CAĞ KEBAP EDEBİYAT LİTERATÜRÜNE GİRDİ
Erzurum’un meşhur tadlarından cağ kebap için internette yüzlerce şiir neşredildi.
Çeşitli şiir sitelerinde yayınlanan metinlerde cağ kebap özellikleriyle sıralanıyor, Erzurum’dan övgü ile bahsediliyor. Cağ kebapla ilgili kelimeler, en çok Erzurumla ilgili şiirler arasında yer alıyor.
ERZURUM’UN MARKASI
Mustafa Kayalı “Yurdumun her yanı meşhur” isimli şiirinde , Erzurum’un en ünlüsü olarak cağ kebabı gösteriyor. Kayalı’nın şiirinden bir kıtası şöyle: Cağ kebabı ile ünlü Erzurum/Leblebi dedin mi! ?Elbette Çorum /On dört göl içinde, yeşil Burdur’um /Şu Balıkesir’in, zeytini meşhur .
Haydar Demoğlu ise “Erzurum kar altında” başlıklı şiirde duygularını :Bir kadayıf dolması var, Çağ kebabı, lavaş sarar, Arada, tek tük de atar, Kar altında, kar altında.” şeklinde ifade ediyor.
TATAROĞLU’NDAN ÖVGÜ
Hakan Tataroğlu da “Yemek isterim” başlıklı şiirinde, Edirne’den Kars’a yemekleri sıralıyor:”Edirnede tava ciğeri ,Tekirdağda mangalda köfte ,Siirtte kuyuda büryan kebabı , Kayseride fırın ağzı , Diyarbakırda kaburga dolma , Mersinde ciğer şiş tantuni,Samsunda kapalı kıymalı pide , Erzurumda cağ kebabı , Adanada adana kebabı , Rizede kuru fasulye , Antakyada künefe , Gaziantepte baklava...”
AKYÜZ CAĞ KEBAPI DÖRTLÜKLE ANLATTI
Ender Akyüz de Cağ kebabı başlıklı şiirinde :”Bizim aşçı önlüklü , tenceresi düdüklü , çayı azıcık demli , kahvesiyse köpüklü, önce bize tarhana , salatası lahana , çağ kebabı pişince , bir porsiyon ver bana,bir porsiyon az gelir , pişir pişir ver bana...”diyor.
Ahmet Ergin de Burası Erzurum adlı şiirinde cağ kebabı şöyle anlatıyor :”Nam salmış otlunun taşı , Meşhur kalenin lavaşı , Dadaş çeker barda başı , Burası Erzurum annem. Yemeklerde cağ kebabı , Herkes yiyemiyor tabi , Çoğunun dert dolu kabı , Burası Erzurum annem.”