ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tefecilik operasyonu: 2 tutuklama
Tefecilik operasyonu: 2 tutuklama
 ATAUNİV ve KAÜ şüheda için seferber oldu
 ATAUNİV ve KAÜ şüheda için seferber oldu
Sarıkamış Şehitleri anma programı belli oldu
Sarıkamış Şehitleri anma programı belli oldu
İran sınırında 5 kilometrelik tır kuyruğu
İran sınırında 5 kilometrelik tır kuyruğu
Badminton Süper Liginde Doğu Anadolu damgası
Badminton Süper Liginde Doğu Anadolu damgası
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
23 Ağustos 2011 Salı - 02:00

Akide kültürü yok oluyor

Bir dönem çayın yanında tüketilen akide şekerlerinin artık üretilmez hale geldiğini belirten esnaflar, gelişen teknolojiyle birlikte her şeyin hazıra döndüğünü yereldeki lezzet ve tatlarının ortadan kaybolduğunu söyledi.

Akide kültürü yok oluyor

Geçmişte Ramazan ayı geldiğinde evinin ihtiyacı için pazara çıkanların mutlaka çeşit çeşit şekerlemeler satan şekercilere de uğradığını ifade eden esnaflar, gelişen teknolojiyle birlikte damak tadının da değiştiğini söyledi. Ramazan Bayramı’nda şeker yerine çikolatanın daha çok tercih edilmesinin akide şekeri gibi yerel lezzetlerin unutulmasına neden olduğunu kaydeden esnaflar, bunda çikolata reklamlarının payının yüksek olduğunu kaydetti.

Eskiden kentte bulunan şeker imalatçılarının fakat gelişen teknolojiye yenik düştüğünü aktaran esnaflar, her şeyin hazıra döndüğünü, akide şekeri gibi ürünlerin, yereldeki lezzet ve tatlarının ortadan kaybolduğunu dile getirdi. Ayakta kalanların ise fason şekerleme ürettiklerini aktaran esnaflar, “Şeker üreticileri yok denilecek kadar azalınca, akide şekeri üretilmez hale geldi. Bu değişikliği, teknolojiye bağlı olarak gelenekselliğimizin yön değiştirmesi ve yerel lezzetlerin yok olması olarak kabul etmemiz gerekiyor. Ancak hijyen açısından her kağıtlı şekerin de sağlıklı olmadığını tüketicilerimiz çok iyi bilmelidirler. Merdiven altı tabir edilen üretimler, sağlıksız koşullarda yapılıyor. Tatlı, lokum ve özellikle şeker alırken, üretilen yeri, ustalığı belli olan iş yerlerinden alışveriş yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

Şekerlerde gıda boyası kullanıldığını, aslında bunun yerine meyve özü kullanılması gerektiğini ifade eden esnaflar, “Eskiden akide şekerleri, meyve özüyle yapılıyordu. Maalesef günümüz bu gıda, boyalarıyla ortadan kalktı. Çikolata firmalarının reklamlarının fazla olması ve alışkanlıkların yön değiştirmesiyle sanki çikolata bayramı kutlanır oldu” dedi.

 
Her şey yüksek öğretim için
 
HEM, anne eğitimine yoğunlaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanat kursları ilgi odağı
Okullaşma oranının artmasıyla el sanatları kurslarına ilgilin azaldığını ...
Tarihi kalede semazen gösterisi
Tarihi Kars Kalesi'nde düzenlenen semazen gösterisi Karslıları büyüledi.
Dokumacılık turizmle ayakta duruyor
Geçmişte günlük yaşamın vazgeçilmezi olan çeşitli renk ve boyutlarda giysi ...
 
Zemzem iftarların vazgeçilmezi
Erzurumlular, on bir ayın sultanı Ramazan’da kutsal topraklara olan özlemlerini ...
Yemenicilik zenaatı zamana direniyor
Üstü kırmızı veya siyah deriden, tabanı ise köseleden yapılan topuksuz ...
Erzurum Eğitimde marka şehir
Türkiye’nin ilk üniversiteleri arasında yer alan ve Doğu’nun Oxford’u ...
 
İngilizler Osmanlı hayranı
Anadolu turuna çıkan İngiliz turistler, İstanbul, Sivas, Konya, Aksaray, ...
Aşıklık geleneği Ramazan’da bir başka güzel
Aşıklık geleneğinin sürdürüldüğü Erzurum’da, her akşam iftar sonrası sahne ...
Dünden bugüne gelen Ramazan gelenekleri
Geçmişte yapılan ve on bir ayın sultanı Ramazan’a ayrı bir güzellik katan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva