BAYRAM KILINÇER
ANKARA (İHA) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Teşvik sisteminin uygulamaya girdiği 19 Haziran’dan bu yana yeni teşvik belgesi müracaat sayısı 277’ye, toplam tutarı ise 3,2 milyar TL’ ye ulaştı. Bu yatırımların 12 bin kişi civarında istihdam yaratmasını bekliyoruz. Başvurular yeni teşvik sistemi ile hedefin adeta 12’den vurulduğunu gösteriyor. Teşvikler yatırımlara doping etkisi yaptı, yatırım heyecanını yeniden alevlendirdi” dedi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Çağlayan, yeni teşvik sisteminin Türkiye’nin istikrarlı ve sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacağını, bu yılın ikinci yarısında büyümenin ilk yarıdan yüksek olmasını ve bunda da yatırımların önemli bir payı olmasını beklediklerini kaydederek, “ Türkiye hem yerli hem de yabancı yatırımlar için güvenli bir limandır. Biz şimdi bu limanın kapasitesini genişlettik ve onu daha da cazip hale getirdik” dedi.
Destekleme sınıfı açısından müracaatların 2,1 milyar TL tutarındaki 164 adedi bölgesel desteklerden 857 milyon TL tutarındaki 111 adedinin genel teşvik uygulamalarından ve 271 milyon TL tutarındaki 2 adedinin büyük ölçekli yatırım desteklerinden yararlanacağını vurgulayan Çağlayan, “19 Haziran 2012 tarihinde uygulanmaya konulan yeni teşvik sisteminin 23 günlük uygulama sonuçları sistemin uyandırdığı ilginin bir göstergesidir. Yapılan yeni teşvik belgesi müracaat sayısı 277’ye, bu müracaatların toplam yatırım tutarı ise yaklaşık 3,2 milyar TL’ye ulaştı. Bu müracaatlarla öngörülen istihdam 12 bin kişi civarında olacaktır. Destekleme sınıfı açısından müracaatların 2,1 milyar TL tutarındaki 164 adedi bölgesel desteklerden, 857 milyon TL tutarındaki 111 adedi genel teşvik uygulamalarından ve 271 milyon TL tutarındaki 2 adedi büyük ölçekli yatırım desteklerinden yararlandırılacaktır. 2 adet büyük ölçekli yatırım desteklerinden yararlanacak projeler imalat sektöründe olup, bu projelerin incelemeleri tamamlanarak teşvik belgeleri düzenlenmiştir. Söz konusu iki projede öngörülen istihdam bin 141 kişidir. 277 adet müracaatın 1,7 milyar TL tutarındaki 143 adedi imalat, 516 milyon TL tutarındaki 51 adedi hizmetler, 506 milyon TL tutarındaki 54 adedi tarımsal sanayi, 434 milyon TL tutarındaki 29 adedi ise enerji ve madencilik sektörlerinde gerçekleşmiştir. Başvurular göstermiştir ki yeni teşvik sistemi ile hedef adeta 12’den vuruldu, yatırımlara doping etkisi yaptı. Yatırım heyecanını yeniden alevlendirdi. Son aylarda bakanlık olarak çok sayıda büyük yatırımcı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Gelecek aylarda daha büyük yatırımlar bekliyoruz” dedi.