ÇİFTÇİLERİN AB'DEN HABERİ YOK
3 bin çiftçinin katıldığı AB anketine hiçbir çiftçi cevap vermedi. Erzurum'da Doğu Anadolu Besiciler Birliği tarafından 18 ilçede 3 bin çiftçi üzerinde yapılan ankette, çiftçilerden hiçbirisinin Avrupa Birliği'ni (AB) ve AB tarım politikalarını tanımadığı görüldü.
Türkiye'nin AB'ye üyeliğinde önündeki en büyük engel olarak gösterilen ve AB müktesebatının yüzde 60'lık kısmını oluşturan tarım ve tarım sektörünün baş aktörü çiftçilerin AB'den haberi yok.
DOĞU ÇİFTÇİSİ AB’YA İLGİSİZ
3 bin çiftçinin katıldığı AB anketine hiçbir çiftçi cevap vermedi. Erzurum'da Doğu Anadolu Besiciler Birliği tarafından 18 ilçede 3 bin çiftçi üzerinde yapılan ankette, çiftçilerden hiçbirisinin Avrupa Birliği'ni (AB) ve AB tarım politikalarını tanımadığı görüldü. Doğu Anadolu Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, birliklerinin yaptığı AB Bölgesel Hibe Programları inceleme anketinde ilginç sonuçlar aldıklarını belirterek, ''Bölgemiz tarım ve hayvancılığını geliştirmek için öncelikle çiftçimizi bilinçlendirmeliyiz'' dedi.
DÜNYA BANKASI HİBELERİNDEN DOĞU ÇİFTÇİSİ YARARLANAMIYOR
Ilıcalı, 1980'li yıllarda Dünya Bankası tarafından bölge çiftçisine verilecek hibeden bölge çiftçisinin yararlanamadığını anımsatarak, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan 45 milyon Euroluk AB bölgesel hibe programında da aynı sonu yaşamamak için bilgilendirici çalışmalar yaptıklarını söyledi.
3 BİN ÇİFTÇİ ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPILDI
Bu doğrultuda 3 bin çiftçi üzerinde anket yaptıklarını anlatan Ilıcalı, 3 bin çiftçiden hiçbirinin kendilerine yöneltilen ''AB hakkında bilginiz var mı? ve Birleşmiş Milletler kalkınma programlarını biliyor musunuz?'' sorulara olumlu yanıt vermedekilerini belirtti. Ilıcalı, yaptıkları çalışmada bölge çiftçisinin bilgi eksikliğinin bir kez daha anlaşıldığını kaydederek, ''Yaptığımız ankette AB'yi tanıma oranının yüzde 0 (sıfır) çıkması üzücü. Ancak elimizden geleni yaparak, çiftçimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.
KÖY KÖY DOLAŞARAK AB’Yİ ANLATTIK
Nazmi Ilıcalı, Erzurum'daki 18 ilçenin tamamını kapsayan anket çalışması kapsamında gittikleri her köyde vatandaşlara AB hakkında bilgi verdiklerini belirterek, bazı köylerde de vatandaşları camiye toplayıp kürsüden konuşma yaptığını söyledi. Türkiye meralarının yüzde 13'ü gibi büyük bir oranına sahip Erzurum'un gelişmesınin tek şartının tarım ve hayvancılık olduğunu ileri süren Ilıcalı, şunları kaydetti:
''Bölgemizdeki iklim sanayiye uygun değil. Turizm için de gerekli atılımlar bir türlü yapılmıyor. Bu nedenle bölge ekonomisini canlandırmanın tek ve kolay yolu tarım ve hayvancılıktır. Çünkü Erzurum'da zaten belli bir tarım ve hayvancılık potansiyeli mevcut''.
Ilıcalı, Erzurum'da çiftçiler üzerinde yaptıkları çalışmanın bölgede bir ilk olduğunu belirterek, ''Bugüne kadar bölgemizi ilgilendiren projeler Ankara'dan yapıldı. Hiç mahallinde inceleme yapılmadı. Biz bir ilki başardık ve geniş çaplı bir araştırma yaptık'' dedi. Tarımsal projelerde bölgenin sosyal yapısının mutlaka göze alınması gerektiğini bildiren Ilıcalı şöyle devam etti:
''Doğu Anadolu'nun gelişmişlik seviyesi ortada. Gelişme kriterleri de belli. Tarım ve hayvancılıkta proje üretilirken mahallinde mutlaka inceleme yapılmalı ve bölgenin sosyal yapısı gözardı edilmemeli. Ankara'dan proje yapıp Erzurum'daki yetkililere göndermekle iş hallolmaz''.