Yaz mevsiminde kilosu 7,5 TL’den satışa sunulan Erzurum civil peyniri, 16 liraya yükseldi. Erzurum’da süt ve süt ürünü işletmeciliği yapan firmalar, peynire yapılan zamda süt üretimindeki düşüşün etkili olduğunu söylediler. Yusuf Kasımoğulları isimli esnaf yaz mevsiminde 7,5 TL fiyattan sattıkları civil peynirin, Sonbahar’dan sonra anormal derecede zamlandığını dile getirerek, “Bu mevsimde civil peynir altın gibi değer kazandı.” dedi
LOR İLE CİVİL KARIŞIMI DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR
Erzurum’da kış mevsimlerinde beyaz peynir tüketiminin çok düşük olduğuna dikkati çeken Yusuf Kasımoğulları, kışın özellikle lor adı verilen çökelek ve Civil peynir karışımıyla elde edilen basma peynirin tercih edildiğini dile getirdi. Kasımoğulları, “Kışlık peynir almak isteyen vatandaşlarımız, Eylül ayından sonraya kalmasınlar. Çünkü bu aylardan sonra hem fiyatlar artıyor, hem de kaliteli peynir bulmak güç oluyor. Kalitesiz peynirlerle hazırlanan basma peynir ise, kışa dayanmaz, çürür.” diye konuştu.
Kerti peynirin, kışlık ihtiyacını gidermek isteyen vatandaşlar tarafından testi ya da keçi postundan yapılan tulumlarda hazırlandığını anlatan Kasımoğulları, “Civil peynir ve lor karışımından elde edilen kerti peynirin hazırlanması oldukça zahmetlidir. Peynir ve lor seçimi doğru yapılmışsa, kış için hazırlanan kerti peynirin tadına doyum olmaz. Testiye ya da tuluma, bir kat lor, bir kat peynir serpiştirilip, basılmak suretiyle hazırlanan kerti peynir, daha sonra külle kapatılır ve ters çevrilir. Fazla sıcak olmayacak şekilde hazırlanan bir ortamda bir-kaç ay bekletilir. Kış aylarında da, sofralara sunulur.” şeklinde konuştu.