ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI MÜSTEŞARI SARIKAYA:
''HAM TAVUK GÜBRESİ TARIM ALANLARINA GÖTÜRÜLMEMELİ''
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Zuhuri Sarıkaya, ''tavuk gübresini ham hali ile tarım alanlarına götürürsek, kendi elimizle virüsü yaymış oluruz'' dedi. Kuş gribi virüsü taşıyan hayvanın dışkısında virüsün bir kaç gün yaşayabildiğine işaret eden Sarıkaya, bu nedenle ham tavuk gübresinin kesinlikle tarım alanlarına götürülmemesi gerektiğini vurguladı.
Sarıkaya, ''bunlar belli bir sıcaklıkta yandıktan sonra toprağa sevk edilmeli. Tavuk gübrelerini gelişi güzel yaymayalım. Yoksa kuş gribi hastalığını kendi elimizle yayarız'' diye konuştu.
İZLEME VE TARAMA ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLÜYOR
Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Hüseyin Sungur ise kuş gribi virüsünün ilk kez 1959 yılında İskoçya'da tespit edildiğini, bu yıldan itibaren dünyanın pek çok ülkesinde kuş gribi hastalığına rastlandığını, 2000 yılından sonra ise bazı Asya ve Avrupa ülkelerinde yaygınlık kazandığını kaydetti.
Türkiye'de söz konusu hastalığın, 2005 yılında Manyas'ın Kızıksa beldesinde, 26 Aralık 2005 tarihinde de Iğdır'ın Aralık İlçesi'nde H5N1 tipiyle görüldüğünü anlatan Sungur, şu anda hastalığın Türkiye'nin bir çok ilinde, lokal odaklı bulaşık bir durum arz ettiğini söyledi.
Hastalıkla ilgili tüm kurumlarla, koordineli bir şekilde çalışarak gerekli tedbirlerin alındığını ifade eden Sungur, Türkiye genelinde veteriner hekimlerin de izleme ve tarama faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.
Kanatlı itlaf edilen yerlerde dezenfeksiyon çalışmalarının eğitimli insanlar tarafından yapılması gerektiğine de işaret eden Sungur, bu nedenle eğitimli sivil savunma ekiplerinin devreye sokulabileceğini bildirdi. Proteinin insan sağlığı açısından önemine dikkati çeken Sungur, ''beyaz et ve yumurta tüketmeye devam etmeliyiz. Entegre tesislerimizde hiç bir sorun yok'' diye konuştu.
ERKEN UYARI SİSTEMİ KURULACAK
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Profesör Doktor M. Kemal Yalınkılıç da, Türkiye'nin, yaban kuşları açısından Karadeniz ve Akdeniz'i bağlayan ana göç yollarından biri olduğunu söyledi.
Yaban kuşlarının Türkiye'yi, iklim ve sulak alan zenginliği nedeni ile tercih ettiğini belirten Yalınkılıç, ''İşte bazen zenginliğimiz başa böyle bela oluyor'' dedi.
Kuş gribini sadece yaban kuşlarına bağlamanın çok kolaycı bir yol olduğunu ifade eden Yalınkılıç, özellikle sulak alan kenarlarına, evcil kümes hayvanlarının yaklaştırılmaması gerektiğini söyledi. Yaban hayvanlarının sulak alanlara giriş ve çıkışlarının yakından izlenmesi amacıyla, tüm sulak alanlara ''erken uyarı sistemi'' kurulmasına yönelik bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Yalınkılıç, söz konusu projenin haftaya tamamlanıp, Birleşmiş Milletler'in gerekli kalemlerine sunulacağını kaydetti.