ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
MİT'ten Sincar’da nokta operasyon
MİT'ten Sincar’da nokta operasyon
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
 K.Makedonya Liginde Erzurumspor damgası
 K.Makedonya Liginde Erzurumspor damgası
Vali Çiftçi’ye OTP brifingi verildi
Vali Çiftçi’ye OTP brifingi verildi
Erzurum Maarif Kongresi’ne rekor katılım
Erzurum Maarif Kongresi’ne rekor katılım
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Ağustos 2011 Cumartesi - 01:58

Bu oyunlar eskidendi

Bilgisayarların günlük yaşamı etkisi altına almadığı dönemlerde sokak aralarında oynanan oyunlar arasında yer alan beş taş ve aşık oyun, artık unutulan oyunlar arasında yer alıyor. Çok katlı binaların yaygınlaşması ve çarpık yapılaşmadan dolayı oyun alanı bulmakta zorlanan çocukların terk ettiği sokak oyunlarından olan beş taş ve aşık oyunu, günümüzde çok az da olsa bazı kenar mahallelerde yaşatılmaya çalışılıyor.

Bu oyunlar eskidendi

Tarihi çok eski bir çocuk oyunu olan ve geçmişte Erzurum’da çocuklar dışında yetişkin hatta yaşlı erkekler tarafından da oynanan bir oyun olan aşık, artık pek oynanmıyor. Aşık oyununda geçen bir takım deyimler, Kaşgarlı Mahmud’un 1068 - 1072 yılları arasında yazdığı bilinen Divan-ü Lügat-it Türk’te geçmektedir. Yani aşık oyunu Erzurum'a atalarımızla beraber ta Orta Asya'dan gelmiştir. Koyun, keçi, oğlak ve küçük danaların ayaklarından çıkan aşıklar, bu oyunun aracıydı. Genelde boya ile boyanan ve kınalı denen aşıkların ortaları delinerek ağır olması için kurşun akıtılırdı. Her oyuncunun özenle seçilmiş, süslenmiş, kınalanmış ve ortasına kurşun akıtılan bir enekesi olurdu. Çocuklarca sokakta yetişkinlerce genelde evlerin damlarında gözlerden uzak oynanan, aşık oyunlarını sadece erkekler oynardı. Aşıkların yüzleri çig, şeg, tög, mire, alçı gibi isimler alırdı. Bir daire içerisine dizilen aşıklar bir kaç metre uzaktan eneke atılarak daireden dışarıya çıkarılmaya çalışılır, bu oyuna ‘cızgı oyunu’ denirdi. Çizgi dışına çıkarılan her aşık, çıkaran oyuncuya ait olurdu. Aşık çıkaramayan oyuncu, oyunu rakibine bırakır, böylece aşıkların tamamı daire dışına çıkıncaya kadar oyun devam ederdi. Aşıkları biten rakibe, ‘ütüldü’ denirdi. Bu oyundan başka ‘mire’ diye tabir edilen birbaşka oyun şeklinde ise ortaya oynayan oyuncu sayısı kadar aşık dizilir. Dizilen bu aşık kümesine bir kaç metreden eneke denilen aşıkla şeğleme yapılır. Aşık ‘mire’ gelirse kümenin olduğu yerden bunu vurmak için diğer oyuncular enekelerini atarlar, vuran çocuk diğerlerinden birer aşık alır, mire gelen eneke vurulamazsa enekenin sahibi diğer oyunculardan birer aşık alırdı. Şeglenen aşık mire gelmezse diğer oyuncularda küme etrafında aşıklarını şeglerler sonra bir çocuk tarafından aşık kümesine eneke İle atış yapılır küme dağılırsa enekenin yüzlerine uyan aşıklar, oluşuncaya kadar vurulur. Sonra tekrar küme kurulur kazanan oyuncu arkadaşlarından birer aşık alır oyun böyle devam ederdi.

Erzurum merkez ve köylerinde kadın ve kızlar tarafından oynanan bir oyun olan beş taş en az iki kişi tarafından, beş tane yuvarlak ve küçük taşla oynanır. Beş aşamada onyanan oyunda ilk olarak taşlar serbest yere bırakılır. Ebe yerdeki taşlardan uygun olanını seçer. Seçtiği taşı havaya atar. Her attığında yerden bir taş alıp havaya attığı taşı yakalar. Yerdeki taş bitinceye kadar işlem devam eder. Eğer havaya attığı taşı kapamaz veya yerden almak istediği taştan başka taşa dokunursa oynama hakkını arkadaşı kazanır. İkilerde, taşlar yere bırakılır. Taşların içinden uygun olanı ele alınır. Yerdeki taşlar ikişerli olarak alınmaya çalışılır. Üçlerde, taşlar yere atılır taşın biri tekli olarak ele alınır. Diğer üçü tek seferde alınmaya çalışılır. Dörtlerde, taşlardan uygun olan bir tanesi havaya atılır. Yerde kalan dört taş bir seferde alınmaya çalışılır. Beşlerde, taşlar yere atılır. Başparmak ve şahadet parmağının arası açılarak bir kale görüntüsü verilmeye çalışılır. Oyuncu yerden bir tane uygun taşı eline alır. Rakip oyuncu en son parmağın arasından geçecek taşı seçer. Bu taş diğer taşların parmaklar arasından geçirilmesine engel olacak taştır. Oyuncu eline aldığı taşı havaya atar. Havaya attığı esnada yerdeki taşı kaleden geçirmeye çalışır. Bunun için iki hakkı vardır. Birinci seferde taşı düzeltir. İkinci seferde taşı parmakları arasından geçirir. Eğer bu esnada taşı başka bir taşa çarptırır veya havaya attığı taşı kapamazsa hakkını rakip oyuncuya verir. Tüm bunlardan sonra oyunun final bölümüne geçilir. Taşların tamamı avucunun içinde hafifçe yukarı doğru atılır ve avucun tersiyle taşlar tutulmaya çalışılır. Avucunun tersinde en çok taş kalan oyuncu oyunu kazanır.

 
Tüp parladı: 6 yaralı
 
Bu da halk irfanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum milli coşkuya hazır
Erzurum'da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın provası yapıldı.
Evliya Çelebi sergiyle anılacak
Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk, Evliya Çelebi'nin doğumunun ...
Tarihi surlarda çirkin görüntü
Yaklaşık 5 yıl önce yapılan kazılarda ortaya çıkarılan tarihi Erzurum ...
 
Tarihi hamamlar zamana direniyor
Türklerin su ve temizliğe verdiği önem hamam yapılarının Selçuklu ve Osmanlı ...
Böyle bir minare sadece Erzurum’da var
Erzurum’da Taş Mağazalar semtinde bulunan Kemaliye Mescidi, bina duvarına ...
Horasan 1. Kültür ve Sanat Festivali
Erzurum'un Horasan ilçesinde, "Horasan 1. Kültür ve Sanat Festivali" düzenlendi.
 
NT geleneksel ramazan sergisi açıldı
NT Mağazaları Erzurum Şubesi, Yenişehir AVM'de, 'Mukaddes Emanetler' ...
Ecdat mirasına sahip çıkamadık
Erzurum’da son bir asır içerisinde onlarca türbenin ve medresenin kaybolduğu bildirildi.
Akide kültürü yok oluyor
Bir dönem çayın yanında tüketilen akide şekerlerinin artık üretilmez hale ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva