Erzurum’da hava şartlarının sertliği ve yatırımcıların dışarıya göç etmesinden dolayı küçük esnaf zor günler yaşıyor. Şartların zorluğu üzerine sigorta primlerinin yüksek olması da eklenince esnaf ya kepenk kapattı ya da kayıt dışı çalışmaya başladı. Marangozcular, Duvarcılar ve Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Murat Nohutçu, Marangozcu esnafına bir an önce el uzatılması gerektiğine dikkat çekerek, aksi halde Erzurum’un, marangozcu mezarlığına döneceğini ifade etti.
‘SİGORTA PRİMİNİ ÖDYEMİYORUZ’
Sigorta primlerinin çok ağır olduğuna değinen Nohutçu, “Esnafımız şuanda çok zor durumda. SSK Primlerini ödeyemiyorlar. 6 ay çalışan esnafımız iş olmadığından yılın diğer 6 ayında da yatıyor. Çalıştırılan her bir işçi için aylık Bin 100 TL SSK prim maliyeti geliyor. Çalıştığı dönemlerde sıkıntı yok ama çalışmadığı diğer 6 aylık dönemlerde cebinde ödemek zorunda kalıyor.” dedi.
‘SON 5–6 AYIMIZ KALDI’
Artık dayanacak güçlerinin kalmadıkları ifade eden Nohutçu, “Eğer ki acil olarak esnafımıza yönelik bir çalışma yapılmazsa önümüzdeki 5–6 aylık sürede yüzde 50’ye yakını atölye ve işyerinde kepenk indirmek zorunda kalacaktır. Şuanda sanayideki esnafımızın yanına gidin, eminim ki göreceğiniz manzara karşısında üzüleceksiniz. Sanayi bölgesindeki esnafımızın bir tanesinin bile makinesini çalıştıramıyor. Esnafın bu durun yaklaşık 6–7 aydır. Bu kadar kötü hale geldik.” diye konuştu.
MARANGOZCULAR YETİM KALDI
Marangozcu esnafının durumunu yetim çocuklarına benzeten Nohutçu, “Erzurum’daki bazı kurumlar, marangoz işlerini yaptırmak için dışarıdan ekip getirtti. Önceden bizim ağrı kesicimiz niteliğinde olan devlet kurumlarındaki işleri de artık biz yapamıyoruz. Artık elimize hiç iş gelmez olunca, bizde ortada yetim çocuk gibi kaldık. Biz vergi, SSK, kira veriyoruz. Giderimiz çok ama gelirimiz hiç yok. Bize yönelik düzenlenen bir destek de yok. Erzurum, bilindiği gibi kış memleketi, şartlar ağır, yılın belli dönemlerinde ancak çalışabiliyoruz. Ama artık hiç çalışamıyoruz. Bu şekilde giderse yetim çocuk gibi bir köşede unutulmuş halde yok olacağız.” sözlerini kullandı.
‘ÇÖZÜM İSTİYORUZ’
Nohutçu, “Çalışan 3–4 atölyemiz var onun dışındaki 400’e yakın esnaf pasif hale geldi. Ayrıca 2014 yılında da 100 civarında esnafımız kapandı. Bu yaz döneminde de işler açılmazsa esnaf sayımız 100’e kadar düşecektir. Çözüm olarak, devletimiz bize el atmalıdır. Örneğin, devlet kaybolmaya düz tutmuş mesleklere destek veriyorlar. Bu şekilde bize de destek verilmelidir. Bunun yanı sıra sigorta primlerinde bize bir indirim yapılmalıdır. Ayrıca, mesleğe yönelik altyapıdan eleman gelmiyor. Buna yönelik eğitimler verilmelidir.” şeklinde konuştu.
‘KAYIT DIŞINA ÇÖZÜM BULUNSUN’
Kayıt dışı çalışmaların marangozculuk mesleğini baltalayan en büyük sorun olduğunu dile getiren Nohutçu, “bazı esnaf 180 TL’ye bir işi yaparken diğeri 300 TL’ye yapıyor. Neden? Çünkü birisi SGK primi ödüyor, diğeri ise işçi çalıştırmıyor. Çalıştırsa da kayıt dışı çalıştırıyor. Biz bu kayıt dışı eleman çalıştıranlardan dolayı iş de yapamıyoruz. Belediyemizden rica ediyoruz, denetim yapsınlar. Bizim esnafımızdan da rica ediyorum, kayıt dışı eleman çalıştırmayın, gelin kayıt olun hem biz rahat olalım hem de sizin başınız ağrımasın. Şuanda Erzurum’da 365 kayıtlı iş yerimiz var iken 100 civarında da kayıt dışı iş yeri var.”