ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>EKONOMİ
10 Aralık 2015 Perşembe - 05:06

Çarpık yapılaşmaya taviz yok

M.COŞKUN-Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 2015 yılında yaptığı yapı denetimlerinde 6 firmaya toplamda 98 Bin 400 TL ceza kesti.

Çarpık yapılaşmaya taviz yok

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapılarda yaşanacak sorunlar sonucu can ve mal kayıplarını azaltmak adına 2015 inşaat sezonunda yapı denetimlerini tamamladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu kapsamda yaptığı denetimlerde 6 firmaya para cezası kesti.

Deprem tehlikesine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak, “Nüfusunun yüzde 98’i deprem tehlikesi altında yaşayan, konutların yüzde 67’si kaçak ya da ruhsatsız olan, bina stokunun yüzde 40’ı oturabilir durumda olmayan ülkemizde yapı denetim sistemi Marmara depremi sonrasında gündeme gelmiştir. 2001 yılında yürürlüğe giren 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu, 19 ildeki pilot uygulamasının ardından, 1 Ocak 2011’den bu yana kentimizde de uygulanmaya başlanmıştır. Yaklaşık 5 yıllık uygulama dönemi sonrasında kentimizde mevcut durumun nicelik ve nitelik olarak değerlendirmesini yaparsak; ilimizde yetki belgesi almış firma sayısı 16, faaliyeti geçici olarak durdurulan firma sayısı 2, faaliyeti tamamen durdurulan firma sayısı 3, Üzerinde YİBF bulunmayan firma sayısı 3, aktif olarak faaliyet yürüten firma sayısı 8’dir. Ulusal Yapı Denetim Sistemindeki verilere göre, 09 Ekim 2015 itibariyle yapı denetim sistemi kapsamında Erzurum’da Bir 735 Bin 177 metrekare denetim yapılmaktadır. Yani 8 firmanın bulunduğu kentimizde, firma başına yaklaşık olarak 216 Bin 897 metrekare denetim düşmektedir. Kentimizde bulunan aktif 8 denetim firması YDK ortalama yüzde 60 kapasiteyle çalışmaktadır.” dedi.

‘GÖREVİZ DENETLEMEK’

Görevlerini anlatan Şenocak, “İl Yapı Denetim Komisyonu, yapı denetim kuruluşları, laboratuvarlar ile bunların şubelerinin donanım ve teknik alt yapı açısından yeterliliğini ve bunların faaliyetlerini denetlemek ve denetçi, kontrol ve yardımcı kontrol elemanları ile şantiye şeflerinin adres değişikliği işlemlerini gerçekleştirmek ile görevlidir. İl Yapı Denetim Komisyonu, ihtilaflı konuları, şikâyetleri ve yapı denetim kuruluşlarının ve laboratuvarların faaliyetlerini mahallinde inceler; bunun için gerektiğinde eleman veya elemanlar görevlendirebilir. Bunların haricinde Müdürlüğümüzce her bir yapı denetim firmasının 2 adet büro, 6 adet şantiye denetimi yapılmaktadır. (Yapı Denetim Kanunu ve 6404 sayılı genelgenin 9. maddesi gereğince yapı denetim kuruluşları bir takvim yılı içerisinde en az 2 büro ve 6 kez şantiye denetimine tabi tutulacaktır denmektedir.) 5 yılda, 82 büro, 230 şantiye olmak üzere 312 denetim gerçekleştirilmiştir. Bu yıl 09 Ekim tarihi itibari ile 15 adet büro, 40 adet şantiye rutin denetimden geçirilmiş, 4 adet şantiye de şikâyet üzerine denetlenmiş ve işlemleri devam etmektedir. 04 Nisan 2015 tarihinde yayınlanan Resmi Gazetede yapı denetim kanunun ceza maddelerinde değişikliğe gidilmiş olup uygulamaya esas yönetmelik yayınlanmadığından şikâyet dosyaları komisyonda beklemektedir.” diye konuştu.

6 FİRMAYA BÜYÜK CEZA

Yapılan denetimleri sonucunda kesilen cezaları belirten Şenocak, “Yapı Malzemeleri Şubesi 2015 yılı hedefleri kapsamında aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, Beton Basınç Dayanım Testi 501, Çelik Çekme Deneyi 25, Patlayıcı Madde İhtiyaç Raporu 34, Hazır Beton Piyasa Gözetim ve Denetimi 47, Donatı Çeliği Piyasa Gözetim ve Denetimi 14, Diğer Piyasa Gözetim ve Denetimleri 35, Demir Donatı Tespiti 1, Laboratuvar Vize İşlemleri 3 denetim yapılmıştır. 2015 yılı içerisinde hedeflenen faaliyetler hemen hemen gerçekleştirilmiştir. Hazır beton santrallerine yapılan denetimlerde hedeflenen denetim sayısına yaklaşılmıştır. Yapılan denetimler sonucu 6 firmaya uygun olmayan beton üretimi sebebiyle idari para cezası verilmiştir. Bu firmaların ilk sefer ki cezalardır. Bu çaların ilkinde 16 Bin 400 TL ceza verilmiştir.” şeklinde konuştu.

DENETİMLER NE İŞE YARADI?

Denetimlerin firmalar üzerinde ne gibi iyileştirmeler gerçekleştirdiğini açıklayan Şenocak, “Şantiye denetimlerinde; merkezde yapılaşmanın yoğun olduğu ilçelerde mimari ve statik uygulamalarda iyileşmeler olduğu, mekanik ve elektrik imalatlarının bir bütün kalitesinin giderek artırılmaya çalışıldığı görülmüştür. Firmaların iş bilinci ve sorumluluğunun önceki dönemlere göre arttığı görülmüştür. 3-4 yıl öncesine göre münferit olarak uygulanan ısı yatılım imalatı, kimi hatalarına rağmen kent genelinde uygulanmaya başlanmıştır. Yapılan uygulamalar ve yaptırımlar yapı denetim firmalarının elini güçlendirmiş, müteahhitlere karşı etkinliğinin artmasını sağlanmıştır. Yapılan denetimler sayesinde, müteahhitlerde başına buyruk imalat yapma anlayışı önemli ölçüde kısıtlanmıştır.” sözlerini kullandı.

 
Diş sağlığında rekor başvuru
 
Erzurumspor Genel Kurula gidiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’a 10 ayda 22 teşvikli yatırım
M.AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı Ekim 2015 dönemi teşvikli yatırım verilerini paylaştı.
Kişi başı 8 bin lira kredi kullandık
MAHMUT AKDAĞ-TBB Risk Merkezi Ekim ayı nakdi kredi kullanım il performanslarını paylaştı.
Erzurum Bakırı Küresel pazarda
Erzurum Bakır Atölyesi’nde üretilen 182 ayrı geleneksel bakır işlemesi ...
 
DAP Bölgesi’nde İleri teknoloji adımı
“Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Projesi” protokolü, DAP ...
Aşkale’de Sanayi Sitesi yaklaşımı
Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran, 20 yıl önce kağıt üzerinde kurulan ...
Enerjide Doğu Anadolu açılımı
DSİ Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Hidroelektrik Santraller (HES) ...
 
Çetin’den fiyat sitemi
M.COŞKUN-Kuaförler ve Berberler Odası Başkanı Naci Çetin, Çoğu berber ...
Sekmen: 'İstişare sünnettir'
Sekmen, kurumlar arası diyalog ve fikir alışverişinin önemine vurgu yaptı.
TKDK’dan eğitim yaklaşımı
TKDK İl Koordinatörlüğü, IPARD II Programı’nın ilk başvuru çağrı döneminin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva