ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘81 İlde 81 Orman’
‘81 İlde 81 Orman’
Erzurum’da 6 sektör vizyon büyüttü
Erzurum’da 6 sektör vizyon büyüttü
Erzurum ticaret sektöründe istikrar hakim
Erzurum ticaret sektöründe istikrar hakim
'DAP ile Tarımın Geleceği Dronelar'
'DAP ile Tarımın Geleceği Dronelar'
DAP BKİ’den meyve üreticiliğine destek
DAP BKİ’den meyve üreticiliğine destek
HABERLER>GUNCEL
19 Aralık 2007 Çarşamba - 00:00

Bayramda güne kahvaltıyla başlayın

Kurban Bayramı'nda et tüketimi ile şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin arttığı, bunun da sağlık açısından risk oluşturduğu belirtildi.

Bayramda güne kahvaltıyla başlayın

Bayramda güne kahvaltıyla başlayın Kurban Bayramı'nda et tüketimi ile şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin arttığı, bunun da sağlık açısından risk oluşturduğu belirtildi. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, sağlıklı beslenme için, Kurban Bayramı'nda güne mutlaka kahvaltı edilerek başlanması ve mutlaka 3 öğün yemek yenilmesi gerektiği belirtildi. Şekerlemeler ve tatlılardan, kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulması gerektiği belirtilen açıklamada, "Bol taze sebze ve kabuklu meyve ile günde 6-7 su bardağı ılık su tüketilmelidir. Bayramda bol fiziksel aktivite yapılması çok önemli. Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tercih edilmeli, etler mutlaka az miktarda tahıllarla ve bol taze sebze ile yenmeye özen gösterilmelidir." denildi. Kurbanlık hayvanların sakatatlarında kolesterol ve yağ içeriği fazla olduğundan sakatatların tüketilmemesi istenirken, bayram süresince özellikle kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri sağlık problemi olanlar ile şişmanlar ve yaşlıların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiği hatırlatıldı. Bu kişilerin hastalıklarına özgü diyetlerine devam etmesi ve özellikle hamur işleri tüketiminde sınırlama yapmaları belirtilerek, yağsız veya az yağlı etlerin tercih edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, diyabet hastalarının şekerden uzak durması, tatlandırıcı ile hazırlanmış sütlü ve meyveli diyabetik tatlıları tüketmesi gerektiği belirtilerek, "Özellikle mide ve bağırsak hastalığı olanlar, kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında beklettikten sonra haşlama yöntemiyle pişirerek tüketilmelidirler. Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller. Etlerin pişirilmesinde haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi sağlıklı bir yöntemdir. Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında bir gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir" denildi. Etlerin büyük parçalar şeklinde değil, kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılması, günlük pişirilecek miktarlara bölünmesi ve buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiği belirtilen açıklamada, "Derin dondurucuda saklanan et, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözdürülmelidir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer ve soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler sakıncalı yöntemlerdir" denildi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurban Bağış Kampanyalarısürüyor
Kurban Bayramı yaklaşırken, bağış kampanyaları da sürüyor.
Erzurum Gazetesi Arşiv
PROTESTOLU SENET SAYISI ARTTI Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayı ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
EMNİYET MÜDÜRÜ ÇOLAK, VEDA EDERKEN NASİHAT ETTİ: MEVKİ İÇİN EL, ...
 
DADAŞ’IN PLAY-OFF SEVİNCİ
TFF 2.Lig 4.grupta Play-off’a çıkma mücadelesi veren Erzurumspor’da ...
Ilıca’da eğitim seferberliği
Ilıca Kaymakamı Fatih Çobanoğlu Ilıca da yaptıkları çalışmalarla ilgili ...
ULAŞIMA KAPALI KÖY YOLLARI AÇILIYOR
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar ve tipi nedeniyle 192 köy yolu ulaşıma kapandı.
 
THK KURBAN DERİLERİNİ 4 ÖNEMLİ KURUMA AKTARIYOR
THK Derneği Erzurum Şube Başkanı Abdurrahim Çarıkçıoğlu, THK’nın ...
KURBAN, HAYVAN NESLİNİ GENÇLEŞTİRMEYE KATKI SAĞLIYOR
Veteriner Hekimler Odası Şube Başkanı Sebahattin Yazıcı, sosyal ve ekonomik ...
Palandöken’de çevre kirliliği yaşanmayacak
Palandöken Belediyesi kurban satış ve kesim yerlerini belirledi. Yenişehir, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva