Türk Halk Edebiyatına kaynaklık eden, Türk Dünyası çapında marka ozanlar yetiştiren Erzurum’da bugüne dek üniversite tarafından ozanların ödüllendirilmesine yönelik hiçbir etkinlik gösterilmedi. A.Ü. hiçbir ozana fahri unvan vermedi. Doğu’da bu konuda ilk atılımı Ardahan Üniversitesi yaptı, Ozan Taşlıova’ya fahri doktor unvanı verildi.
OLGUN YILDIZ(İHA) - Kültür Bakanlığının Katkılarıyla, Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Kültür Hazinesi; Aşık Şeref Taşlıova sempozyumu, Ardahan Merkez Halk Eğitim müdürlüğü konferans salonunda yapıldı.
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, "Bu büyük kültür insanları bizim bayrak tepelerimizdir. Etrafında toplanacağımız insanlardır. Ne mutlu ki, bugün sözün sultanı için sempozyum düzenledik" dedi.
//ARDAHAN BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Açılış konuşmasını yapan Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ramazan Korkmaz, üniversite olarak amaçlarının, UNESCO'nun yürüttüğü kültürel miras çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkan ''Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'' kapsamında 2008 yılı için belirlenen yedi sanatçı ve zanaatkar arasında yer alan halk Ozanı Şeref Taşlıova'yı yaşatmak olduğunu söyledi.
Korkmaz, konuşmasında: "Değişen her şeyin içinde, değişmeyen tek şey var; her şeye rağmen değişmeyen tek şey sözün sultanlığıdır. Söz içinde yaratıcılık potansiyelini barındıran çok yüksek bir değerdir. İnsanlar sözle kendini yeniden doğurur. Ne mutlu ki, biz bugün sözün sultanı için sempozyum düzenledik. Bir ülkenin en büyük serveti böyle büyük insanlardır. Bu kişiler milleti birleştiren sembollerdir. Bu büyük kültür insanları bizim bayrak tepelerimizdir. Etrafından toplanacağımız insanlardır. Ne mutlu ki bize bu büyük insanlara, kültürlere sahibiz. Biz bu insanları anarak, kendi içimizde, yani özümüzde oturmayı (kendimize dönmeyi) öğreneceğiz."
//TÜRK KÜLTÜRÜNE KATKI BÖYLE OLUR
Ardahan Valisi Mustafa Tekmen ise konuşmasında, "Tarihi ve kültürü çok köklü olan bir milletin fertleri olmamız nedeniyle Ardahan Üniversitesinin böyle bir sempozyumu düzenlemesi bizim için son derece önemli. Bu sempozyum için emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Bu da gösteriyor ki, üniversitemiz kısa sürede büyük işler başarmıştır" diye konuştu.
//OZAN TAŞLIOVA’DAN TEŞEKKÜR
Daha sonra konuşan Aşık Şeref Taşlıova da bugün çok gururlu ve mutlu olduğunu ifade etti. Kültür Bakanlığında kayıtlı olan 670 aşığı temsilen burada olduğunu belirten Taşlıova, "Bu unvanı bana layık görenlere çok teşekkür ediyorum. Dünyadaki en büyük medeniyet varlığı kültürdür. Ardahan Üniversitesi bu çalışmayla kültür laboratuarı olmuştur. Batılılar Romeo, Jülye ile Övünürler. Ama bizim sadece Kerem ve Aslımız onlara göre çok çok daha önemlidir. Bugün bu sesi Edirne'den Ardahan'a değil, Ardahan'dan dünyaya duyurmak istiyoruz. Aşıkların bildikleri hikayeler, bir çok film senaryosundan çok daha önemlidir. Bugün benim için yapılan bu faaliyetin çok büyük bir önemi var. Bugünkü faaliyet, başımın üzerinden de öte, öldüğümde kefenimle birlikte benimle gelecek kadar benim için önemli. Çünkü ben bu ödülü milletim adına aldım'' dedi.
Emekli Prof. Dr. Umay Günay'ın başkanlık ettiği oturumda, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Öcal Oğuz, ''somut olmayan kültürel ve aşıklar geleneği'' adlı konuşma yaptı.
//PROF.DR.OĞUZ’UN DEĞERLENDİRMESİ
Prof. Dr. Oğuz, "Ne yazık ki, biz bu anlamda elimizdeki değerleri, medyanın tek tiplemesiyle unutuyoruz. Bu elimizdeki kayıp giden varlıktan dünya bile haberdar. Aslında bu insanların ölen her biri, bizim için yanan bir kütüphanedir. Bu tür varlıklarımız eğitim konusu yapılmalı. Ne yazık ki, nüfusumuzun yüzde 70'inin şehirlerde, yüzde 25'inin köylerde olması nedeniyle bu kültürleri toplumlara aktarma şansımız azalıyor. Bu nedenle Ardahan Üniversitesinin doktorayla aşıklık geleneğini taçlandırması, kültürün yaşatılmasında önemli bir miladı nokta olmuştur" dedi.
//ŞAİRNAMELERDE TAŞLIOVA
''Şairnamelerde Şeref Taşlıova'' konulu konuşmayı da Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Doğan Kaya yaptı. Kaya, "Şairnamelerde Şeref Taşlıova'nın önemi çok büyüktür. 185 şairnamenin 22'sinde yer almaktadır. Ozanlar, Taşlıova'yı, 'bilgi hazinesi', 'hatırlanacak ozan', 'derdini yada açmaz', 'aşkın durağıdır' ve benzeri ifadelerde önemini dile getiriyorlar. Taşlıova'yı anlatırken, kendileri için çok büyük bir yeri olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Sepmozyumda Şeref Taşlıova konulu slayt gösterisi ile Taşlıova anlatıldı.
Daha sonra Ardahan Üniversitesi Rektörü Korkmaz tarafından Aşık Şeref Taşlıova'ya fahri doktora unvanı takdim edildi.