TEMİZLİK SAĞLIKLI YAŞAMIN ANAHTARI
Temizliğe dikkat edilmemesinin ilerde çok ciddi hastalıklara neden olabileceği bildirildi.
Erzurum Sağlık Müdürlüğü’nden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, ter bezlerinden deri yüzeyine ter, üre ve diğer metabolizma artıkları salgılanıyor. Ter’in, boşaltım sisteminin bir parçası olduğu ve atıklarla kaplanan derinin, aynı zamanda yağ bezlerinden salgılanan yağ ile kirlenmeye devam ettiği kaydedildi.
Yağ, ter, epidermis hücreleri, çevreden bulaşan toz, organik ve inorganik maddelerin kiri meydana getirdiği, kirin ise insan sağlını tehdit ettiği ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi:" Kirlenme her gün giderek artan bir olay, kirlenme oranına göre, temizlenme alışkanlığı mutlaka kazanılmalıdır. Kirlenme, beslenme alışkanlığı, uygun giyim, çalışma hayatı ve yaşanan ortam ile yakından ilişkilidir. Kir vücudumuzu örten deri dokusunun solunum, boşaltım ve duyu alma işlevlerini azaltır ya da bozar. Kir giyeceklerin kirlenmesine neden olur. Kirli ve kir kokan giyecekler kişinin fiziksel görünüşünü bozar. Kirli giyecekler çabuk eskir ve temizleme giderlerini arttırır. Kirli deri ve giyeceklerde patojen mikroorganizmalar daha kolay çoğalır. Kirli insan, hem kendisi hem de çevresi için bir enfeksiyon kaynağıdır. Kir enfeksiyonunun bulaşmasında bir araçtır."
KİRDEN TEMİZLENME
Kişisel hijyende kullanılan araç-gereçlerin kişisel olması gerektiği kaydedilen açıklamada bu malzemelerin başkaları tarafından kesinlikle kullanılmaması istendi. Açıklamada bu konuda da şu uyarılar yapıldı: “Topluma açık duş, banyo ve hamam gibi yerlerde bile herkes kendi eşyalarını kullanmaya özen göstermelidir, aksi takdirde birçok hastalığın insandan insana bulaşabilir. Hijyen araç-gereçlerin aile fertleri arasında bile belirlenmeli, berber, kuaför gibi herkesin kullandığı genel yerlerde bir defada kullanılıp atılan eşyalar kullanılmalı, çok kullanımlı eşyalar ise antiseptiklerle her kullanımdan sonra temizlenmesi gerekir. “
Açıklamada, hijyen kurallarına uyulmaması halinde birçok enfeksiyon hastalıkları yanında, mantar hastalıkları, hepatitler, AİDS ve diğer sosyal hastalıkların sağlam kişilere de bulaşabileceği ifade edildi.
TEMİZLİK ARAÇ GEREÇLERİ DİKKATLİ KULLANILMALI
Temizlik araç-gereçlerinin de anlatıldığı Sağlık Müdürlüğü, açıklamasında, daha sonra şu bilgilere yer verildi: "Temizlik araç gereçlerinin başında sabun ve su gelir. Su tüketimi uygarlık ölçütüdür. Temizlik su ile birlikte sabun ile yapılır. Sabun, kimyasal yapısı nedeniyle kiri eriten ve moleküllerine bağlayan bir özelliğe sahiptir. Kirin erimesi ve sabun moleküllerine bağlanması için yeterli sürede sabunun kullanılması gerekir. Bu süre 3-5 dakika olmalıdır. Sabun aynı zamanda antiseptiktir. Bu nedenle kirdeki mikroorganizmaların zararsız hale gelmeleri ve deriden atılmaları sağlanır. Sabunlanmadan sonra bol su ile durulamak temizlenmeyi tamamlar. Kirin eritilmesi ve atılmasında banyo suyunun ısısı da çok önemlidir. Kişisel hijyen araçlarında diş fırçası, tarak, tırnak makası, el fırçası, banyo lifleri, sünger ve bunun gibi araçların temi olması sık sık değiştirilmesi ve yenilenmesi, uygun olanının seçilmesi sağlığın korunması için önemlidir. Uzun süre kullanılan kişisel hijyen araçlarında bazı mikroorganizmalar üreyebilir. Hastalıklara neden olan bu mikroorganizmaları önlemek için, sağlığın korunmasını sağlayan hijyen çok önemlidir. Hijyen, sağlığın korunması, geliştirilmesi, sürdürülmesi ve sağlık için yaralı davranış ve uygulamaların yapılmasıdır, bu uygulamalar ise kişisel hijyen kurallarıdır. Temizlik, sağlığı korumanın birinci koşulu ve kuralıdır. "Temizlik imandan gelir" vecizesiyle dinimizin de temizliğe önem verdiği ortadadır. Temizlik sağlık getirir. Temiz insan toplum içinde sevilir ve sayılır. Temiz insanın hastalıklara karşı direnci yüksektir. Patojen mikroorganizmalardan ve parazitlerden arınmış olduğu için hastalanmazlar. her hangi bir bulaşıcı hastalığı da başkalarına bulaştırmazlar, yani enfeksiyon ve kontaminasyona mani olurlar."