İhsan KUMRU
''Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'' özel hastanelerde zorunlu hale geliyor. Buna göre, avuç içi taramasından geçmeyen hastalar özel hastanelerde muayene olamayacak. Hastanın biyometrik sisteme geçmesi, "avuçiçi damar izi” veya "parmak izi" şeklinde yapılıyor. Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi, 1 Aralık'tan itibaren tüm özel hastanelerde zorunlu oldu.
Buna göre, avuç içi taramasından geçmeyen hastalar özel hastanede muayene olamayacak.Erzurum Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Hulusi Bumin, biyometrik kimlik doğrulama sisteminin 1 Aralık 2013’te özel hastanelerde uygulamaya başlandığını söyledi.
Bumin, “Avuç İçi Tarama” sistemi 1 Aralık tarihi itibari ile Erzurum’daki Özel Hastanelerde başlandı. Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ne zorunlu olarak Uygulamayla vatandaşlarımız özel hastanelere geldiklerinde avuç içlerini 1-2 saniye içerisinde okutup sağlık hizmeti alabilecekler. Hatta kimliklerini evde unutan vatandaşlar avuç içlerini cihaza tanımladıktan sonra da hizmet alabilecekler. Bu uygulama ilk etapta ikinci basamak sağlık hizmeti veren özel hastaneler ile tıp merkezlerini kapsıyor. Kamuoyunu sistem hakkında ulusal ve yerel medya aracılığıyla yapılan haberlerle, dağıtılan broşür, el ilanları ve çeşitli toplantılarla bilgilendirmeye çalıştık. Hastaneler, kendilerine başvuran hastaların sağ ve sol el avuç içlerini cihazlara tanıtmak suretiyle hasta kabul etmeye başladılar. Avuçiçi damar sistemi verileri, kişinin TC kimlik numarasına bağlı kimlik bilgileriyle eşlenerek SGK sistemine kaydedilmekte, bu tanımlamadan sonra hasta aynı veya başka sağlık kuruluşuna müracaatında bu bilgilere kolaylıkla ulaşılmaktadır. Uygulama öncesi TC kimlik numarası ve resmi kimlik belgesi ile yapılan işlemlerde tedavi alan kişilerin gerçekten hak sahibi kişiler olup olmadığı endişesi yaşanabiliyordu. Önceden göz kontrolü ile yapılan bu kimlik-kişi eşleştirmesi şimdi teknoloji kullanılarak yapılır hale geldi. Bu uygulamadan, acil başvurular ile 0-12 yaş grubundaki çocuklar ve 65 yaş üstündeki yaşlılar ve özürlüler muaf tutulacaklar. Acil durumlar ile genel sağlık sigortalı olan 12 yaş ve altı çocuklar ile 65 yaş üstü kişiler, her iki eli olmayanlar, her iki elinde avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar, felç ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı avuç içi damar izi alınamayan kişilerin, avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulamasının yapılması gerekmiyor.” dedi