Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurumlu işadamlarının ürettiği yerel ürünlere pazar desteği sağlayacağını açıkladı. Sekmen, şehirdeki Süt ve Süt Ürünleri Üreticileri ile bir araya geldi. Büyükşehir Belediye Meclisi Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başkan Sekmen, kent ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayandığını ifade etti.
ERZURUM VE TARIM SEKTÖRÜ
Sekmen, şöyle dedi: “İlimizde hayvancılığın yüksek oranlarda yapılmasına, süt ve süt ürünleri sektörü ilimizde tarımının temel bileşeni olmasına rağmen maalesef bu konuda gereken yere sahip değiliz. Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve şehrimize katma değer sağlayan sizlerin sorunlarını dinlemek, önerilerinizi almak ve problemlere çözüm üretmek için işadamlarımızla bir araya geliyoruz. Benim şahsen şöyle bir çalışma prensibim var; ‘Bu şeyi konuşalım, burada kalsın’ diye bir şey yok bizde. Kararlar alacağız ve kararların uygulamasını da takip edeceğiz. Bana diyeceksiniz ki, ‘Başkanım yerel pazar istiyoruz. Başkanım çarşı istiyoruz…’ Siz bana böyle öneri sunun, ben de gereğini yapayım. Bakınız, bizden ne gibi beklentileriniz var? Bunları bizzat yetkili işadamlarımızdan dinlemek için bir araya geldik. Bu sektörün diğer tanınan büyük üreticilerle rekabet edebilmelerini sağlayacak altyapının oluşturulması için neler yapılabileceğimizi hep birlikte istişare edeceğiz.”
SEKTÖREL ANALİZ
Daha sonra süt ve süt ürünleri üreticilerine Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürlüğü tarafından sektörel analizi içeren bir sunum yapıldı. Sunuma müteakip sorun ve çözüm önerileri kısmında görüş alışverişinde bulunuldu. Sektörün temsilcileri, Erzurum’da bulunan ulusal marketlerin yerel ürünlere yönlendirilmesi, yerel ürünlerin reyonlarının açılması, ticaret şartlarının iyileştirilmesi hususunda Başkan Sekmen’den destek istedi.
SEKMEN: “İSTİŞARE SÜNNETTİR”
Sekmen, kurumlar arası diyalog ve fikir alışverişinin önemine vurgu yaptı. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi söylediniz, biz de haberdar olduk. Ulusal marketlerimizin sahipleriyle görüşeceğim. ‘Arkadaş Erzurum’da bu işi yapıyorsun, bizim de yerel ürünlerimize reyon ayıracaksın’ deriz. Ama benim haberim olmazsa ‘Böyle bir ihtiyaç var mı?’ bilemem ki. Ulusal marketlerle görüşüp bunu sağlarız Allah’ın izniyle. İstişare sünnettir. İşte bu toplantıları bunun için yapıyoruz. Bakınız Canlı Hayvan Pazarı’na gittim, o günde hava yağmurluydu, etraf çamurdu. Biz de girdik çamura, gittik kahveye. Dedim ki; ‘Daha başlamadan evvel hepinizden özür diliyorum’ Şaşırdı insanlar… ‘Kaç yıldır buradasınız?’ dedim. ‘2005’ten beri buradayız’ dediler. Kurum yetkililerimi derhal çağırdım; ‘Öncelikle bu oturma kahvehaneleri derhal boyanacak. Hemen stabilize serilecek, yollar asfaltlanacak, duvarlar düzeltilecek…’ Konuştukça sorunlar çözüldü. ‘Bizim ruhsatımız da yok’ dediler. Derhal stabilizeyi serdik, yolları asfaltladık, duvarları yaptık, vatandaşlarımızın oturacakları kahvehaneleri boyattık, girişte bir kontrol noktası kurduk, bir zabıta ekibi, bir veteriner koyduk, ruhsatlandırmaya devam ediyoruz. Bakın bunları konuştuk ve yaptık. Konuştuk mu fikir uygunsa Allah’ın izniyle uygulamaya geçiririz. Ulusal marketlerin patronlarıyla görüşeceğim. Erzurum ürünlerinin pazarlamasını yapmak için iki AVM’den de yer isteyelim. Oralarda bu ürünlerin pazarlamasını yapacağız. Birinci kararımız budur. Biz size katkı sağlayacağız, sizin ürünlerinizi pazarlayacağız. İhracatçılar Birliği ile görüşeceğiz. Gıda fuarlarına Erzurum’daki üretici firmalarımız götürülecek, biz de destek sağlayacağız. Biz sizi fuarlara ulaştıracağız.” Sekmen toplantıda, katılımcılardan oluşan alt bir komisyon kurularak sektördeki sorunların rapor haline getirilmesi ve kurumlara dağıtılması talimatını da verdi.