KUŞ GRİBİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISINDA KONUŞAN SAĞLIK BAKANI AKDAĞ:
''KUŞ GRİBİYLE MÜCADELEDE BAŞARILI OLDUK''
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda 81 ilin valileri, Tarım İl Müdürleri ile Sağlık İl Müdürlerini bilgilendirme amacıyla düzenlenen ''Kuş Gribi Değerlendirme Toplantısı'', Ankara'da başladı. Toplantıya Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Tarım İl müdürü Bektaş Erdoğan, Erzurum İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Daştan, Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman da katıldılar.
BAKAN AKDAĞ DEĞERLENDİRME YAPTI
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, herhangi bir ülkede insandan insana bulaşan bir virüsün ortaya çıkmasının önce o ülke olmak üzere bütün dünyayı çok ağır bir biçimde etkileyeceğini belirterek, ''Dolayısıyla bundan hem ülkemizi hem de dünyayı korumak konusunda üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz'' dedi.
BİLİNÇ DÜZEYİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
Akdağ, Dedeman Oteli'ndeki ''Kuş Gribi Değerlendirme Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, toplantıyı ülke gündemini son üç haftadır önemli ölçüde meşgul eden mesele ile ilgili bilinç düzeyini artırmak için düzenlediklerini söyledi.
Türkiye'nin böylesi önemli bir meselede bütün dünya kamuoyu ve uluslararası örgütlerin taktirini kazanan başarılı ve süratli bir organizasyon içinde olduğunu ifade eden Akdağ, sorunun yabani kuşlar, kümes hayvanları ve insanlar olmak üzere üç halka içinde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Akdağ, meseleyi bu kadar önemli kılan hususun insan sağlığı ile ilgili kısmı olduğunu belirtti.
''YANLIŞ YAPILAN İŞ OLMADI''
İlk kuş gribi vakasının Manyas'ta görülmesinden önce gerekli çalışmaların yapıldığını anlatan Akdağ, bu tedbirler alınmamış olsaydı meselenin boyutunun farklı olabileceğini söyledi. Akdağ, ''Böylesine önemli bir meselede ciddi bir panik yaşanmamış, organizasyon bozukluğu ile yanlış yapılan bir iş olmamıştır'' dedi.
VALİLER, MESELEYE ZAMANINDA MÜDAHİL OLMUŞLARDIR
Valilerin meseleye zamanında müdahale ettiklerini kaydeden Akdağ, ''Türkiye devleti bu konuda önemli bir sınav vermiştir'' diye konuştu.
Bakanlığının son iki yıldır mevsimsel grip hastalığını takip eden bir sistem kurduğunu belirten Akdağ, kuş gribi hastalığı Türkiye'de görülmeden önce iki laboratuvarın ''ulusal referans laboratuvarı'' olarak donatıldığını anlattı.
OLAYLARA ACİL MÜDAHALE EDİLMİŞTİR
Ulusal Salgın Hazırlık Planı'nı hazırlayarak gerekli çalışmaları yaptıklarını belirten Akdağ, Manyas'ta görülen ilk kuş gribi vakasına süratle müdahale edildiğini ve bunun bastırılabildiğini söyledi.
Akdağ, Doğubayazıt'ta hayvan vakasından önce insan vakası tespit edildiğini ifade ederek, böylesine yaygın bir coğrafyada bütün evlerin önüne nöbetçi dikilerek, bunun kontrol edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Doğubayazıt'taki hastaların kuş gribi kuşkusuyla Van Yüzüncüyıl Hastanesi'ne gönderilmesinin büyük bir başarı sayılması gerektiğini belirten Akdağ, ''Çünkü, daha önce görülmemiş bir hastalığı atlama olasılığı çok yüksektir'' dedi.
Van'daki doktorların büyük başarı gösterdiklerini kaydeden Akdağ, buradaki vakaların aksama olmaksızın tedavi edildiğini söyledi.
Medyanın bu süreçte üzerine düşeni yaptığını anlatan Akdağ, ancak zaman zaman yanlış bilgilendirmeler olduğunu, bundan sonra bilgilendirmenin konunun uzmanları tarafından yapılması gerektiğini söyledi.
''GERİ BİLDİRİM ÇOK ÖNEMLİ''
Uluslararası örgütlerin özellikle de Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türkiye'de yaptığı çalışmaların önemli olduğuna işaret eden Akdağ, ancak bu süreçten istifade etmek isteyenler olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü'nden Türkiye'ye gelen yetkililerin Türkiye'ye seyahat konusunda gerekli açıklamaları yaptıklarını anımsattı.
Akdağ, bundan sonra yapılması gerekenler konusunda ise ''Geri bildirim son derece önemli. Tespit edilen şüpheliler koordinasyon merkezine bildirilmelidir. Bu paylaşım son derece önemli. Dünya bu konuda her gün yeni bir şeyler öğreniyor. Biz de geri bildirimlerden yararlanacağız'' diye konuştu.
BÜROKRATİK HANTALLIĞA İZİN VERMEYİZ
Sağlık Bakanı Akdağ, insandan insana bulaşan bir virüsün gelişmesi halinde çok büyük salgın olabileceği endişesinin bulunduğunu belirterek, ''Ancak bu mutlaka olacak veya yakında bir zamanda olacak diye bir şey yok'' dedi.
Ulusal Salgın Planı'nın tecrübeler ışığında revize edilerek, değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Akdağ, ''Bilgiler geliştikçe bu planı geliştireceğiz. O nedenle geri bildirim ve hızlı hareket etmek çok önemli'' diye konuştu.
Akdağ, valilerden bu konuda bürokratik hantallığa izin vermemelerini istedi.
VATANDAŞIN BİLGİLERİ GÜNCELLEŞTİRİLMELİ
Recep Akdağ, kırsal kesimdeki halkın bilinçlendirilmesinin önemine de işaret ederek, kuş gribi ile ilgili halkın bilgilerinin yenilenmesi gerektiğini kaydetti.
Vatandaşların şu anda bu konuda yeterince bilgilendirildiğini belirten Akdağ, ''Ama olay yatışınca uyanıklık seviyesi azalıyor. Belli aralıklarla bilgi seviyesini yüksekte tutmalıyız'' diye konuştu.
Kanatlı hayvanlarla temasın önlenmesinin önemine bir kez daha işaret eden Akdağ, Türkiye'de görülen bütün insan vakalarında bu temasın bulunduğunu söyledi. Akdağ, ''Aslında toplum olarak paniğe kapılmamalıyız. Kontrolsüz stres ve panik yanlış'' dedi.
''FAYDA-MALİYET ANALİZİ''
Akdağ, evlerde kümes hayvancılığının terk edilmesi konusunda halkın ikna edilmesi gerektiğini de yineledi.
Evlerdeki kümes hayvancılığının halkın protein ihtiyacının karşılanması ile ilişkilendirildiğini de anlatan Akdağ, şunları söyledi: ''Burada fayda-maliyet analizi yapmak ve ülkemizin geleceğini düşünmek zorundayız. Herhangi bir ülkede insandan insana bulaşan bir virüsün ortaya çıkması önce o ülke olmak üzere bütün dünyayı çok ağır bir biçimde etkileyecektir. Dolayısıyla bundan hem kendi ülkemizi hem de dünyayı koruma konusunda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.''
Akdağ, kuş gribi şüphesiyle nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuracak vatandaşların tedavileri ile ilgili mevzuatta sıkıntı oluşturacak bir durum bulunmadığına dikkati çekerek, hiçbir vatandaşın hiçbir finansal durumdan dolayı sağlık hizmeti alamamasının söz konusu olamadığını ve bundan sonra da olmayacağını belirtti.