeceği kaliteli bir kaba yem olan silajın kontrolü yapılmalıdır. Silolanmış olan silajın olgunlaşıp olgunlaşmadığı haftada 1-2 kez kontrol edilir. Eğer olgunlaşmış ise hayvanlara alıştırılarak yedirilmeye başlanmalıdır. Ahır içi nem, sıcaklık ve havalandırma koşullarına dikkat edilmelidir. Cereyan oluşumu engellenmelidir. Açıkta yapılan yetiştiricilik sistemlerinde hayvanların tüketecekleri yem miktarı veya besin madde içerikleri tedrici olarak artırılır. Hayvanların cereyan ve aşırı yağışlara maruz kalmaları engellenmelidir.
HAYVANSAL VERİMLİLİK
İlkbaharda gebe olan ve doğumu yaklaşan hayvanların bakımına ve beslenmelerine dikkat edilmeli, özellikle gebeliğin son 3-4 haftasında yoğun yemlerle besleme yapmak gerekmektedir. Ocak ve Şubat aylarında kış şartları ağırlaştığından dolayı ahır içi nem, sıcaklık ve havalandırma koşullarına dikkat edilmeli, ahırların havalandırılmasına ve temizliğine her zaman olduğu gibi itina gösterilmelidir. Aşırı soğuk ve buzlu sular hayvanlara verilmemelidir.
Açıkta yapılan yetiştiricilik sistemlerinde hayvanların tüketecekleri yem miktarı veya besin madde içerikleri yavaş yavaş artırılır. Hayvanların cereyan ve aşırı yağışlara maruz kalmaları engellenmelidir”