2004 yılında Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” adlı bilgi yarışmasının bölge finali için hazırlıklar başladı.
Tarım İl Müdürlüğü, Erzurum’da Kadın çiftçileri yarıştıracak. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, 9 ilden 2’şer kişinin katılacağı yarışmaya bölgeden toplam 18 kadın çiftçinin yarışacağını bildirdi.
//KADIN ÇİFTÇİLER ERZURUM’DA YARIŞACAK
Altun, “Türkiye genelinde kadın çiftçilerin ziraat konusunda bilgi ve becerilerini arttırmak amacıyla her yıl yapılan “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” adlı yarışmanın bölge finaline ev sahipliği yapacağız. Yarışma, 9 Haziran Çarşamba günü Ilıca yolu üzerinde bulunan Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü'nde gerçekleştirilecek. Erzurum, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Iğdır, Kars ve Muş’tan 2’şer yarışmacı olmak toplam 18 kadın çiftçimiz, yarışmada tüm hünerlerini sergileyecekler. Yapılacak olan yarışmada birincilere bin 500 TL, ikinciye bin TL ve üçüncüye de, 750 TL’lik para ödülü verilecek. Burada birinci olan yarışmacılar, Temmuz ayında yapılacak olan Türkiye Finali’nde bölgeyi temsil etmeye hak kazanacaklar.” diye konuştu.
//ALTUN YARIŞMA SÜRECİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, kadın eğitiminin, erkeklere göre daha önemli olduğuna vurgu yaparak, “Kadınların eğitimi, erkeklere göre daha önemlidir. Çünkü çocuklarımızın eğitimi, geleceği, şahsiyet kazanması ve topluma yararlı birer insan olmasında kadının emeği, erkeklerden çok daha fazladır. Eğer anne bilinçli, eğitimli ve kültürlü olabilirse, çocuklarda çok daha kaliteli, derinlemesine konulara daha vakıf ve gelişme noktasında emin adımlarla ilerleyen birer bireyler olarak yetişiyorlar. Bugün gelişmiş batı ülkeleri, bu seviyeye gelmişse bunu çok daha önceden sezmeleri, kadınlarına da eğitimde, kültürde, iş hayatında en az erkekler kadar toplum içersinde yer bulmaları ve onlara verdikleri değerden geçiyor. Bütün tarımsal faaliyetlerde kadınlar erkeklere göre çok daha fazla veya erkeklerle omuz omuza çiftçiliğin her aşamasında çalışan bireylerdir. İş hayatında veya sosyal hayatın diğer katmanlarında kadınlar biraz geri planda kalabilir ama çiftçilik konusunda en çok çalışan ve daha fazla emek sarf eden kadınlardır. Kadınların emeği ve mahareti çok yüksektir. Toplum olarak ayakta kalmamızda, geleceğe güvenle bakmamızda kadınların önemi çok büyüktür.” ifadelerini kullandı.
//KADIN ÇİFTÇİ EĞİTİMİ
Öte yandan Türkiye’nin 81 ilinde gerçekleştirilen bu yarışma çerçevesinde, kadın çiftçilere götürülen eğitim-yayım çalışmalarının sonuçlarını görmenin çok daha mümkün hale geldiğini kaydeden Altun, yarışmanın olumlu sonuçlarının, bununla da sınırlı kalmadığını söyledi. Mustafa Altun, “Kadın çiftçilerimizin tarımsal konularda performanslarını değerlendirmek, kendilerine olan güven duygularını geliştirmek, birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak ve girişimcilik ruhunu aşılamak amacına hizmet eden bu yarışmalardan, çok olumlu sonuçlar elde ettik. Erzurumlu kadın çiftçilerimizin, katılacakları bölge finalinde de, üstün bir performans sergilemelerini bekliyoruz.” dedi.