Erzurum İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, tarımsal üretim yaptığı için Bağ-Kur sigortalısı olan çiftçilerin, içine düştükleri yanılgıyı gözler önüne serdi. Tarımda kendi hesaplarına çalışan çiftçilerden alınan değişik hammadde, yarı mamül veya mamül maddeler karşılığında hak edişlerden yüzde 1 oranında kesinti yapıldığını ve bu paraların Bağ-Kur hesaplarına geçildiğinin kaydedildiği raporda, "Çiftçi bu kesintilerden haberdar değil, haberdar olanlar da bürokrasi mağduru oluyor ve Bağ-Kur'dan emekli olacağını zannediyor." denildi.
KARAMAN KESİNTİ SORUNUNA DEĞİNDİ
İl Genel Meclisi üyeleri Yakup Akpınar, Yüksel Somun, Hasan Acar ve Reşat Yer'in imzasıyla hazırlanan raporla ilgili olarak konuşan Komisyon Başkanı Şahset Karaman, "Çiftçilerimiz kendilerinden yapılan kesintilerle ilgili olarak büyük bir sıkıntıyla karşı karşıyadır" dedi.
ÇİFTÇİ KESİNTİLERİNDEN YARARLANAMIYOR
Erzurum Ilıca Şeker Fabrikası ve Et Balık Kurumu'nun, söz konusu kesintileri yapan ve Bağ-Kur hesaplarına geçen kuruluşlar olduğunu belirten Karaman, 1993 yılından beri uygulanan sistemin, çiftçilerin sosyal güvenlik sorunlarının ortadan kaldırılmasını amaçladığını dile getirdi. Karaman, uygulamadan haberdar olmayan çiftçilerin çoğunlukta olduğunu ve konuyu takip edenlerin de, bürokrasi mağduriyeti yaşadıklarını ifade ederek, "Erzurum'da şu anda sadece pancar üretimi yapan 5 bin 500 çiftçiden yaklaşık 15 yıldan bu yana kesinti yapılmaktadır. Bu kesintiler, Bağ-Kur arşivlerinde dağlar kadar dosyalar oluşmasına neden olmuştur. Ellerinde kesinti belgesi bulunan çok az sayıda çiftçi bir yana, kesintilerle ilgili olarak bilgi almak isteyen ve elinde kesinti belgesi olmayan çiftçiler mağdur duruma düşmüştür. Çünkü onbinlerce dosya arasında kesinti makbuzu bulmak neredeyse imkansız hale gelmiştir." diye konuştu.
ÇİFTÇİ KURUMLAR ARASINDA MEKİK DOKUYUP DURUYOR
Çiftçilerin, adlarına yapılan kesintileri sosyal güvenlik prim borçlarından düşürebilmeleri için Bağ-Kur'a giderek kesinti belgesini ibraz etmeleri gerektiğini vurgulayan Komisyon Başkanı Karaman, "Kesinti belgesi elinde olmayan binlerce çiftçi var ve kurum artık bu çiftçilerin ihtiyaçlarına cevap veremez duruma gelmiştir. Elinde belgesi olmadığı için kesintisini borcundan düşüremeyen çiftçi, yıllar önce yapılan kesinti için tekrar şeker fabrikası ya da et kombinasına gönderilmekte, bu üç kurum arasında adeta mekik dokunmaktadır. Çiftçi mağdur durumdadır, kesintileri prim borçlarından düşürememektedir. Ayrıca çoğu çiftçi de, sistemden haberdar olmadığı için bu şekilde emekli olacağını düşünmektedir." şeklinde konuştu.
Raporda, bu sorun için çözüm yolu bulunamaması halinde ilerleyen yıllarda binlerce çiftçinin mağdur olacağını ve hayal kırıklığına uğrayacağına dikkat çektiklerini ifade eden Komisyon Başkanı Şahset Karaman, konunun, İl Genel Meclisi'nin takdirine sunduklarını sözlerine ekledi.