CEHALET, MİLLİ
SERVETİ HEBA ETTİRİYOR
Erzurum Horasan İlçesi'nde, okul ve camilerdeki anlatılarla, bölgeden geçen trenlerin camlarının kırılması engellenmeye çalışılacak.
DDY Gar Müdürü Ahmet Başar, yaptığı açıklamada, bölgede özellikle Horasan İlçesi civarında taş atılması sonucu tren camlarının sürekli kırıldığına dikkat çekerek, Horasan Kaymakamlığı'na konu hakkında resmi yazı gönderdiklerini ve yazıda, camilerde vaaz ve okullarda eğitimle tren camlarının kırılmaması konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesini önerdiklerini söyledi.
KAYMAKAMLIĞA RESMİ YAZI GÖNDERİLDİ
Kars-İstanbul-Kars seferini yapan Doğu Ekspresi ve Kars-Ankara-Kars seferini yapan Erzurum Ekspresi'nde 2004 yılında 7950 adet cam kırıldığını gündeme getiren Başar, söz konusu camların TCDD'ye maliyetinin 318 bin YTL olduğunu ifade etti.
Başar, milli servete zarar verildiğini ve vatandaşların bu konuda mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: ''Bölgemizde bazı ilçelerden geçen trenlerin camlarına taşlar atılmaktaydı. Özellikle Horasan ilçemizde bu sorun sık sık yaşanıyordu. Biz de çareyi Kaymakamlığa resmi yazı göndermekte bulduk. İlçe Kaymakamı Ahmet Atılkan konuya çok duyarlı yaklaşıyor. Kırılan camlar bizlerin cebinden çıkıyor. Bu konuda duyarlı olunması lazım.''
Başar ayrıca, Valilik aracılığıyla il genelinde milli eğitim müdürlükleri ve müftülüklere de benzer resmi yazı göndermeyi planladıklarını dile getirdi.
YURT GENELİNDE KONUNUN GÜNDEME GETİRİLMESİ.
Başar, tren camlarına zarar verilmemesi konusunda bölgesel olarak alınacak tedbirlerden ziyade, yurt genelinde yapılacak olan uyarıcı kliplerin daha etkili olacağına inandığını söyledi.
Konunun sık sık gündeme getirilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Başar, şöyle devam etti: ''Trenlere atılan camlardan dolayı bazen yaralanmalar yaşanabiliyor. Trene taş atan insan bir gün kendi akrabasını veya bir yakınını da yaralayabilir. Bu konuda hazırlanacak uyarıcı filmlerle vatandaşın daha fazla bilinçlenmesi sağlanabilir. Böylece her yıl büyük bir maliyetten de kurtulmuş oluruz.''
KAYMAKAM ATILKAN: ''SORUNUN TEMELİNDE EĞİTİM YATIYOR''
Horasan Kaymakamı Ahmet Atılkan ise ilçelerinde trene taş atılması olaylarının genellikle sosyo-ekonomik düzeyin düşük olduğu iki mahallede görüldüğünü belirterek, ''Sorunun temelinde eğitim yatıyor'' dedi.
Tren camlarının kırılmasında bir kasıt olmadığına inandığını anlatan Atılkan, şunları kaydetti: ''Bölgemizde yaşanan tren camlarının kırılması olayının temel nedeninin eğitim sorunu olduğuna inanıyorum. Bu konuda özellikle çocukların bilinçlendirilmesi gerek. DDY yetkililerinin talebi bize kısa süre önce ulaştı. Camilerde ve okullarda gerekli bilinçlendirme çalışmalarının tamamlanması sorunun çözümünde etkili olacaktır.''