AHMET UMUR ÖZTÜRK
ANKARA (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baklagilde verimi artırmak için çeşit geliştirme çalışması yürüterek, Bakanlığın şimdiye kadar 11 nohut çeşidi geliştirdiğini ve hastalıklara dayanıklı yeni çeşitlerin tanıtımı için kurulan ‘gezici çalışma gurubunun, aralarında Erzurum’un da yer aldığı5 ilde çiftçilerle bir araya geldiğini bildirdi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, nohut üretim alanlarında son yıllarda görülen antraknoz hastalığına karşı Bakanlığın, yeni çeşitler geliştirdiği belirtilirken, Gökçe, Çağatay, İnci, Işık-05, Yaşa-05, Hisar, Azkan, Aksu, Hasanbey, Seçkin, Çakır isimli dayanıklı çeşitlerin ekiminin yaygınlaştırılarak nohut üretiminde verimin artırılmasının hedeflendiği kaydedildi. Açıklamada, “Halk arasında bulut çaldı, yel vurdu, ülker vurdu şeklinde ifade edilen hastalık ilkbahar ve yaz başlarında özellikle bol yağış alanlarda görülüyor. Nispi nemi yüksek, hava sıcaklığı 20 derece civarında seyreden yıl ve bölgelerde nohut tarlalarında zararlara ve ürün kayıplarına neden olabiliyor” denildi.
Gezi çalışma gruplarının, geliştirilen yeni tohum çeşitleri hakkında çiftçileri bilgilendirmek amacıyla kurulduğu açıklanırken, “Samsun-Amasya-Erzincan-Erzurum-Artvin güzergahında çalışmalarını yürüten grup, yeni çeşitlerin tanıtımını için çiftçilerle bir araya geliyor. Arazi çalışmalarına da katılan grup, çiftçilerin sorunlarını dinleyerek gelecekteki çeşit geliştirme çalışmalarına yön verecek” denildi.
Karadeniz Bölgesi’nde kuru fasulyede virüs hastalıklarına karşı da çalışma yürüten Bakanlığın, Gezici Çalışma Grubu’ kapsamda ‘Kuru Fasulye Tarımının Potansiyeli ve Tohumculuk Mekanizması’ konulu panel düzenlediği belirtilerek, “Kuru fasulye ıslahı konusunda geçmişten günümüze kadar yürütülen ıslah çalışmaların masaya yatırıldığı panelde, kuru fasulye tarımının potansiyeli, yetiştiriciliği, sorunları üretim alanları ve tohumculuk mekanizması hakkındaki çalışmalar değerlendirildi. Yine bu kapsamda dayanıklı çeşit ve hatlar hakkında bilgiler aktarılarak Kelkit Vadisi’nde üretilen kuru fasulyelerin sorunları yerinde tespit edilerek özel sektör ile işbirliği imkanları sunulacak” ifadelerine yer verildi.