SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, genetiği değiştirilmiş gıdaların, insanlarda sadece sağlık sorunlarına değil, karakteristik bozukluklara bile yol açtığını ileri sürdü.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalarla (GDO) ilgili olarak gündeme getirilen görüşlere her gün bir yenisi ekleniyor. Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, genetiği değiştirilmiş ürünler kullanılarak tüketime sunulan gıdaların, hem beden, hem de ruh sağlığı açısından çeşitli sakıncalarının olduğunu söyledi. Bu tür gıdaların, özellikle fizyolojik ve genetik yollu hastalıkların ortaya çıkmasında tetikleyici rol üstlendiğini kaydeden Çelebi, “Bu hastalıklara bizde rastlanmasa bile bizden sonraki jenerasyonlarda ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Bu hastalıklar zaman içerisinde ortaya çıkabilir.” diye konuştu. Fizyolojik hastalıkların dışında bir takım davranış bozuklukları ve karakter sapmalarının da, yine genetiği değiştirilmiş gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Fikret Çelebi, özellikle mısır ve patates cipslerinde genetiği değiştirilmiş ürün kullanılmasının muhtemel olduğunu dile getirdi. Son yıllarda Türkiye’deki gıda sektöründe genetiği değiştirilmiş ürünlere rastlamanın mümkün hale geldiğine dikkati çeken Prof. Dr. Fikret Çelebi, ucuz şekerlemelerden imal edilen çeşitli gıda maddelerinin bu anlamda büyük bir risk teşkil edebileceğini söyledi.
ÇELEBİ’DEN TÜKETİCİLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER
Prof. Dr. Fikret Çelebi, halkın ucuz şekerleme ve ucuz bal gibi ürünlere çok daha fazla yöneldiğini belirterek, nişasta bazlı şekerlerin de, genetiği değiştirilmiş gıda grupları içerisinde pay sahibi olabileceğini dile getirdi. Bu tür gıdalardan ve özellikle de tatlı grubuna giren maddelerden satın alınırken çok dikkat edilmesi çağrısında bulanan Fikret Çelebi, “”Fiyatı piyasanın çok altında olduğu için ilgi gören çok sayıda ürün grubu var. Bu tür gıda maddelerinde genetik açıdan müdahale riski çok daha fazladır. Çünkü sonuçta bu tür müdahaleler maliyeti düşürme amaçlıdır. Gıda satın alınırken, ambalajı iyi okunmalı, sırf ucuz olduğu için her gıda tüketilmemeli ve tercih edilmemelidir.” şeklinde konuştu. Bu anlamda gösterilecek titizliğin, hem beden, hem de ruh sağlığı açısından gelecek nesilleri de korumak anlamına geldiğini ifade eden Prof. Dr. Çelebi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Tarım İl Müdürlüğü’nün de bu konuda gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini kaydetti. Çelebi, “Bu kurumlarımız, gıda denetimlerine ağırlık vermeli, genetiği değiştirilmiş gıda maddelerinin tüketimi konusunda gerekli tedbirler alınmalıdır.” dedi.