AHİLİK HAFTASINI KUTLUYORUZ
Anadolu topraklarında esnaf ve sanatkarların oluşturduğu Ahilik geleneği, 'Elini, belini, dilini, gözünü kapalı; kalbini, kapını, sofranı açık tut' düsturuyla yüzyıllardır esnaf ve sanatkarların kültürel alt yapısını oluşturuyor.
AHİLİK ERZURUM’DA YAŞATILIYOR
Ahilik haftasını kutladığımız hafta içinde Erzurum’da özel organizasyonlar, etkinlikler yapılmasa da ahiliğin Türkiye’de en canlı olduğu illerin başında Erzurum geliyor. Esnaf terbiye ve disipliniyle yetişmesini, türk törelerine göre belirleyen ahilik anlayışı, Erzurum’da en bariz biçimde imalat sektöründe yaşatılıyor. Bu sektörde çıraklık, kalfalık ve ustalık aşamaları ahi disipliniyle veriliyor, ahiliğin öngörüleri olan meslek ahlak ve adabı yetiştirilen gençlere ustalar tarafından veriliyor.
Çıraklıktan kalfalığa geçen gençlere, ustaları tarafından iş yeri açma konusunda yardım ediliyor.Erzurum’da ahiliğe ait ritüllerin birisi de esnaf arasındaki dayanışma ve yardımlaşma etkinliklerinde görülüyor. Borcu olan esnaf için, diğer esnaf arasında para toplanarak yardım yapılıyor, çek ve senet gibi ödemelerde esnaf birbirine katkı sağlıyor.
TBMM BAŞKANI ARINÇ’TAN AHİLİK HAFTASI KUTLAMA MESAJI
TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Evrensel kardeşliği, ticarette dürüstlüğü, mesleki ilişkilerde kendi kendine denetimi esas alan Ahilik, günümüzde de işletmelere yol gösterici özelliğini sürdürmektedir" dedi.
Arınç, 'Ahilik Haftası' dolayısıyla TBMM'de yazılı bir mesaj yayınladı. Arınç, mesajında, Ahiliğin bir gelenek olduğunu belirterek, "Gelenek ve görenekler milletlerin yaşamlarında önemli rol oynamaktadır. Türk mileti, çağdaş dünya ile bütünleşme çabalarını sürdürürken, milli kimliğini oluşturan gelenek, görenek ve değerlerini de korumaya önem vermiştir. Bu geleneklerden birisi de Ahilik geleneğidir" dedi. Arınç, mesajında şu ifadelere de yer verdi:
"Anadolu topraklarında esnaf ve sanatkarların oluşturduğu Ahilik geleneği, 'Elini, belini, dilini, gözünü kapalı; kalbini, kapını, sofranı açık tut' düsturuyla yüzyıllardır esnaf ve sanatkarların kültürel alt yapısını oluşturmuştur. Ahilik Teşkilatı, uzun yıllar boyunca lonca teşkilatları ile sosyal barışı koruyan, mesleki dayanışma ile toplumun ve devletin ayakta kalmasına yardımcı olmuştur. Evrensel kardeşliği, ticarette dürüstlüğü, mesleki ilişkilerde kendi kendine denetimi evsbas alan Ahilik, günümüzde de işletmelere yol gösterici özelliğini sürdürmektedir".