Ardahan’ın sosyo-ekonomik durumu Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğr. Gör. Abdullah Topcuoğlu tarafından yapılan “Ardahan ve Iğdır İllerinin Ekonomik Yapısal Analizi: Girdi-Çıktı Yöntemi İle Bir Uygulama” isimli çalışma ile analiz edildi. Yapılan çalışma ile Ardahan’ın tarım, hayvancılık, endüstri ve ticari faaliyetleri derinlemesine incelendi. Ardahan ekonomisinin geniş ve kapsamlı bir şekilde incelendiği bu çalışma ile Ardahan’ın kalkınması sürecinde önemli yeri olacak göstergeler tespit edildi. Öğr. Gör. Topçuoğlu, Ardahan ekonomisinin temel taşlarını ortaya koyan çalışmanın açılacak olan Aktaş Sınır Kapısı ile iyice önem kazanacak dış ticaret konusunda yol gösterici bir nitelikte olduğunu belirtti.
Ardahan ekonomisinin coğrafi yapı ve iklim koşulları nedeniyle tarım ve hayvancılığa bağlı olduğunu bildiren Öğr. Gör. Topcuoğlu, 1995 yılında açılan Türkgözü Sınır Kapısı ile Ardahan ekonomisine sınır ticaretinin de eklendiğini ifade etti. Ardahan’ın Türkgözü Sınır Kapısı’ndan verimli olarak faydalanamadığını vurgulayan Öğr. Gör. Topcuoğlu, “Yapımı devam eden ve Türkiye’nin en büyük üçüncü sınır kapısı olacak olan Aktaş Sınır Kapısı’nın da tamamlanmasıyla ilin dış ticaret kaderinin değişmesi beklenmektedir. Ardahan’ın dış ticaretteki payının arttırılması ve şehrin daha hızlı gelişebilmesi için önünde büyük bir fırsat vardır.” diye konuştu.
“ARDAHAN ULUSLARARASI DEMİRYOLLARININ KİLİT NOKTASINDA OLACAK”
Yapımı devam eden demiryolu projelerinin tamamlanması ile Ardahan’ın kilit bir noktada olacağına dikkat çeken Öğr. Gör. Topcuoğlu, “Ardahan’dan geçecek olan Kars - Tiflis - Bakü demiryolunun ileri ve geri bağlantıları düşünüldüğünde hattın Bakü’den sonra Hazar geçişi ile Türkmenistan’a ve devamında ise Çin’e kadar ulaştığı görülmektedir. Bu hat Ardahan’ın gerisinde Kars, Ankara, İstanbul, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Avusturya, İsviçre, Almanya, Fransa ve devamında İngiltere’ye kadar ulaşmaktadır. Bu durum Londra - Pekin demir yolu hattını tesis etmektedir. Bu demiryolunun tamamlanması ve aktif kullanımının sağlanmasıyla birlikte Ardahan, bu önemli güzergahın bağlantı noktalarından birisi haline gelecektir. Böylece bu hatta yapılacak ticaret ve taşımacılık faaliyetlerine Ardahan’ın dâhil olması ile birlikte, şehrin gelişme hızının ve sosyo-ekonomik durumunun önemli ölçüde gelişeceği tahmin edilmektedir.” dedi.
Çalışma sonucunda elde edilen veriler ışığında Öğr. Gör. Topcuoğlu tarafından bir makale oluşturuldu. Ardahan’ın kalkınması için üretilen çözüm önerilerinin yer aldığı makale Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası tarafından hazırlanan bir bültende yayımlandı. Ardahan ekonomisi ile ilgili çalışmalarının devam edeceğini kaydeden Öğr. Gör. Topcuoğlu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) proje başvurusunda bulunduklarını ve projenin onaylanması durumunda daha derinlemesine çalışmalar yapacaklarını ifade etti.